Is het Pioppi-dieet echt zo ongezond als het Voedingscentrum beweert?

Mateloos populair, het Pioppi-dieet. Gaat over hoe je de kunst kunt afkijken van leven in een blauwe zone. Weet wat je eet gaat een heel aantal van deze blauwe zones af aan de hand van onder anderen ontdekkingsreiziger in gezonde voeding Weston A. Price en laat zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap.

Het is tegen het zere been van het Voedingscentrum. ‘Pioppi-dieet geen goed idee, zegt Voedingscentrum’, kopt de NOS. Het Voedingscentrum wil liever dat we ons ‘voeden’ met snelle koolhydraten. Ook maakt het zich zorgen om onze gezondheid als het wijst op de tien eieren per week die voorkomen in het Pioppi-dieet. Ik eet er eerlijk gezegd wel meer: lekker en gezond. Een onderzoeker naar cholesterol met wie ik tijdens het schrijven van het boek contact had deed privé eens een testje: acht eieren per dag, een week lang. En wat bleek: in plaats van dat zijn cholesterol dramatisch steeg (zoals het Voedingscentrum nu waarschuwt) daalde het zelfs iets.

Lezers van Weet wat je eet hebben in de twee hoofdstukken over cholesterol gelezen hoe de kijk op cholesterol en diabetes van het Voedingscentrum is gebaseerd op gebrekkige en achterhaalde wetenschap. NRC Handelsblad spreekt met hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl: ‘Het Voedingscentrum hanteert achterhaalde inzichten, vindt Pijl.’ Reken maar dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de reactie van Pijl en de inhoud niet kennen van Weet wat je eet. Tijdschrift Linda schrijft een stukje over de controverse, belt een diëtist en noteert: ‘ diëtiste Sylvia van Daalen begrijpt het Voedingscentrum wel’.

Wat vervolgens blijft hangen is dat het Voedingscentrum waarschuwt en dat het dus oppassen geblazen is. Wat dan verloren gaat is dat de boodschap van Pioppi, net als Weet wat je eet, teruggrijpt op de oudste kennis over voeding en de nieuwste wetenschap en dat beide elkaar bevestigen. In m’n boek maak ik ruim baan voor de man achter het Pioppi-dieet, de Londense cardioloog dr. Aseem Malhotra. Ik plaats zijn verhaal in een bredere context waardoor allerlei feiten op hun plaats vallen. Op de website bij het boek kun je er al veel gratis over lezen: http://weetwatjeeethetboek.nl

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Artikelen geschreven door Daan de Wit

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 660 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

<script charset=”utf-8″ type=”text/javascript” src=”//js.hsforms.net/forms/shell.js”></script><!– –><script><!– –> hbspt.forms.create({<!– –> portalId: “5010741”,<!– –> formId: “9c3930ed-7ecd-442a-87e9-5e0f25d8777d”<!– –>});<!– –></script>