Professor Hanno Pijl LUMC Aanbeveling Diabetes Reset leefstijl programma

Professor Hanno Pijl LUMC Aanbeveling Diabetes Reset leefstijl programma

Hoogleraar Hanno Pijl is Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is samen met Dr. Ir. Ben van Ommen van TNO een van de initiatief nemers van het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde een samenwerkingsverband van het LUMC en TNO.

Beste Wim, Koen,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van jullie `Diabetes Reset’ initiatief.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

 

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl