Professor Peter Deen

Mijn passie om deel te nemen aan de Je Leefstijl als Medicijn community en mij aan te bieden als wetenschappelijk adviseur van JLAM heeft meerdere gronden en deze wil ik hierbij met u delen. Allereerst is mijn levenslange drive dat ik wil begrijpen hoe mechanismen in ons lichaam werken om dan te kijken of ik dit kan transleren naar een betere levenskwaliteit van de gezonde mens en patiënt.

Medische en moleculaire biologie

Vanuit deze drive ben ik Medische en moleculaire Biologie gaan studeren aan de VU in Amsterdam, heb ik een complexe moleculair-endocrinologisch promotiestudie gedaan aan de Radboud Universiteit en heb ik mijn carrière vervolgd en mijzelf opgewerkt tot hoogleraar bij de afdeling Fysiologie van het Radboud UMC.

Peter Deen
Hoogleraar Moleculaire en metabole fysiologie

Mijn hart lag en ligt bij het doen van translationeel onderzoek, wat betekent dat mijn cellulair en dierexperimenteel onderzoek altijd in het kader stond van hoe het bij de gezonde of zieke mens werkt. Hierbij werkte ik innig samen met clinici en, als we een mechanisme ontdekte dat het leven van een patiënt kon verbeteren, dan zetten we onderzoek bij patiënten uit. Na mijn oorspronkelijke en succesvolle onderzoek hoe ons lichaam ervoor zorgt dat wij niet uitdrogen, wat er fout is bij patiënten die 15-20 liter plassen, en hoe we hun probleem zouden kunnen verhelpen, ben ik geswitched naar onderzoek aan metabole/oxidatieve stress.

Metabole en oxidatieve stress en mitochondriën

Oxidatieve stress, wat samengaat met productie van veel zuurstofradicalen (reactive oxygen species/ROS in het Engels) door de energiecentrales van onze cellen, de mitochondriën, is een teken van een verstoorde energie voor het weefsel en treedt op bij elke ziekte, inclusief Diabetes type-2. In de laatste 8 jaar heb ik, naast diabetes type-2, vooral mooie ontdekkingen gedaan aan oxidatieve stress bij nierfalen, bijniermergkanker en macula degeneratie, maar ook de veranderingen hierin tijdens ons dag-nacht ritme. Hierbij werd het mij duidelijk dat wij functioneren als 1 systemisch geheel, waarbij somatiek en mentaliteit verbonden zijn. Dit in tegenstelling tot de reductionistische kijk die ons doorgaans onderwezen wordt en gangbaar is in de westerse wetenschap en geneeskunde.

Ketogeen dieet

Mijn realisatie van het belang van voeding bij processen van oxidatieve stress werd eigenlijk geïnitieerd door toeval. Bij de 5-jarige dochter van een goede vriend van mij was namelijk hersentumor geconstateerd, waarna hij, als wiskundige, zich volledig verdiepte in wat hij hierin voor zijn dochter kon doen. Ondanks zijn drive en intellect zag hij vaak door de bomen het bos niet en daarom bood ik hem aan hen hierin te coachen. Hierbij kwam ik voor het eerst in aanraking met de waarde van een ketogeen dieet, omdat bleek dat humane hersentumoren geïmplanteerd bij muizen verdwenen bij het geven van een ketogeen dieet. Toen ik daar verder in dook, ik de sterke gewichtsafname met hernieuwde energie bij mijn vriend zag na implementatie van een koolhydraatarm dieet, en mij er zelf ook top bij voelde toen ik het zelf ging toepassen, zag ik de grote waarde hiervan. Het is mij, ook met de grote successen van jullie allen bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, duidelijk dat voeding en andere stress-verlagende leefstijl activiteiten die wij zelf kunnen inbrengen in ons leven, zoals bewegen, eetpatroon, leven volgens bioritme, herkennen en voorkomen/oplossen van mentale stress, DE basis zijn voor gezond ouder worden EN voor het beduidend verlagen van onze zorgkosten.

Wetenschappelijke onderbouwing voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Door mijn wetenschappelijke kennis in te zetten voor een goede medisch-wetenschappelijke onderbouwing van de leefstijlprogramma’s en leefstijlvoorlichting van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wil ik graag mijn steentje hieraan bijdragen.

Deskundigen

Interviews met deskundigen maar ook lezingen die we samen met deskundigen hebben gegeven.


Deskundigen

Zonder gezonde bodem geen gezonde mensen

Zonder gezonde bodem geen gezonde mensen

De bodem speelt een grotere rol in onze gezondheid dan veel mensen denken. Schrale aarde leidt tot tekorten aan micronutriënten in de voeding. De manier waarop we nu met de…