Op donderdag 1 november word ik gebeld door Odette Joosten verslaggever bij het TV programma van KRO-NCRV De Monitor. Ze heeft een aantal vragen naar aanleiding van de kritiek van het voedingscentrum op het boek het Pioppi dieet mede geschreven door de Britse Cardioloog Aseem Malhotra.

Over De Monitor

Het programma De Monitor met presentator Teun van der Keuken is het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV. Zij onderzoeken maatschappelijke kwesties met behulp van de kennis, ervaringen en input van het publiek. Een eigentijdse vorm van journalistiek: crowdsourcing. De Monitor snijdt maatschappelijke thema’s aan als zorg, werk, veiligheid, onderwijs, duurzaamheid en wonen. Samen met tips van het publiek proberen ze misstanden op te sporen en bij te dragen aan verandering.

Diabetes omkeren en 40 kilo afvallen met roomboter spek en eieren.

Het wordt een lang gesprek van ruim 2 uur. Daarin vertel ik mijn persoonlijke verhaal hoe ik al in 2015 mijn diabetes heb omgekeerd en daarnaast 40 kilo ben afgevallen in zeer korte tijd. Dit heb ik gedaan met aanpassingen in mijn leefstijl waarbij mijn voedingspatroon erg lijkt op dat wat later ook is beschreven in het boek Het Pioppi dieet.

Ook vertel ik dat ik al in 2015 ben begonnen met het delen van mijn persoonlijke ervaringen via een Facebook pagina om zo ook meer mensen te vertellen dat diabetes type 2 omkeerbaar is door leefstijlaanpassingen. Langzaam kreeg ik meer en meer volgers en ook vond ik steun bij voorlopers in de wetenschap met name bij artsen zoals sportarts Hans van Kuijk en hoogleraar diabetologie Professor Hanno Pijl.

Mijn initiatief is in die tijd gegroeid en heeft geleid tot het oprichten van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn die als een soort van vakbond probeert mensen met diabetes type 2 te ondersteunen bij het omkeren van hun ziekte maar die ook deze mensen vertegenwoordigt en namens de leden optreedt via de (social) media.

De mensen met diabetes lijden onnodig door het beleid van het voedingscentrum.

Zo hebben wij ook een speciale coachingsgroep op Facebook waar we inmiddels ruim 600 mensen met diabetes intensief begeleiden bij het omkeren van hun diabetes. Omdat ik dagelijks werk met zo een grote groep van mensen met diabetes krijg ik ook hun soms schrijnende verhalen binnen over wat de mensen meemaken in de huidige diabetes zorg.

Het lijkt een grote loterij. Soms vinden mensen wat begrip bij hun zorgverleners. Er zijn echter ook zorgverleners die geen begrip tonen voor de gekozen aanpak en er zijn er ook die het zelfs totaal afwijzen.Deze zorgverleners zijn dan voornamelijk de huisarts en zijn praktijk ondersteuners maar ook diabetes verpleegkundigen, diëtistes en de specialisten in het ziekenhuis zoals de internisten met hun staf.

Vaak zien we dan met name bij een groot aantal diëtistes dat zij volstrekt niet af wensen te wijken van het advies zoals dat gegeven wordt door het voedingscentrum. Dit is tenslotte wat ze tijdens hun opleiding hebben geleerd.

En het voedingscentrum blijft dan ook deze visie volhouden. En elke keer als er weer een – vaak medisch – initiatief wordt genomen om diabetes om te keren met een dieet dat afwijkt van hun norm dan is het voedingscentrum er als de kippen bij om weer te komen met hun opgeheven vingertje.

Ondanks dat wij met onze ondersteuningsgroep – maar ook initiatieven zoals Keer Diabetes Om en  William Cortvriendt met zijn programma Hoe wordt ik 100  – laten zien dat diabetes heel goed omgekeerd kan worden door anders te eten dan het voedingscentrum voorschrijft.  Ook presenteer ik dit met professor Hanno Pijl regelmatig de lezingen die wij samen geven.

En nu dus ook de reactie van het voedingscentrum in het geval van het Pioppi dieet.

