Psoriasis en ontstekingsreuma enorm verbeterd met Leefstijl als Medicijn

Natascha Hendrikx overwint Psoriasis en Gewrichtsreuma (Artritis)

Daar stond ik dan: een klein verlegen meisje van 8 jaar dat net levenslang had gekregen.Van de dermatoloog wel te verstaan, met de diagnose psoriasis. Na 37 jaar onwetendheid wil Natascha dat iedereen gaat beseffen hoe belangrijk leefstijl en voeding zijn.

Ik zat van top tot teen onder de jeukende rode plekken met dikke witte schilfers en de dermatoloog vertelde mij en mijn ouders dat het een erfelijke auto-immuunziekte was. De symptomen konden wel worden bestreden, maar het was niet te genezen: ”Je moet er maar mee leren leven”.

Vele ziekenhuisopnames en reguliere behandelingen volgden. Teerzalven, corticosteroiden, Topicorte, Psoricreme, Ditranol, Daivonex, (P)UVA en UVB lichtbehandelingen brachten tijdelijk verlichting maar enkele weken na het staken van een behandeling kwamen de plekken altijd al weer terug. Ook het hele alternatieve circuit passeerde de revue: gebedsgenezer, hypnotiseur, magnetiseur, homeopaat, pendelaar en chinese arts wisselden elkaar af. Soms met tijdelijk succes, soms helemaal niet.

Als opstandige tiener wilde ik een tijdje helemaal niets aan mijn lijf: met lede ogen zagen mijn ouders toe hoe ik mijn huid dagelijks tot bloedens toe openkrabde of hoe de huid scheurde op ellebogen en knieen.

Ik probeerde een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar dat was niet altijd gemakkelijk: pijn en jeuk hielden me uit mijn slaap, donkere kleding, meubels en vloeren waren een ramp met de witte schilfers die in grote aantallen van mijn lichaam afvielen, ik werd soms geweigerd in zwembaden of bij een kapper, gepest, uitgescholden of nagewezen. Niet echt prettig voor een jong meisje in de bloei van haar leven.

Toch leidde ik een gelukkig leven, maakte mijn VWO af, ging op kamers wonen en studeren aan de universiteit, kreeg verkering en had goede vrienden en vriendinnen om me heen die me accepteerden zoals ik was. Als vrijwilliger in de jongerenwerkgroep van de psoriasisvereniging leerde ik vele lotgenoten kennen en viel het me op dat veel jongeren een geïsoleerd leven leidden door hun aangedane huid.

Op mijn 23ste kon ik ineens bijna niet meer lopen en kon mijn vingers maar met moeite buigen. De diagnose artritis psoriatica werd gesteld: ontstekingen aan de gewrichtskapsels veroorzaakt door dezelfde auto-immuunziekte. Het enige medicijn dat ik van de reumatoloog kreeg was een enorm hoge dosering Ibuprofen om de ontstekingen enigszins te remmen.

Ik haalde mijn ingenieursdiploma als chemisch technoloog, ging werken, trouwde en kreeg drie kinderen.

Pas een jaar na de geboorte van mijn jongste kind ben ik medicijnen gaan slikken, omdat ik altijd bang was dat medicijnen me onvruchtbaar zouden maken of mijn toekomstige kinderen schade zouden kunnen toebrengen. Wat was dat een verademing! Mijn huid en gewrichten reageerden goed op Psorinovo (werkzame stof dimethylfumaraat) en de bijwerkingen van deze lichaamseigen stof waren minimaal. Tien jaar lang was ik verlost van jeuk, een lelijke huid en pijnlijke gewrichten, al moest ik de dosering jaarlijks omhoog bijstellen om alles onder controle te houden. Toen zat ik aan de maximaal toegestane dosering en begon alle ellende weer, vooral de jeuk maakte me gek. Het enige alternatief dat er volgens de dermatoloog nog was, waren zware immuunsysteem onderdrukkers, de zogenaamde biologicals. Ik was bang dat ik door het gebruik van deze middelen zou sterven aan kanker of een virus, omdat je immuunsysteem daar dan ook nauwelijks meer op reageert.

Ik was ten einde raad. Toen kreeg ik van mijn moeder een artikel uit de krant waarin een vrouw schreef dat haar psoriasis drastisch was verminderd door koolhydraat-arm te gaan eten. Dit voelde als mijn laatste strohalm en ik begon aan een programma waarin ik stapje-voor-stapje mijn leefstijl veranderde. Ik begon met het vervangen van mijn muesli met melk ontbijt door groene smoothie met een handje rauwe noten en na een week was de jeuk vrijwel verdwenen. Met vallen en opstaan leerde ik wat wel en niet bij mijn lijf paste, ik ging naast koolhydraat arm ook zoveel mogelijk suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij eten en probeerde alle bewerkte voeding uit pakjes en zakjes te laten staan. Ik ben ook meer gaan bewegen: op de fiets naar mijn werk, vaker wandelen en ik probeer een keer per week een kettlebell workout te doen.

Sinds januari 2018 ben ik volledig medicijnvrij en vrijwel klachtenvrij zowel voor mijn huid als voor mijn gewrichten. En ook nog eens 12 kilo afgevallen van bijna obees naar een klein beetje overgewicht.

Ik lees alles wat ik te pakken krijg over leefstijl als medicijn en leer dagelijks nieuwe dingen. Zo kwam ik ook terecht op de website en Facebook groep van Wim Tilburgs:  “Het leefstijl als medicijn platform

Na al die jaren onwetendheid over de invloed die ik zelf kan uitoefenen op mijn ziekte wil ik graag dat iedereen gaat beseffen hoe belangrijk leefstijl en voeding zijn voor een gezond lijf. Daarom wil ik hier ook graag mijn verhaal vertellen. Ik heb een opleiding tot integraal leefstijlcoach gevolgd om andere mensen te helpen gezond te worden.

Psoriasis en Leefstijl

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Het zelfstandig op kamp gaan is voor veel kinderen met diabetes type 1 en hun ouders een ingewikkeld moment. Lees hier het verhaal van Xander en zijn ouders.
Je leefstijl aanpassen. Dat is niet gemakkelijk zeker niet als je dat in je eentje moet doen. Echter je kan het ook samen doen in een van onze supportgroepen.
Een jaar ketogeen tegen migraine
Marina leed jarenlang aan zware migraine en onderzoekt hoe ze zichzelf met een verandering van leefstijl kan helpen. Ketogeen tegen migraine.
Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn.
In zijn boek Lichter beschrijft William Cortvriendt het verhaal van Wim Tilburgs en zijn vrouw Saïda. Samen vielen zij 60 kilo af. Wim doorbrak zijn diabetes 2.
Verandering van voeding bevrijdde Marieke de Zwaan van haar migraine. Bewerkt voedsel gooit ons lichaamssysteem in de war.
Een persoonlijk verhaal van een moeder over het proces van loslaten bij diabetes type 1. Welke vaardigheden zijn er voor nodig voor jou en je kinderen?
Kinderen bereiken 9 juli al de maximale hoeveelheid suiker die zij in een jaar zouden mogen eten.
Kun je blijven bewegen en sporten met diabetes? Jazeker, als je je bloedwaardes in de gaten houdt. Tips van dr. Bernstein
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Tips en adviezen om met diabetes type 1 je bloedsuiker te stabiliseren door te starten met koolhydraatarme en eiwitrijke voeding.
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
Het veranderen van onze leefstijl op basis van “de wet van de kleine getallen” was het begin van een verbetering in ons diabetesmanagement.
Pieken en dalen, ontregelde glucosewaarden, hoe help ik mijn kind met diabetes type 1? Dr Bernsteins diabetes solution was de oplossing.
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Simon Huisman een van de mensen die lid is van onze Facebook voor mensen met diabetes in uitzending van EenVandaag over leefstijlgeneeskunde met Hanno Pijl.
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Ik ben 31 kilo afgevallen en mijn HbA1C is naar 5,7% gezakt. medicijnen zoals insuline, metformine en statines heb ik niet meer nodig zegt Dirk van Giel.
Peter Woninck voelt zich niet gehoord bij zijn zorgverleners en nam het heft in eigen handen. Google wees hem de weg naar zijn Leefstijl als Medicijn
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Harrie Willems voeding en yoga
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem, pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.
Een studie over voeding en diabetes type 1 of LADA. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak en goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief