Een andere houding tegenover je eigen rol geeft zelfvertrouwen

Migraine is een lastig te bestrijden aandoening. Wat bij de een goed werkt, heeft bij een ander soms weinig effect. Om uit te vinden wat voor jou het beste is, is een onderzoekende houding nodig. In plaats van patiënt word je actiënt. Marina Boeser, projectleider Migraine en Leefstijl bij Je Leefstijl Als Medicijn, geeft tips.

Als je te horen krijgt dat je een chronische aandoening hebt, kan dat op een bepaalde manier een opluchting zijn. Eindelijk hebben je klachten een naam en weet je wat meer over de oorzaak, in plaats van dat de klachten onbestemd zijn.

Tegelijkertijd word je ‘patiënt’. Dat kan moeilijker te accepteren zijn. Wat kan je daaraan doen?
Als patiënt moet je leren jouw aandoening een plaats in je leven te geven. Je legt jouw gezondheid deels in de handen van een arts. De arts weet wat er gedaan moet worden en welke medicijnen kunnen helpen. Je hoopt en vertrouwt erop dat de behandeling jou zal helpen van je klachten af te komen.

Triptanen

Bij migraine zijn de medicijnen bijvoorbeeld triptanen. Deze pijnstillers kunnen enorm helpen om migraineklachten tegen te gaan – meer gangbare pijnstillers helpen meestal niet. Vaak wordt er ook begonnen met preventieve middelen zoals bètablokkers, antidepressiva en anti-epileptica. Deze zijn niet voor migraine ontwikkeld, maar bij een deel van de patiënten helpen ze de aanvallen te verminderen.

Als deze medicijnen niet (genoeg) werken, of als ze te veel bijwerkingen hebben, gaan veel patiënten op zoek naar alternatieven. Helaas zijn er in het ‘alternatieve circuit’ veel mensen die weten dat deze patiënten soms wanhopig zijn, en ze passen hun prijzen daarop aan. Er zijn gelukkig ook anderen die wel zinvolle hulp kunnen bieden. Zelf heb ik bijvoorbeeld baat gehad bij acupunctuur en vascia-therapie. Maar ik heb ook veel geld uitgegeven aan loze beloftes. Het ergste was een therapeute die reflextherapie deed, en er zeker van was dat ik een lintworm had. En die had ik volgens haar waarschijnlijk al 30 jaar. Daarom had ik migraine…

Van patiënt naar actiënt

Bij de arts of therapeut ben je patiënt. Maar migraine is een zeer lastig te bestrijden aandoening. De behandeling die bij de een goed werkt, heeft bij een ander weinig effect. Om uit te vinden wat voor jou het beste is, is een actievere houding nodig. In plaats van patiënt word je actiënt.

Een actiënt is een patiënt die zijn of haar gezondheid niet volledig in de handen van de arts legt, maar zelf initiatieven neemt om haar te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld met verandering van voeding zijn, maar ook met stoppen met roken, of geen nachtdiensten meer draaien ten behoeve van meer regelmaat en betere slaap, noem maar op.

Overigens zul je meestal ook medicijnen blijven gebruiken en blijf je óók patiënt. Maar hopelijk kun je wel het medicijngebruik minderen.

Energiebalans

Wat kan je in jouw leven veranderen om je migraine te bestrijden? Een belangrijk aandachtspunt is de energiebalans, want je hersenen verbruiken zo’n twintig procent van je energie. Hoe zorg je voor voldoende energie? Niet alleen door genoeg te slapen of sporten. De meeste energie krijg je binnen met de juiste voeding. En daar schort het vaak aan.

Wat is ‘de juiste voeding’? Al het gemaksvoedsel dat we om ons heen aantreffen is vaak wel lekker en vullend, maar er zitten weinig nutriënten in. En juist die voedingsstoffen zorgen ervoor dat je genoeg energie binnen krijgt. In bewerkte voeding zitten bovendien additieven zoals E-nummerbestanddelen die soms ook migraine kunnen triggeren (een bekend voorbeeld is E-621/625).

