Stichting Je leefstijl als medicijn timmert nog geen half jaar aan de weg en is nu al een serieuze speler in de leefstijlwereld. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op: “Onze plannen worden voortdurend ingehaald door de actualiteit”, aldus stichtingsvoorzitter Wim Tilburgs. Een beknopt overzicht van enkele highlights sinds ik begin september secretaris werd van de stichting.   Net voor mijn aantreden was Wim op 30 augustus namens de stichting te gast in radioprogramma Eenvandaag. Daar sprak hij over de prijsverlaging van gezonde dranken die in de conceptversie van het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken. Hij noemde dat een stapje in de goede richting. Wim in de uitzending: “Je wordt in deze maatschappij zo verleidt met stuntprijzen en mooie reclames. Je moet heel stevig in je schoenen staan om niet te kiezen voor ongezonde producten. Als we met behulp van de prijs de keus van de consument kunnen sturen, is dat een goed plan”.  

Foodlog

Tijdens Foodloglive op zaterdag 15 september in Breukelen, schoof Je leefstijl als medicijn aan bij een discussie over sterk bewerkt voedsel onder leiding van organisator Dick Veerman. Namens de stichting voerde voorzitter Wim het woord in een panel met onder meer professor Tiny van Boekel en professor Harry Wichers (beiden Wageningen Universiteit) en volksgezondheidsexpert professor Jaap Seidell. Er werd een aantal conclusies getrokken:

  • aan sterk bewerkt voedsel is niet meer te zien wat de bron is;
  • zowel de voedingsindustrie, als de overheid hebben een belangrijke taak in het belang van de volksgezondheid;
  • consumenten hebben recht op eerlijke informatie.

Naar aanleiding van deze discussie schreef ik op Foodlog het artikel “We eten verkeerd maar niemand voelt zich daarvoor verantwoordelijk, ook niet in de politiek”.  

Waar staan we voor?
Stichting Je leefstijl als medicijn vindt dat er een omslag moet komen in de manier waarop we samenleven. “Van een samenleving: gericht op zorg -waar we ingrijpen wanneer het fout gaat- naar een samenleving gericht op gezondheid -waarbij we er alles aan doen gezond te worden en te blijven. Deze samenleving is goedkoper en vergroot de kwaliteit van leven van burgers. Dit vitaliseert de samenleving als geheel.” (uit: concept ondernemersplan)

 

Ongeloof

Toch wordt Je leefstijl als medicijn niet door iedereen direct begrepen. Er waren mensen die een (commercieel) complot vermoedden achter de stichting. Terwijl de werkelijkheid laat zien dat de stichting (nog) geen (structurele) inkomsten heeft en op geen enkele manier verbonden is met politieke of commerciële partijen. Je leefstijl als medicijn komt voort uit de ervaringen van voorzitter Wim Tilburgs die als patiënt met morbide obesitas en diabetes type 2 de omslag maakte naar een gezond leven. Dankzij een ketogeen dieet, meer en beter bewegen, minder stress, meer focus en aandacht voor de zaken die er echt toe doen in het leven, is Wim veertig kilo lichter en fysiek en mentaal sterker dan ooit. Deze ervaring geeft Wim via de Stichting door aan mensen met diabetes type 2. “Een positieve boodschap die de kwaliteit van het leven verbetert en het gezonde leven verlengt.”  

Miguide

Als uitbreiding op onze Facebook groep Keer Diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn hebben we als stichting een samenwerkingsovereenkomst getekend met Miguide. 

MiGuide is een app voor patiënten met diabetes type 2, speciaal gericht op leefstijl en gedragsverandering. Door deze 2 technieken met elkaar te combineren probeert MiGuide diabetespatiënten een betere leefstijl aan te leren, zodat de patiënt in de toekomst minder afhankelijk is van medicatie of zelfs geen medicatie meer nodig heeft. Wat MiGuide uniek maakt is dat de app gekoppeld is aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS). Hierdoor kan MiGuide slimme adviezen geven op basis van de gegevens in het patiëntdossier. Zo ontvangt een patiënt die insuline gebruikt alleen adviezen die gericht zijn op insulineafhankelijke type 2 diabeten. 

Voor de dagelijkse ondersteuning  kunnen de gebruikers van Miguide lid worden van onze Facebook coachingsgroep. 

Innovatie

Half oktober zat de stichting aan tafel met Rabobankdirecteur Gezondheidszorg Michel van Schaik en Irene Mommers, werkzaam bij BeBright, met de portefeuille voeding en gezondheid. Namens hun organisaties zoeken zij naar innovatieve concepten in zorg en gezondheid die de moeite waard zijn te ondersteunen of landelijk uit te rollen. Beiden waren zeer onder de indruk van het digitale platform Je leefstijl als medicijn en de manier waarop diabetes type 2-patiënten ondersteunt worden in de zelfredzaamheid. De vele honderden diabetespatiënten die in korte tijd door de stichting zijn omgekeerd, spreken in dit verband boekdelen. Of en op welke manier de Rabobank/BeBright stichting Je leefstijl als medicijn van (organisatorische) ondersteuning voorzien, is op dit moment nog niet duidelijk.  

België

Inmiddels is de stichting ook actief in België. Er zijn nauwe contacten met de universiteit van Brussel en namens Je leefstijl als medicijn is Wim Tilburgs één van de sprekers op het leefstijlcongres LifeMe dat op 8 december in Brussel plaatsvindt.  

Penningmeester gezocht!

Sinds begin november is het bestuur van Stichting Je leefstijl als medicijn aangevuld met een vice-voorzitter, Paula Schouten. In het dagelijks leven is zij Manager Bedrijfsvoering RVE’s plastische chirurgie, KNO en kaakchirurgie in Viecuri. Daarmee is het bestuur bijna compleet. Bijna, want we zoeken nog een daadkrachtige penningmeester met een groot, relevant netwerk.  

De toekomst

Wanneer de ontwikkelingen binnen en buiten de stichting zo hard gaan, is het moeilijk aan te geven hoe de toekomst eruit ziet. Een aantal initiatieven:

  • er worden nieuwe extensies aan de stichting toegevoegd, zoals de organisatie van kookcursussen en instructiecursussen Thuisfitness;
  • aan het begin van de zomer in 2019 worden er twee “Leefstijl resetweken” georganiseerd in het Franse Le Moulin de Badassat;
  • je leefstijl als medicijn verleent medewerking aan het programma De Monitor, een onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV. De Monitor onderzoekt de kritiek van het Voedingscentrum op het boek Het Pioppi-dieet van de Britse cardioloog Aseem Malhotra.

Binnenkort meer.

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina’s. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus, beide doodziek en we hebben allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met onze leefstijlaanpassingen begonnen.

Ook hebben we beiden dezelfde missie om andere mensen met diabetes type 2 te helpen en te inspireren om ook hun diabetes om te keren. Dirk van Giel is dan ook actief als moderator bij onze Facebook groep voor mensen met diabetes

Lees hier het persoonlijke verhaal Dirk van Giel keert zijn diabetes om

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s maar ook delen we recepten en motiveren en steunen we elkaar. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en zijn daarnaast ook flink afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn wordt dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13