Deze week verscheen op de populaire website nu.nl een artikel geschreven door lid van onze Raad van Advies Internist Dr. Yvo Sijpkens. Dat artikel heeft veel reacties losgemaakt. En het is goed dat er een maatschappelijke discussie op gang komt en dat artsen hierin het voortouw nemen. Onder het artikel plaats ik de reacties met de meeste likes van de lezers van het artikel op nu.nl. Dit artikel zal ook als discussiestuk dienen op onze openbare Faceboekgroep over Leefstijl en Leefstijlgeneeskunde Leefstijl Als Medicijn Platform.

Gezonde voeding lijkt sleutel voor het indammen van chronische ziekten.

Nadat de focus lange tijd vooral op medicatie lag, is er nu een verandering op komst, zegt internist Yvo Sijpkens. Hij biedt sinds acht maanden voedingsadvies aan als medische interventie bij chronische ziekten. U schreef vijfentwintig jaar lang medicijnen voor. Hoe raakte u overtuigd van het belang van voeding?

Ik schrijf nog steeds medicijnen voor. Maar sinds ik voeding er meer bij betrek, kunnen veel mensen met minder medicijnen toe. Sommige patiënten met diabetes of hypertensie kunnen er zelfs helemaal mee stoppen.

Ik raakte ervan overtuigd toen ik zelf pre-diabetes bleek te hebben. Ondanks eerder gewichtsverlies en intensief sporten waren mijn glucose- en insulinewaarden te hoog. Pas toen ik van een patiënt wiens nierziekte aanzienlijk verbeterde een boek over ‘low carbohydrate living’ kreeg, viel het kwartje en kon ik mijn bloedsuikers wel laag houden.

Veel mensen denken dat chronische ziektes bij het ouder worden horen

Wat was uw inzicht?

Veel mensen denken dat chronische ziektes bij het ouder worden horen en dat aanleg en overgewicht centraal staan. Het gaat niet alleen om de calorieën, maar vooral om de stofwisseling. Het zijn voornamelijk onze voedingsgewoontes die invloed hebben op processen en hormonen in het lichaam. Als die uit balans raken, kunnen aandoeningen ontstaan die met elkaar samenhangen zoals overgewicht, leververvetting, diabetes, hoge bloeddruk en aderverkalking.

Welke gewoontes zijn dat dan?

We eten van jongs af aan vaak en veel koolhydraten. Niet alleen suikers maar ook zetmeel. Ook ik at mijn leven lang bij elke maaltijd en tussendoor koolhydraten: brood, rijst, pasta, aardappels en fruit.

Waarom is dat niet gezond?

Koolhydraten zijn op zich niet ongezond. Dat worden ze pas als het lichaam steeds meer insuline nodig heeft om ze te verwerken. Roken, inactiviteit, stress, slaap- en zonlichttekort kun je zien als olie op het vuur waardoor de glucose- en insulinespiegels geleidelijk hoger worden en chronische ziekten kunnen ontstaan.

Merk je daar wat van?

Te weinig: buikomvang en gewicht nemen geleidelijk toe. Bij bloedcontroles kruipt de nuchtere glucosewaarde maar langzaam omhoog. Insulinespiegels worden in de praktijk nog niet gemeten.

Je kunt dus al jarenlang in het voorstadium van diabetes verkeren. Maar pas als we de ziekte eenmaal hebben, zijn we ‘ziek’ en komen we in actie. Terwijl dat dus eigenlijk het topje van de ijsberg is. Met leefstijl kunnen we op tijd iets doen en daarmee voorkomen dat we ziek worden.

Volgens Yvo Sijpkens kun je al jaren in het voorstadium van diabetes verkeren, maar komen de meeste mensen pas in actie als ze echt ziek zijn.

Hoe dan?

Door koolhydraatbeperkt te eten en gezond te leven. Daarmee houd je zowel je glucose- als je insulinespiegel laag. Het betekent wel het weglaten van de overmaat aan suikers en zetmeel. Die producten laten zich goed vervangen door meer onbewerkt ‘echt’ voedsel zoals yoghurt, boter, kaas, eieren, noten, vlees, vis, kip en groenten.

Ons lichaam kan prima functioneren op eiwitten en vetten

Ook belangrijk: eet niet vaker dan drie keer per dag en nuttig die maaltijden het liefst binnen acht uur. Dan krijgt het lichaam zestien uur om te herstellen. Dat lukt het best door het ontbijt over te slaan.

