Simon Huisman keert diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn

Leefstijlgeneeskunde in EenVandaag met Hanno Pijl en Simon Huisman

In de uitzending van EenVandaag TV van dinsdag 16 oktober is er aandacht voor Leefstijlgeneeskunde en voor Leefstijl Als Medicijn. Met daarin Hanno Pijl en Simon Huisman.

Interview met Simon Huisman

Mijn naam is Simon Huisman en ik ben geboren in april 1951. Ik was werkzaam in een commerciële functie in de luchtvaart industrie. Maar ondanks dat ik kon leven als een vorst had de medaille achteraf wel een keerzijde.

Onregelmatige werktijden veel eten en (alcohol) drinken. Dat is jarenlang goed gegaan totdat er 4 jaar geleden diabetes type 2 bij mij is geconstateerd. Het kwam echt in beeld na mijn galblaas operatie.

Hoe was het verloop van de ziekte?

De behandeling begon met Metformine maar daar kon ik niet tegen. Toen andere medicijnen maar gauw genoeg zei de diabetesverpleegkundige mijnheer Huisman u moet aan de insuline ze heeft hem verder niet uitgelegd waarom dat moest maar het werd een ware ramp die 8 maanden dat ik het gebruikt heb.

Wat merkte je dan van de behandeling met Insuline?

Ik werd er enorm depressief van. Mijn eetlust verdween. ik voelde me echt miserabel. Ik had echt momenten dat ik dacht als dit de rest van mijn leven moet worden dan stap ik er toch maar liever uit. Ik heb steeds aangegeven ik verdraag deze medicatie niet. Volgens zijn behandelaar kon dat niet want het werkt bij iedereen.

Ja ik herken dat van toen ik zelf ook aan de insuline zat. Ik voelde dat ik met een been in het graf stond. Je krijgt een heel raar gevoel van binnen.

Je hebt dus 8 maanden insuline gebruikt. Hoe gebeurde het dat je daarmee kon stoppen?

Ik kreeg een nieuwe diabetesverpleegkundige een hele lieve dame en ik heb verteld hoe ik er tegenover stond. En wat ik dacht dat het moest zijn en die begreep dat. En die heeft toen in overleg met de arts me overgezet op andere medicatie.

In februari van dit jaar (2018) kreeg ik te horen dat het programma van de organisatie Keer Diabetes 2 Om bestond en ben daarmee toen gestart. Dat was een intensief programma met 3 bijeenkomsten in Uden.

Het programma begint dus met voorstellen en dat wordt je geleerd wat diabetes is en wat je daar aan zou kunnen doen. Eigenlijk krijg je een opleiding in de materie over wat eten we en dat was voor mij een eye-opener want daar sta je nooit bij stil. Want je denkt je eet gezond maar dan blijkt achteraf dat dat helemaal niet zo gezond is. Maar je gaat ervan uit dat voeding die in de supermarkt ligt en gemaakt wordt door de levensmiddelen industrie en dat goedgekeurd is door de regering dat dat helemaal niet zo goed voor je is.

Ze leren je kritisch te kijken naar de ingrediëntenlijsten en naar wat je koopt. Je krijgt dan opdrachten om dat thuis toe te gaan passen en dat ben ik dan ook gaan doen.

We kregen ook lessen in stressbeheersing maar dat beviel mij persoonlijk niet zo goed. Ik vind het een beetje vreemd als ik moet gaan staan te springen om mijn agressie kwijt te raken en zo. Het lijkt wel of ik op bezoek ben bij zo een guru uit India.

Heb je toen ook je diabetes omgekeerd?

Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Toen mocht ik dus weer een lekker stukje oude kaas eten wat ik eerst niet mocht van de diëtiste die me was toegewezen vanuit mijn huisartsenpraktijk. Van haar moest alles wat vet is eruit want dat was ongezond. Je moest de bekende margarines eten van Unilever, de Becel en zo alles mager maar er gebeurde helemaal niks.

Maar toen het vet weer toegevoegd werd toen voelde ik me aanzienlijk beter. En hoe strakker dat patroon werd van anders eten en drinken ging het steeds beter met me.

