Professor Hanno Pijl  wat is leefstijlgeneeskunde

Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en is samen met Dr. Ir. Ben van Ommen een van de initiatiefnemers van het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health

Werkconferentie Preventie in het zorgstelsel VWS

Workshop leefstijlgeneeskunde

Leefstijlinterventies zijn van essentieel belang voor de behandeling van niet overdraagbare chronische ziekten. Ons zorgsysteem is echter in het geheel niet ingericht op strukturele leefstijlinterventies. In de workshop wordt ingegaan op leefstijlgeneeskunde als methodiek, waarbij wordt gekeken naar de  – leefstijlgerelateerde – oorzaken van de aandoening, waarbij de patiënt de regie krijgt over zijn of haar eigen geneesproces en (medische) informatie. Type 2 diabetes wordt daarbij gebruik als prototype niet-overdraagbare aandoening. Een holistische aanpak, eventueel via multimedia, ondersteunt en bestendigt gedragsverandering richting genezing. Het indrukwekkende verhaal van een patiënt illustreert de kracht van leefstijl versus medicatie in de behandeling van type 2 diabetes. Gezond leven is echter buitengewoon lastig in de context van onze ongezonde omgeving. E-health en (online) patientcommunity building kunnen innovatieve ondersteuning bieden.

De workshop zal worden gegeven door:

Professor Hanno Pijl hoogleraar diabetologie LUMC

Dr Yvo Sijpkens Internist in Den Haag medisch adviseur Stichting JLAM

Wim Tilburgs voorzitter Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Professor Peter Deen Hoogleraar Moleculaire en metabole fysiologie zal als moderator ingaan op vragen.

UPDATE Dit is de video registratie van de workshop leefstijlgeneeskunde

 

Wat is leefstijlgeneeskunde

In dit artikel uit 2019 gaan we in op de visie van Hanno Pijl. Samengevat:

  • Een holistische kijk op de mens die weer centraal staat
  • een andere rol voor de dokter
  • de gezondheidscoach 
  • inzetten van e-Health

lees meer

Klik op de afbeelding om te vergroten

Dr. Yvo Sijpkens internist Den Haag

leefstijl in zijn dagelijkse praktijk in het ziekenhuis. De oorzaak en de oplossing van de enorme kostentoename in de gezondheidszorg Metabole Disfunctie.

Yvo Sijpkens is medisch adviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Hij heeft zijn eigen pagina en blog op onze site.

→ Blog van Yvo Sijpkens

Wim Tilburgs voorzitter – oprichter Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

2015 – Diabetes type 2 Doorbroken en gestart met blog en Facebook pagina

 

2017 Hanno Pijl – Ben van Ommen oprichters Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde

Veel chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hart en vaat ziekten, kanker en zelfs auto-imuun ziekten zoals reuma worden veroorzaakt door onze leefstijl. Echter we kunnen deze ziekten ook weer omkeren dan wel genezen door middel van leefstijlaanpassingen.

we kunnen deze ziekten ook weer omkeren dan wel genezen door middel van leefstijlaanpassingen. Daarbij hebben mensen wel hulp nodig en dienen we te investeren in:

  1. Een goede diagnostiek.
  2. Goede coaching.
  3. Goede leefstijl begeleiding.

Wat kunnen we hiermee bereiken.

  • Afbouwen verminderen medicatie.
  • Chronische ziekte genezen of omkeren.
  • Gewichtsverlies.
  • Energieker en actiever worden.
  • Enorme toename in kwaliteit van leven.
  • Minder afhankelijkheid van intensieve (thuis)zorg verderop in het ziekteproces.
  • Terugkeer in het arbeidsproces na uitval door ziekte

Gezien mijn positieve ervaringen met leefstijl als medicijn en de enorme aantallen mensen met leefstijlgerelateerde chronische aandoeningen wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken en helpen om hun gezondheid te verbeteren met hun leefstijl als medicijn.

→ Lees meer

2018 Oprichting Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Goede resultaten met het online leefstijlprogramma

De deelnemers van het programma verloren gemiddeld 6,3 kilo en de buikomvang nam met 7,6 centimeter af. Het HbA1c ging met 12 mmol/mol omlaag

→ Verder lezen

2019 Deelname aan het Health Impact Accelerator Programma van Health Holland met het leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken ontwikkeld door Stichting JLAM

Klaargestoomd tot sociale ondernemer

In de Health Impact Accelerator (HIA) helpen wij jou om van jouw idee een business case te maken.

Tijdens de HIA word je in tien weken klaargestoomd tot sociale ondernemer. Zo ga je tijdens twee twee-daagse acceleration days aan de slag met jouw propositie en de meetbaarheid daarvan. Een team van zeer ervaren en motiverende coaches zal je hierbij begeleiden. In de tussentijd krijg je wekelijkse coaching van dit team, zodat je snel vooruitgang boekt.

→ Lees meer

2020 TNO onderzoek toont aan Leefstijl als Medicijn patiënten community diabetes 2 doorbreken programma draagt bij aan diabetes type 2 remissie

De grote meerderheid van de deelnemers van het leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken van Je Leefstijl Als Medicijn bereikt met de community méér dan ze alleen zouden kunnen. Dat blijkt uit een pilotstudie die TNO Healthy Living in 2020 heeft uitgevoerd.

