In deze podcast met The Nourishing State vertelt Corine Heijneman hoe een focus op voeding in zelfmanagement leidde tot grip op haar reuma.

Twintig jaar na de diagnose reumatoïde artritis gooide ze haar voedingspatroon drastisch om. De aanleiding ervoor was de diagnose van haar beide kinderen met diabetes type 1.

Noor Struik is diëtiste en oprichter van The Nourishing State. Noor heeft zich gespecialiseerd in keto en koolhydraatarm. In haar podcasts gaat zij in gesprek met mensen bij wie hun (chronische) aandoening verbeterde door hun voeding aan te passen. Het zijn inspirerende gesprekken voor mensen met een chronische aandoening die het aanpassen van leefstijl centraal (willen) zetten in het zelfmanagement.

Onderwerpen in deze podcast

  • Wat is zelfmanagement? En hoe vind je daarin een balans die bij jou past?
  • Hoe past een focus op voeding in zelfmanagement?
  • Wat gebeurt er wanneer het middel erger wordt dan de kwaal?
  • Reuma is een aandoening van het bewegingsapparaat, wat te doen wanneer je spiermassa verdwijnt?
  • Ondergewicht.
  • Het effect van voeding op darmklachten, vermoeidheid en ontstekingsactiviteit.
  • Wat voor voedingspatroon is effectief?
  • Wat is zelfmanagement ondersteuning? Het belang van de leefstijlpijler verbinding.

Achtergrond informatie over voeding

Voorbeeld van een dagmenu

Minder koolhydraten en eiwitrijk. Hoe ziet zo’n voedingspatroon er nu eigenlijk uit? In dit dagmenu zie je hoe lekker en voedzaam dit voedingspatroon is. Het bevat veel groenten en is rijk aan vitaminen en mineralen.

Ontbijt:

Lunch:

Avondeten:

Wil je ook anders eten? Kijk voor meer Recepten op deze pagina

Besproken boeken

In deze podcast spreekt Corine over ‘The Diabetes Solution’ van dr. Richard K. Bernstein. Het protocol dat Bernstein beschrijft vormt de basis van het diabetesmanagement van haar kinderen. Het voedingspatroon van haar gezin is gebaseerd op dit protocol. Het is uitstekende zelfmanagement literatuur aangezien Bernstein zowel arts als ervaringsdeskundige is.

Het boek ‘Word weer mens’ van dr. Leo Pruimboom heeft Corine veel inzicht gegeven in de effecten van voeding op gezondheid zoals de invloed van tarwe en granen op de darmbarrière. Een Westerse leefstijl zorgt voor een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand; het lekkende darmsyndroom. Dit boek is een aanrader voor degenen die inzicht willen krijgen in de achtergronden van laaggradige ontstekingen als oorzaak van een geactiveerd immuunsysteem.

Focus op voeding in zelfmanagement leidt tot Grip op reuma

Het lijkt eenvoudig om anders te gaan eten. Corine heeft persoonlijk ervaren dat een focus op voeding in zelfmanagement succesvol kan worden geïmplementeerd wanneer je voldoende steun ervaart in je omgeving. Succeservaringen zijn belangrijk om overtuigd te raken van het effect van je nieuwe leefstijl en om de nieuwe gewoonten vol te houden. Grip op reuma is de supportgroep waar we successen delen, ervaringen uitwisselen, elkaar steunen en inspireren.

Podcast

Noor, oprichtster van The Nourishing State, neemt je mee in de wondere wereld van koolhydraatarme voeding en een gezonde leefstijl. Ze laat je zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Samen met haar gast, Corine Heijneman, motiveert ze je om die volgende stap te zetten. Stap voor stap naar een gezonde leefstijl waar JIJ blij van wordt.


Aanverwante artikelen

Leefstijl reset week – de beste manier om gedrag duurzaam te veranderen

Duurzame gedragsverandering – De beste manier.

De biologie van de mens is niet aangepast aan het moderne leven met een 24 uurs economie, gemaksvoeding, snelle mobiliteit, langdurige stress en bijvoorbeeld pensionering. Problemen konden niet uitblijven. Nieuwe…
De wetenschap van geluk

De wetenschap van geluk

Wat iedereen moet weten over geluk. De wetenschap van Geluk. Een gesprek met Arthur C. Brooks bestseller auteur en professor aan de Harvard Business School.