Dat zie je dus vaak inderdaad ook bij ons in de groep. Je moet het maar net treffen welke arts heb je, welke diabetesverpleegkundige, welke diëtiste de een die helpt ons wel met LCHF en de ander is nog helemaal strak volgens de schijf van vijf en dat werkt helaas niet voor ons de mensen met diabetes.

Je bent op een gegeven moment lid geworden van onze Facebook groep voor mensen met diabetes. Vertel daar eens wat meer over.

Ja ik ben op onderzoek uitgegaan om meer te weten over dit onderwerp en zo kwam ik dus ook bij jou Facebook groep aan. Dit heb ik eens een tijdje af zitten kijken om te zien wat daar nu precies gebeurt en dat maakte toch wel indruk op mij. Dus ik ben dat gaan volgen en kijken wat het me brengt voortbordurend op wat ik al bij keer diabetes om geleerd had.

Het voordeel hier is dat je met meerdere mensen bent die allemaal heel actief bezig zijn en dat motiveert heel erg. Daarnaast heb je een vraagbaak waar je op terug kan vallen en daar komen hele goede adviezen uit rollen. Professor Hanno Pijl van het LUMC waar jij vaak mee samenwerkt is dus ook verbonden aan Keer Diabetes om dus ik dacht ik zit in de goede hoek en ik ben verder gegaan. En het is voor mij daarmee alleen nog maar vooruit gegaan.

Wat is er dan vooruit gegaan sinds je bij ons in de groep gekomen bent?

Het voordeel van jou groep is – je moet wel goed kijken en lezen wat er staat – investeer je tijd in wat je leest en pas dat toe op jezelf. Dat heeft mij veel gelukkiger gemaakt qua gevoel. Ik ben energieker geworden. Ik zag op een gegeven moment dat mijn gewicht naar beneden ging. Mijn suiker zat voorheen rond de 10 – 13 mmol na het eten (soms was het ook ooit 28 vaak na het gebruik van Prednison) maar mijn suiker is nu stapje voor stapje naar beneden gegaan dank zij de informatie van jullie website en de communicatie met de leden. Het is een open gemeenschap. Er zijn geen grenzen. Mensen hebben allemaal hetzelfde probleem en iedereen heeft een visie maar onder jou inspirerende leiding en ingrijpen komen we een heel eind en ik ben er zielsgelukkig mee moet ik zeggen.

Ja het is een echte gemeenschap geworden en we zijn nu ook bezig om de meer ervaren deelnemers een opleiding te geven zodat zij ook kunnen helpen de nieuwe leden te ondersteunen. Zo kunnen we ook groeien. We zijn inmiddels op 600 leden. Een groot verschil tussen onze Banting cq ketogene methode en de methode van Keer Diabetes om is dat wij toch wat lager zitten in koolhydraten waardoor we toch nog betere suikerwaardes krijgen.

Wat is er met jouw suikerwaardes gebeurt sinds je lid bent?

Ja jij weet dat want ik geef ze op de ZWEM dag altijd door (Toelichting Wim. ZWEM staat bij ons voor Zaterdag Wegen EN Meten daarbij kunnen leden mochten ze dat willen hun gewicht buikomvang nuchtere suiker en eventuele Hba1c doorgeven). Ik ben met mijn Hba1c verder gedaald en die is nu 55 mmol. Als ik op de lijst kijk dan hoef ik nog maar 2 stapjes te doen dat zit ik op de goede waarde. (Toevoeging Wim een Hba1c van 53 mmol is de streefwaarde voor goed ingestelde diabeet echter wij streven naar waardes van 42 en lager dat zijn de waardes voor iemand die dan geen diabetes heeft volgens de norm).

Maar als ik naar mezelf kijk als  ik nu nuchter tussen de 6 en de 8 mmol zit en dat zonder medicatie waardoor ik me dus veel beter voel dan weet ik zeker mede met behulp van de Banting lijst dat ik die laatste stapjes ook ga zetten en dat mijn streven om nog 10 kilo meer af te vallen zeker behaald zal worden en dat daardoor mijn beeld van diabetes helemaal uitslaat naar de groene zijde en niet naar de rode zijde.

We geven in de groep natuurlijk ook aandacht aan de overige pijlers van een gezonde leefstijl waaronder bewegen en stressreductie.

Ik heb begrepen dat je nu ook gaat starten met een krachtprogramma?