Beter is: pure, onbewerkte voeding. Geen of zo min mogelijk suiker. Voor velen: geen gluten. Zie ook deze video over de smaakversterker MSG.

Probeer erachter te komen welke voeding je beter kunt laten staan. Als je vaak een opgeblazen gevoel hebt, heb je meestal iets gegeten hebt dat je moeilijk kunt verteren. Dat kan ook yoghurt of een appel zijn. We weten niet beter dan dat dat heel gezond is. Maar dus niet voor iedereen.

Regelmaat

Belangrijk bij migraine is regelmaat. Probeer zoveel mogelijk om op dezelfde tijden te eten. Ook goede slaap is essentieel. Het helpt om ook op dezelfde tijden te gaan slapen en op te staan. Als je dat weet begrijp je waarom dat leuke dagje uit zo vaak eindigt met een migraineaanval.

Kijk naar hoe je meer rust en ontspanning kan inbouwen in je dagelijkse (drukke) bestaan. Onze gevoelige migrainehersens zijn snel overprikkeld. Geef ze af en toe even rust! Doe even je ogen dicht, maak even buiten een ommetje, doe even niks…

Misschien krijg je al migraine van een kleine wandeling. Halveer deze, maar maak haar twee of drie keer per dag. Kijk wat je wél kunt en bouw het rustig op. Intensief sporten eindigt bij velen in een migraineaanval. Het gaat erom dat je beweegt – een lage intensiteit is ook prima!

Wat is migraine

Wat is migraine eigenlijk? Het is belangrijk om je aandoening zo goed mogelijk te begrijpen. Als je er meer van weet is het makkelijker haar te accepteren. Bovendien leer je je eigen triggers beter kennen. Daarmee kun je aanvallen voorkomen. Ook begrijp je beter wat je hersenen nodig hebben, je hoofd staat niet meer ‘los’ van je lichaam.

Bruikbare informatie is bijvoorbeeld te vinden in het boek Migraine is geen hoofdpijn van Hans Carpay en Migraine miracle van Josh Turknett. In onze supportgroep Migraine en Leefstijl wordt ook veel informatie uitgewisseld.

Goede dagen

Hoe weet je of iets jou helpt? De belangrijkste manier is bijhouden hoe vaak je migraine hebt en hoe erg het is. Ga eens bijhouden hoeveel ‘goede’ dagen je hebt! Je kunt ook kijken naar je energie: als je meer energie krijgt, voel je je al gauw beter. En je stoelgang is belangrijk, als je darmen door andere voeding rustiger worden, krijg je ook meer energie.

Als je aan de slag gaat met het veranderen van je leefstijl waaronder voeding, verander je van patiënt in actiënt. Je neemt de regie in eigen handen. Dat geeft zelfvertrouwen. Het betekent niet dat je dan meteen met medicijnen kunt stoppen. Deze kunnen altijd nodig zijn. Toch kan je merken dat je je beter gaat voelen en minder migraine krijgt.

Elke procent minder migraine is winst!

Over de auteur

Marina Boeser is projectleider migraine bij stichting Je leefstijl als medicijn. Zelf had ze jarenlang chronische migraine. Na een voedselintolerantietest bleek dat ze intolerant was voor tarwe en gluten. Al snel nadat ze geen tarwe meer at, bleek dat dat veel invloed had op de migraine, maar ook op de chronische vermoeidheid. Dit was de start van een zoektocht naar de beste manier van eten en aanpassing van leefstijl. Door verandering van voeding en leefstijl kreeg zij haar leven terug!

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Kritisch kijken naar de bijwerkingen van medicijnen kan nooit kwaad. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over verandering van behandeling zonder advies van de arts.


Lees verder

Hoe voeding migraine beïnvloedt

Hoe voeding migraine beïnvloedt

In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar…

Aanverwante artikelen