Weet wat je eet

Groente, fruit, vlees, vis… Het heeft allemaal geen etiket of ingrediëntenlijst nodig, want het zijn verse en onbewerkte producten. Heel overzichtelijk. Maar producten die (iets) meer bewerkt zijn, hebben wel vaak andere ingrediënten. Dan is het goed om te kijken wat er precies in zit.  

Lees etiketten zodat je weet wat je eet…

Een hele makkelijke stelregel is: hoe langer de lijst met ingrediënten op een etiket, hoe meer bewerkt het product is. Op het etiket staan de ingrediënten op volgorde van de hoeveelheid van het ingrediënt. Bij een brood zal bijvoorbeeld altijd meel/bloem of water het eerstgenoemde ingrediënten zijn. Pas verderop komen zout en gist, omdat daar nu eenmaal niet zoveel van nodig is.  

E-nummers 

Er worden door fabrikanten allerlei dingen toegevoegd om voeding lekkerder, zachter, langer houdbaar of mooier van kleur of geur te maken. Deze stoffen zijn aangeduid met een E-nummer. Dit zijn toevoegingen aan voedingsmiddelen die goedgekeurd zijn door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Iedere categorie E-nummers wijst op een ander type toevoeging. Ook zoetstoffen hebben een e-nummer. Er is heel wat te doen over E-nummers omdat er soms vragen gezet worden bij de veiligheid ervan. Die discussie zal wel altijd blijven bestaan. Het fijne is dat verse en onbewerkte voeding geen (kunstmatige) E-nummers bevat.  

Van onbewerkt tot ultrabewerkt 

Hoe langer de lijst, hoe meer bewerkt een product is. En vaak geldt dan ook – hoe minder voedingsstoffen een product bevat. Maak dus vooral de goede voedingskeuzes. Als je wilt gaan letten op wat je eet, kies je in eerste instantie voor verse en onbewerkte producten. Bij Je Leefstijl als Medicijn gaan we vooral uit van vers en onbewerkt eten. Of ook wel: Real Food. Dat betekent: zoveel mogelijk onbewerkt of minimaal bewerkte producten, en vooral geen ultrabewerkte voeding.   

Er zijn verschillende mates van bewerking van producten. Bewerking is niet altijd slecht en soms nodig om producten te kunnen eten. Het koken, bakken of braden van bijvoorbeeld vlees, groente of eieren is ook een vorm van bewerking en vaak nodig om het eetbaar te maken.

In deze korte video van de BBC zie je hoe ons voedingspatroon is veranderd gedurende de afgelopen 40 jaar. Vooral kinderen eten veel ultrabewerkte voeding.

Onder ultrabewerkt verstaan we producten waaraan suiker, zout, vet en/of andere stoffen zijn toegevoegd. Die producten zijn vaak zo sterk bewerkt dat je de originele ingrediënten niet meer herkent. Deze producten hebben een lange ingrediëntenlijst met (deels) onherkenbare ingrediënten. Door de bewerking ontstaan voedingsmiddelen met veel calorieën en zout en tegelijkertijd weinig gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en/ of mineralen. Deze producten vullen wel, maar voeden niet. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je er vaak te veel van eet. Ultrabewerkte voedingsmiddelen horen dus ook niet thuis in een gezond eetpatroon.