Ja ik ben terug gegaan naar de rugschool om te gaan trainen. Ik had de laatste jaren veel moeite met bewegen ik kon nog nauwelijks lopen dat deed ontzettend pijn. Ik ben daarmee bij de huisarts geweest en bij de vaatchirurg maar die konden blijkbaar niets vinden. Toen dacht ik nu is het genoeg en heb wat “Haagse Taal” gebruikt en toen is men toch maar eens verder gaan kijken en toen bleek dat er een verstopping in mijn hoofdslagader zat in mijn onderbuik. Daarvoor ben ik toen snel geopereerd en nu kan ik weer lopen als een kieviet.

Nog even terug naar de andere pijlers. We hebben dus nu de pijlers voeding en beweging waar je hard aan werkt. Hoe zit het nu met je pijler stress reductie?

Dat is wel wat verbeterd maar op een schaal van 1 tot 5 zit ik nu op 2. Dat is bij lange na niet genoeg om de stress eruit te krijgen maar daar moet ik nog keihard aan gaan werken. Maar tot nu toe moet ik dat alleen doen. Ik heb dat geprobeerd via de psychiatrische ondersteuning van de huisartsen praktijk maar dan praat je wel en je verteld waar je mee zit maar de oplossing zit bij jezelf. Zij kunnen alleen maar aanhoren en als je na een half uur of een uur weggaat dan kun je ademhalen als je het pandje verlaat.

Ja ik geloof niet in dit soort behandelingen binnen in kantoortjes. Ik ga zelf altijd wandelen met mensen zoiets werkt gewoon veel beter in de natuur. Daarom zijn we nu dan ook bezig om dit soort leefstijlprogramma’s te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld de Leefstijl Reset Weken in Le Moulin de Badassat in Frankrijk om echt met mensen te ontstressen in de natuur.

Maar wat voor mij eigenlijk het meest belangrijk is om te weten over je kwaliteit van leven.

Hoe is nu jouw kwaliteit van leven in vergelijking met voordat je met je leefstijlaanpassingen begon?

Ik kan alleen maar zeggen 100% in de plus. Ik ben energieker. Ik ben altijd een heel ondernemend figuur geweest en dat was helemaal weg. Dat is weer opgekomen. Mijn enthousiasme is terug. Het zonnetje schijnt weer iedere dag. Ook al is het toch een dag van bewolking en regen toch heb ik weer het gevoel ik ben happy.

Datzelfde heb ik dus ook zelf ervaren. En dit zien we bij alle mensen die leefstijlaanpassingen doen. Ook bij de depressieve mensen. Ik ben weer 30 jaar jonger en ook ik ben weer happy en blij. Ik zat achter de geraniums. Ik kwam niet meer buiten ik was totaal depressief.

Had jij dit ook Simon?

Dat is inderdaad een één op één beeld dat je hier schetst.

Dat is dus ook het belang van leefstijlgeneeskunde, dat we onderzoek gaan doen naar dit soort factoren. Dat we zien dat mensen wegkwijnen achter de geraniums zoals wij met een zak vol medicatie totaal depressief zonder plezier in het leven dat deze weer helemaal positief en gezond en fit zijn. Dit zijn natuurlijk relatieve metingen maar ze zijn eigenlijk het belangrijkst om in kaart te brengen.

De video gaat nog veel verder en veel langer bekijk daarvoor het hele gesprek.

Uitzending is op dinsdag 16 oktober 2018 NPO Nederland 1 bij Eenvandaag.

Hier is de link naar het programma 

 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.

 

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Besloten Facebookgroep voor mensen die elkaar motiveren hun diabetes om te keren met leefstijl als medicijn; een pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s en delen recepten. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en gezond afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn? Word dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Besloten Facebookgroep voor mensen die willen starten met het ketogeen dieet om gezondheidsredenen of om af te vallen.

Besloten Facebook groep voor mensen met psoriasis en/of artritis psoriatica die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen

Besloten Facebook groep voor mensen met Inflammatoire Darmziektes (IBD) als Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen. We motiveren en steunen elkaar, delen recepten en beantwoorden vragen.

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Wetenschappelijke aanbevelingen

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Reset’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Reset” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina’s. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.