Ik heb Odette Joosten toegang gegeven tot onze besloten diabetes groep en ze heeft daar enkele vragen gesteld aan onze leden. Naar aanleiding hiervan is er door het programma De Monitor een onderzoek gestart. Daarin worden onderstaande vragen gesteld:

Voldoet de Schijf van Vijf om de overgewicht Epidemie tegen te gaan?

Heb je zelf overgewicht en diabetes type 2? Hoe word jij geholpen?

Ben je huisarts, diabetesverpleegkundige, diëtist of voedingsconsulent? Wat zijn jouw ervaringen?

Voldoet de Schijf van Vijf om de overgewicht-epidemie tegen te gaan?

Het onderzoek is gestart aan de hand van het artikel met deze koptekst.

Het Voedingscentrum maakt zich drukker om een beetje roomboter dan om Red Bull of Coca Cola

Lees hier het artikel en de oproep tot onderzoek op de website van De Monitor

Wat zeggen artsen en wetenschappers over de houding van het voedingscentrum

In de adviesraad van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn zijn ook artsen zoals Hanno Pijl en Hans van Kuijk lid.

Sportarts Hans van Kuijk “Het voedingscentrum getuigt niet van een wetenschappelijke houding”

Als het anders is dan de schijf van vijf dan is het dus (???) niet goed volgens het Voedingscentrum. Dat is een beetje jammer. Het getuigt niet van een wetenschappelijke houding: namelijk open staan voor andere dan de eigen hypotheses. Ze zouden juist enorm getriggerd moeten zijn door de resultaten die de praktijk laat zien. Dat is voer voor een nieuw en ander soort wetenschappelijk onderzoek in de voedingswetenschap zou ik zeggen.

De meeste andere reacties die ik lees zijn erg kort door de bocht en zoals altijd wanneer het gaat over eten/drinken wordt het veel te veel als een “quick fix” gezien alleen maar om af te vallen. Daar gaat het dus niet om!!!

Verder gaan de discussies altijd weer over de geringe verschillen tussen diverse aanpakken in plaats van de grote overeenkomsten. Dus gewoon lekker doorgaan! Banting, Pioppi, Keer diabetes Om, Real Meal, Diet Doctor, Real Food, eerlijk/onbewerkt eten, GezondDorp; het komt grotendeels op hetzelfde neer. Degenen die in de praktijk ervaren hebben die weten hoe het voelt en dat het werkt. Degenen die alleen maar vanuit theorie en conservatieve “evidence” redeneren blijven steeds “ja-maar-tjes” ophikken …. Degenen echter die vanuit theorie in de echte fysiologie en biologie van ons lijf duiken die weten ook wel beter!

Ik heb Hanno Pijl om commentaar gevraagd en dit is wat hij schreef:

Hoogleraar Hanno Pijl “Verwarring door het Voedingscentrum moet ophouden”

Ik vind inderdaad dat ze niet voldoende aangeven dat hun adviezen de gezonde bevolking betreffen en dat de “koolhydraat beperking” (ik vind het een onjuiste term, het moet zetmeel en suiker beperking zijn, maar) geldt voor mensen met diabetes.

Ik ga met het Voedingscentrum bellen en een keer met ze praten. Ik vind dat ze voor verwarring zorgen als het gaat om de behandeling van diabetes patiënten. Dat moet een keer ophouden.

William Cortvriendt “Het Voedingscentrum is de weg kwijt”

Sedert de introductie van mijn eerste boek Hoe word je 100 bestaan er duidelijke verschillen van mening tussen het Voedingscentrum en mijzelf over gezonde voeding. Naar mijn mening wordt het hoog tijd dat het Voedingscentrum zich op de hoogte stelt van de wetenschappelijke publicaties van vooral de laatste vijf jaar.

Voedingscentrum: Wordt wakker!

William Cortvriendt is medicus en auteur van diverse bestsellers. De tv-serie Hoe word ik 100 is gebaseerd op de leefstijl- en voedingsadviezen uit zijn boeken.

Dick Veerman oprichter / Eigenaar van Foodlog schrijft:

“De dokters geven het voedingscentrum een onvoldoende voor hun voedingskundig advies”

Waar heeft dit jongste mediastormpje over wat gezonde voeding is, inmiddels toe geleid? Ik schrijf het bewust in de voltooide tijdsvorm.