→ Lees meer

2021 Samenwerking met Stichting GezondDorp wordt gestart om leefstijlgeneeskunde te implementeren in de lokale gemeenschap met het project van GezondDorp naar GezondLand.

In nauw verband met de lokale zorgsector gaan we werken aan een substantiële, meetbare gezondheidsverbetering voor een grote groep Brabanders. Samen met de zorgverleners formuleren we een campagne gericht op een duurzame leefstijlverandering voor de doelgroep. 

Gezond Peelland is een initiatief van Stichting GezondDorp Leende, Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde Lifestyle4Health en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

→ Meer lezen op de website GezondPeelland.nl

Samenwerking Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health

Over Ancora Health

Ancora Health is een Nederlandse start-up in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.

De samenwerking

Het doel is om de huidige online diabetes2doorbreken community te laten groeien en Nederlandse patiënten te ondersteunen bij het proactief terugdringen van hun type 2 diabetes. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het digitale platform van Ancora Health. Deelnemers van het programma ontvangen een gepersonaliseerd plan, dat helpt om op een gerichte en laagdrempelige aan de eigen gezondheid te werken. Dit komt samen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app is in te zien. Het dashboard geeft dagelijkse adviezen en maakt direct contact mogelijk met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl.

Sridhar Kumaraswamy  CEO Ancora Health

Het Nederlandse zorgsysteem is niet ingericht op structurele leefstijlinterventies. Bepaalde ziektes of gezondheidsklachten zijn echter relatief eenvoudig te doorbreken zonder medicatie. Leefstijlgeneeskunde kan worden gezien als een methode om leefstijl gerelateerde oorzaken van een aandoening te achterhalen. “Door deze samenwerking en bijbehorend leefstijlprogramma, is het doorbreken van diabetes2 dichterbij dan ooit en we gaan ervoor om deze ziekte de wereld uit helpen”, aldus Sridhar Kumaraswamy, CEO en mede-oprichter van Ancora Health. TNO-onderzoek bevestigt dat het aanpassen van de leefstijl een substantiële bijdrage levert aan het terugdringen van diabetes2.

Wim Tilburgs voorzitter Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Bij het Health Impact Accelerator Programma door Health Holland hebben we geleerd onze businesscase op te stellen waardoor we in staat waren om gericht op zoek te gaan naar partners waarmee ons programma duurzaam konden maken. Ik ben ontzettend blij dat we 1 jaar na de HIA erin geslaagd zijn om deze samenwerking te kunnen realiseren.

Veel dank aan het team van Health Holland:  Businesscoach Matt Kohnen, Kirsten van Spronsen, en Thom Frielink. Ook ben ik ontzettend dankbaar voor de steun van het bestuur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Casper Barbier en met name Jeroen van den Ingh. Door zijn lange ervaring in de financiële wereld was zijn bijdrage van doorslaggevend belang.

En uiteraard ook dank aan de Raad van Advies, de vrijwilligers en de deelnemers van onze leefstijlprogramma’s.

 

Ancora Health – Hoe het werkt

De coronapandemie heeft veel overhoopgehaald, maar ondertussen wordt er ook doorgewerkt aan het versterken van preventie. Zo wil VWS met de regio’s concrete interventies ontwikkelen en opschalen. Daarnaast hebben ZN en VNG samen afspraken gemaakt over samenwerking en deze vastgelegd in een werkstructuur. En werken ZN, VNG en VWS samen aan een bredere preventie-infrastructuur. 

Programma op hoofdlijnen

  • Opening door het Ministerie van VWS
  •  Twee rondes met workshops:
    • leefstijlgeneeskunde
    • van data naar doen
    • preventie in de regio

      i.h.k.v. de interventiegerichte aanpak:

    • valpreventie
    • welzijn op recept
    • overgewicht bij kinderen.  
  • Korte toelichting op de werkstructuur van ZN en VNG voor samenwerking in de regio’s.
  • Paneldiscussie over de toekomst van preventie in de zorg met de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, Sven de Langen (wethouder Rotterdam), Georgette Fijneman (directievoorzitter Zilveren Kruis) en André Rouvoet (voorzitter GGD-GHOR).

De werkconferentie is een mooie gelegenheid om inzichten op te doen over actuele thema’s en handvatten te krijgen voor het inzetten van meer preventie interventies. Doe inspiratie en nieuwe inzichten op en neem deze mee in je werk! 

Praktische informatie

  • Datum: maandag 8 februari 2021
  • Tijd: 14:30 – 17:00
  • Vorm: online (uiterlijk een dag van te voren ontvang je de inloglink om deel te nemen aan de werkconferentie)
  • Kosten: gratis
  • Voor wie: voor iedereen die betrokken is bij de samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten op het terrein van gezondheidsbevordering voor risicogroepen.

Meer over citizen science

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is vanuit citizen science ontstaan. We zijn een zogenaamde grass-roots movement. 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.