Lees meer hierover in ons artikel “De ultieme gids voor periodiek vasten

Maar we hebben toch koolhydraten nodig?

Ons lichaam kan prima functioneren op eiwitten en vetten. Zelfs mensen die intensief sporten kunnen zonder koolhydraten. Het lichaam maakt zelf glucose aan en schakelt over op vetverbranding. Daarbij komen zogenaamde ketonen vrij die als goede brandstof dienen voor zowel hersenen, hart en spieren.

Is dat het ketogeen dieet dat u bij patiënten inzet?

Ketogeen is de strikte variant van koolhydraatbeperking. Ik zet het alleen zo nodig en desgewenst in. Patiënten die overschakelen op ‘keto’, gaan over op dierlijke en plantaardige eiwitten en vetten. Dat dieet is goed vol te houden. Na verloop van tijd neemt de gevoeligheid voor insuline vaak toe en ontstaat weer ruimte voor wat meer volkorenproducten en fruit.

Lees meer hierover in ons artikel “De ultieme ketogids voor beginners

Is het gebruik van meer vet niet ongezond?

Niet als je vet gebruikt tot verzadiging in plaats van koolhydraten. Dan worden die vetten niet opgeslagen, maar gebruikt voor energie. Hoge insulinespiegels verhinderen dat je het opgeslagen vet kwijtraakt. Daardoor is het voor mensen met diabetes veel moeilijker om af te vallen.”

“Met het ketogeen dieet pak je de insulinespiegels aan en neemt het hongergevoel af. De eigen vetvoorraad wordt eindelijk aangesproken en afvallen lukt ineens wél. Mensen voelen zich goed en de meeste bloedwaarden verbeteren.

Kan iedereen zomaar overstappen op het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet volgen kan bij overgewicht zelfstandig of onder begeleiding van een diëtist. Maar neem je bijvoorbeeld diabetes- of bloeddrukmedicijnen, dan is meer begeleiding nodig. Het dieet heeft al snel invloed op glucosewaarden en bloeddruk.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Patiënten zullen er steeds vaker naar vragen of ermee starten. Websites als keerdiabetesom.nl en jeleefstijlalsmedicijn.nl worden nu al veel bezocht. Door artsen wordt een ketogene leefstijl nog maar mondjesmaat omarmd. Dat is logisch. Ik was er zelf tot voor kort ook niet goed mee bekend.

Maar ik heb het gevoel dat we aan het begin staan van een voedingsrevolutie. Gezonde voeding lijkt de sleutel te zijn voor het indammen van chronische ziekten en daarmee de zorgkosten.

Enkele reacties van de lezers op nu.nl

Anderhalf jaar geleden werd DB2 geconstateerd. Tevens een sterk verhoogde bloeddruk. Op dat moment woog ik 97 kg. Omdat ik geen medicijnen wilde gaan gebruiken ben ik begonnen met dieet waarbij ik zeer weinig ( max 30 gr ) koolhydraten per dag eet. Voor de rest veel groente, vet ( vlees en vis ). KETO / LCHF dieet. Ook ben ik meer gaan bewegen. Het resultaat 31 kg afgevallen. bloeddruk van 165/100 terug naar 130/72, Hba1c van 8 naar 5.2. Het meest opvallend zijn veel meer energie en het verdwijnen van een chronische bijholte ontsteking.

Nu.nl, het is wel zo netjes om erbij te zetten dat deze arts in de raad van advies zit in Je Leefstijl als Medicijn.

Daarbij werkt het helemaal niet voor iedereen om zomaar dit dieet te gaan volgen. Als het niet goed wordt gedaan kan het voor verschillende vitamine tekorten zorgen. Begeleiding door een gespecialiseerd dietist is daarom zeker aan te bevelen.
Ook een uitspraak als: ‘eet maximaal 3x per dag en sla het ontbijt over’ is in de praktijk lang niet voor iedereen haalbaar. Het is beter om naar de persoonlijke situatie te kijken en daarop de voeding aan te passen, ipv lukraak maar wat adviezen roepen.

Ik vind deze man een held!!! Omdat hij bereid is zich in te lezen voordat hij zijn oordeel klaar heeft en open staat voor verandering. Er zijn er helaas niet zoveel. Ook te zien aan de vele negatieve reakties hier. Lees eerst een boek erover voordat je oordeelt en leer het principe achter deze manier van eten. Ik deed dat en kan je zeggen dat het fantastisch gewerkt heeft voor mij. Alle medicatie was binnen een jaar overbodig.
Hoe? 1. Houd je koolhydraten 20 gr totaal per dag maximaal. 2.Eet vette eiwitsoorten
3. Eet als je honger hebt en (belangrijk) stop als je verzadigd bent. Eet vooral niet als je geen honger hebt. En dat laatste is nou net waarom dit zo goed werkt…….je hongergevoel is bijna weg. Ik ben minder verkouden dan in alle jaren hiervoor, ben nergens meer allergisch voor, geen gewrichtspijn meer, ik slaap beter, geen maagzuur- en darmklachten meer én geen auto-immuunziekte meer van de nieren. Kortom, het lijkt te mooi om waar te zijn maar dat is t niet!!

Ik ben er ook van overtuigd dat voeding heel veel doet voor je gezondheid….maar waar ik het écht niet mee eens bén is als gezond persoon..het ontbijt over te slaan..en geen koolhydraten te eten..deze arts slaat écht dóór..en niet meer dan 3 x per dag te eten..
Ten eerste, je ontbijt is belangrijk en goéd uitgebalanceerd, de belangrijkste maaltijd van de dag, om je lichaam op te starten.
Koolhydraten heb je GEWOON nodig, en de gezonde keuze is dan alles volkoren producten te nemen, belachelijk als je gezond bent, koolhydraat arm te gaan eten.
Er verder kan je beter 5 a 6 x per dag kleine maaltijden eten, de motor moet blijven draaien, en binnen, de vóór jou berekend calorieën behoefte per dag, is daar niets mis mee.
Deze arts slaat écht een beetje dóór

Minder witmeel, witte rijst en (toegevoegde) suiker zal voor vrijwel iedereen gunstig zijn.
Maar minder fruit en volkorenproducten? Lijkt me niet heel verstandig, al was het alleen maar vanwege de vezels (die niet in vlees, kip en andere dierlijk voedsel zitten).

Ik ben niet iemand die gestudeerd heeft heb wel praktische ervaring met wijziging van leefstijl. Ik januari dreigde dat ik insuline moet gaan spuiten ivm diabetes 2. Heb leefstijl drastisch aangepast. Resultaat na 7 maanden
Hba1c van 80 naar 45
nuchtere glucose van 14 naar 6
gewicht van 118 naar 92,5
bloeddruk van 170/120 naar 115/60

hartslag in rust van 85 naar 61. Voor mij werkt dit wel. Alleen ondersteuning gehad van de faceboekgroep “je leefstijl als medicijn”. Voor mij is de schrijver van bovenstaand stuk een held. Huisarts, praktijkbegeleider en diëtist hebben mij alleen maar tegengewerkt en mij gewezen op de onmogelijkheden. Medicijngebruik was voor mij alleen symptoombestrijding,

Het keto dieet is gebaseerd op Atkins. Die beste man had een uitgebreid medisch dossier van hartklachten, aderverkalking en hoge bloeddruk.
Misschien is het gewoon beter om je gezonde verstand te gebruiken en alleen vers te eten en alle pakjes en zakjes te laten staan. Ik eet zelf plantaardig en geen toegevoegde suikers en vetten meer en ben 9 kg afgevallen en mijn bloedwaarden zijn perfect. Nooit last van suikerdips of extreme honger.

Gewoon natuur voeding ik heb mijn leven lang gezond geleefd.
Zie er jong uit voor mijn leeftijd heb geen probleem met mijn lichaam en gebruik nooit medicatie.
Ik eet natuur dingen zoals Havermout met water,fruit.
Daarna 12 uur groente vis vlees als kalkoen noten en zaden en water aardappelen.
Tot 18 uur daarna niets meer eten of drinken.
Geen brood of pasta of andere dingen uit de supermarkt.
Doe je goed ermee en eet allen natuur dingen niet gemaakt door de mensen.
Groet fiatje

Een ander voedingsschema werkt wat degelijk. Vorig jaar begonnen met fitness en daarbij een Koolhydraatarm schema meegekregen van de trainer aldaar. Ik viel langzaam af, maar mijn lange termijn suiker (nuchter) daalde wel van 7,5 naar 4,5. Het heeft niet alleen met de voedingsstoffen te maken, die zijn wel uitgebalanceerd in dit schema, maar ook met meer bewegen.

Klinkt erg jufferig, ik weet het, maar mij heeft het goed geholpen en op deze manier mijn medicijngebruik tot bijna nihil verlaagd. :D

Dit is slechts een opsomming van de reacties met de meeste likes. Voor alle 117 reacties ga naar het artikel op de site van Nu.nl