Voortaan beslis jij wie gelijk heeft
Het Pioppi-dieet en inspireert mensen om beter te gaan eten. De onderbouwde adviezen van het Voedingscentrum krijgen dat niet voor elkaar.

Malhotra is een echte dokter in een Londens hospitaal. Tamara de Weijer is een echte huisarts die zich volledig heeft gestort op het inspireren van mensen tot een betere eet- en leefstijl. Hanno Pijl is een gerespecteerd internist en diabeteskenner die als academicus en echt praktiserend arts werkt; Pijl is in ons land een van de belangrijkste promotoren van de nieuwe leefstijlgeneeskunde.

De nieuwe, maar echte dokters – mannen en vrouwen dus, die hoogstverantwoordelijke beslissingen nemen over het leven en de dood van individuele patiënten – geven het Voedingscentrum een onvoldoende op het gebied van voedingskundig advies aan de bevolking. De ene groep autoriteiten verklaart dat de andere buitenspel staat. Sinds de Pioppi-affaire is de scheidsrechter dood en is wat nog restte aan voor iedereen acceptabele autoriteit op het gebied van gezonde voeding verdwenen. Dat betekent dat jij zelf mag – nee, moet – weten wie je vindt dat gelijk heeft.

Dit citaat komt vanaf de website van Foodlog het artikel “Voedingscentrum en Pioppi vermoorden de voedingsautoriteit

Professor Jaap Seidell vindt de reactie van het Voedingscentrum overdreven.

Hoogleraar Jaap ­Seidell van de VU, vindt de reactie van het Voedingscentrum een beetje overdreven. ‘Ik denk dat ze er een beetje te krampachtig vasthouden aan het idee dat bepaalde voedingsstoffen slecht zijn. Het geeft niets als mensen een bord boontjes eten en er een klontje ­boter op doen, maar volgens het Voedingscentrum moet dat dan weer margarine zijn. Je moet alles een beetje in de context bezien.’

Wel ziet hij dat mensen vaak ­geneigd zijn om een ongezond voedingspatroon te compenseren met enkele gezonde elementen van een dieet. ‘Ik denk dat het ­Voedingscentrum daar bang voor is, dat mensen vervolgens liters ­kokosolie gaan eten. Je moet natuurlijk wel je gezonde verstand gebruiken.’

Aseem Malhotra “Overdaad aan koolhydraten belangrijkste oorzaak diabetes en hart- en vaatziekten”

Aseem Malholtra zegt in een reactie dat zijn dieet ook zonder brood meer dan voldoende voedingsstoffen aanbiedt. ‘De meeste mensen eten bovendien helemaal geen vezelrijk vol­korenbrood van de bakker, maar sterk verwerkt brood uit de supermarkt met allerlei ­toevoegingen’, zegt hij. ‘Ook veel andere supermarktproducten zijn sterk bewerkt en zitten boordevol koolhydraten, terwijl ze weinig voedingsstoffen bevatten. Een overdaad aan koolhydraten kan leiden tot insulineresistentie, de belangrijkste oorzaak van diabetes en hart- en vaatziekten.’

Hoogleraar Sander Kersten. Natuurlijk kun je zonder brood maar vervang het niet door verzadigd vet

Hij snapt de zorgen van het Voedingscentrum. ‘Natuurlijk kun je ook zonder brood, er zijn hele volksstammen die het nooit eten. Het punt is: wat gaan mensen dan eten? Verzadigd vet eten om je honger te stillen *** is, zeker voor mensen die diabetes hebben, helemaal niet gunstig: zij hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziek

De citaten van de professoren Kersten, Malhotra en Seidell komen uit een artikel in de Volkskrant van 9 november. Bron

*** Blijkbaar heeft de hoogleraar die zelf vegetariër is en de meeste medewerkers van het voedingscentrum les heeft gegeven een totaal verkeerd idee van wat Low Carb Healthy Fat inhoudt wat wij als (ex)diabeten hebben toegepast om onze diabetes om te keren. Wij gaan echt niet onze boterham vervangen door klonten roomboter met kokosvet maar vervangen het brood onder andere door extra groenten. Doordat we minstens 400 gram groenten per dag eten die meer vezels en ook meer voedingsstoffen bevatten dan brood denken wij juist dat onze voeding ons wel voorziet in voldoende vitamines, mineralen en vezels.