Voeding als belangrijkste wapen in de strijd tegen het coronavirus

Voeding als belangrijkste wapen in de strijd tegen het coronavirus

Internist Yvo Sijpkens:

er is in de politiek is met geen woord gerept dat verkeerde voeding de hoofdoorzaak is van ernstige gevolgen bij COVID-19

dit is een transcript van onderstaande video-opname

Ik ben een COVID dokter in het ziekenhuis

Ik ben werkelijk Covid dokter geweest het afgelopen half jaar. Zowel in de diensten als op de afdeling. En er zijn 2 groepen die daar liggen, de oudere kwetsbare patiënt en die overlijden er ook aan en dat gebeurde eerder ook al met griep en gaan ook al vaak niet meer naar de intensive care toe dus daar komen heel veel overlijdens vandaan.

Mensen met metabole aandoeningen hebben een verzwakte afweer tegen het Coronavirus

En dan is er een hele grote groep van mensen van middelbare leeftijd meer mannen dan vrouwen die gekenmerkt worden door die bekende chronische metabole ziektes zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2, ze hebben het in feite allemaal. En dat heeft dus consequenties voor hun afweer. Dus waar je gezond bent is je afweer voldoende in staat om met COVID-19 om te gaan en dan wordt je er niet zo ziek van, uitzonderingen daargelaten er kan met aanleg of genetisch wat pech zijn. Maar verreweg de grootste groep is of oud of metabool ongezond.

Meer nadruk op leefstijl kan het aantal ziekenhuisopnames verminderen

Dat betekent dus dat veel meer nadruk op leefstijl dat dat heel erg kan helpen om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen, het aantal IC opnames en het aantal overlijdens te verminderen. Precies de reden waarom we nu in een lockdown zitten.

Voeding is de belangrijkste leefstijlpijler maar daar schenkt de politiek geen aandacht aan

En vanuit de politiek is met heel veel moeite gezegd ja een wandelingetje elke dag dat is goed maar er is met geen woord gerept over de oorzaken van die metabole ongezondheid en dat is toch vooral de voeding in een toch wat ongezondere omgeving.

Hier is ontzettend veel winst te boeken. Is het niet voor de huidige COVID dan is het straks ook weer voor nieuwe virussen die ongetwijfeld weer eens langs gaan komen. Het is niet normaal dat we zo gebukt gaan onder Corona. Het zou ook niet nodig zijn als we met zijn allen een veel gezondere leefstijl zouden hebben.

Met een goede interventie boek je binnen een aantal weken al een verbeterde afweer

Er is heel veel winst te boeken en het hoeft ook niet heel lang te duren. Hier heb je geen jaren voor nodig. Met een slimme interventie ben je in een aantal weken al veel beter af.

Wat we eerder publiceerden over COVID-19 en leefstijl

Al in mei schreef dokter Yvo Sijpkens op ons blog:

COVID-19 en de positieve effecten van leefstijl op je weerstand

In dit artikel een aantal tips maar bovenaan staat ook daar

  • Eet gezond
  • Eet minder vaak

Leest het artikel met de overige tips voor een optimale afweer

Wat je nu echt met leefstijl kan doen tegen Covid-19

Een gratis e-book van 120 pagina’s geschreven door arts en Nederlands bekendste schrijver van leefstijlboeken William Cortvriendt 

Naar het artikel

Met je leefstijl het coronavirus te lijf

Op initiatief van wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit stuurden zeventig prominenten uit de gezondheidszorg een dringende brief aan minister Hugo de Jonge.

Lees het artikel

Leefstijl en chronische ziekten – metabole dysfunctie

Een opname van ruim een uur waar Dr. Yvo Sijpkens uitlegt wat leefstijlgeneeskunde is. De rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan maar ook weer beter maken van ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maligniteiten, dementie maar ook verbetering van je weerstand waardoor je beter beschermt bent tegen de ernstigere gevolgen bij een infectie door het Corona virus.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

De pijler voeding – eten en drinken

Onderstaand een aantal blogs waarin het onderwerp voeding centraal staat. Voor het berekenen van wat je dagelijkse calorie en macronutriënten inname ga je naar de voedingswijzer een macro-calculator.

Voor goede receptenboeken en andere leefstijlboeken kijk op onze pagina leefstijlboeken

Gezonde leefstijlboeken

Voeding is maatwerk – Gezonde maaltijdboxen en recepten

De toekomst van voeding en leefstijlgeneeskunde is gepersonaliseerd is een term die we steeds vaker horen. Bedrijven zoals Ekomenu zijn hierin al heel ver.

Zij bieden nu gezonde maaltijdboxen en recepten voor verschillende leefstijlen zoals:

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief