Minder koolhydraten

“Artsen zetten verandering van leefstijl steeds meer in als middel tegen ziektes, zoals obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Koolhydraatbeperkte voeding is een van de pijlers hiervan.” Diëtist Yvonne Lemmers schreef een nieuw boek Grip op koolhydraten. Daarin zet zij kort haar visie uiteen -van eetlust naar eetrust- en beschrijft ze in veel pagina’s koolhydraatbeperkte recepten voor kinderen, volwassenen en ouderen. Koolhydraatarme vezelcrackers, broden, soepen, tussendoortjes, poké bowls, kop- , kalkoen-, eier- en groentegerechten. Het boek is fraai vormgegeven en bevat veel recepten met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingswijze.

Koolhydraatbeperkte voeding is één van de gezonde leefstijlpijlers

Ketogeen

De visie van Lemmers sluit aan op de principes van het ketogeendieet: naast het beperken van koolhydraten, herwaardeert Lemmers vetten. Ook beveelt ze een combinatie van groente, eiwitten en vetten aan. Waarin Lemmers wel afwijkt van het ketogeendieet is het dagelijks koolhydratenuur. In dit uur naar keuze dient de voeding volgens Lemmers te bestaan uit de volgende balans: ¼ eiwitten en vetten, ¼ zetmeelvrije groenten en vezels, ¼ fruit en ¼ overige koolhydraatrijke producten. Net als Aseem Malhotra in zijn boek het Pioppi-dieet is Lemmers positief over het eten van eieren: “Iedere dag twee eieren mag gerust”.

“Iedere dag twee eieren mag gerust”.

Beweeg dagelijks

Bij voedingsdeskundige Lemmers ligt de nadruk logischerwijs op voeding. Over de relatie met bewegen is ze een stuk zuiniger: “zit minder, beweeg meer”, adviseert Lemmers en daar blijft het dan ook bij. Jammer, want nu klinkt het als een goedbedoeld huisartsadvies: “als u maar voldoende beweegt”. De patiënt vertrekt en past zijn sedentaire leefstijl niet aan. Wanneer Lemmers over een paar jaar een nieuwe GOK-editie schrijft is het van meerwaarde ook een geëigend krachtprogramma in haar boek op te nemen. Dat ondersteunt de nagestreefde adaptaties door het aanpassen van de voeding. Want in het bereiken van een gezonde lichaam én geest zijn voeding en krachttraining twee zijdes van dezelfde medaille.

voeding en krachttraining zijn twee zijdes van dezelfde medaille

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s maar ook delen we recepten en motiveren en steunen we elkaar. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en zijn daarnaast ook flink afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn wordt dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13