Journalist Daan de Wit stelt in zijn boek Weet wat je eet de oudste kennis over voeding en de nieuwste wetenschap centraal. Eerder las je op deze website al over een belangrijke inspiratiebron voor het boek, de ontdekkingsreizen van wetenschapper Weston Price (1870-1948). Hij bezocht volken die al duizenden jaren hadden bewezen gezond te eten: wat was hun geheim? Ook anderen wilden het antwoord weten op deze vraag en gingen op onderzoek uit, soms door thuis te blijven, soms door juist het avontuur aan te gaan

 

 

Robert McCarrison (1878-1960)

Er was bijvoorbeeld de Britse legerarts Robert McCarrison. Hij bestudeerde in de jaren tien, twintig en dertig van de vorige eeuw de voedingsgewoontes van bevolkingsgroepen in India en Pakistan. Deel van zijn onderzoek was dat hij ratten liet eten wat hij de bevolkingsgroepen zag eten die hij bestudeerde. De ratten van McCarrison bleken de gezondheid of juist de ongezondheid en de bijbehorende gebreken te spiegelen van de onderzochte bevolkingsgroepen.

 

Een van de groepen die hij bestudeerde door zeven jaar met hen te leven waren de Hunza’s, uit het noorden van India, een groep waarvan hij onder de indruk was omdat zij zo krachtig waren. Een andere groep was de Madrasi, uit Zuid-India, die bepaald niet zoals de Hunza’s met gemak hoge leeftijden bereikten, maar juist jong stierven en klein en zwak waren. Hun dieet bestond uit weinig melk en melkproducten, zo goed als geen vlees, weinig groente en fruit en, vanwege allerlei bewerkingen, rijst met een lage voedingswaarde. De Hunza’s aten flink wat groenten, vlees aten ze eenmaal in de week of maand, verder boter, kaas, yoghurt, noten, vruchten in hun volledigheid en brood in de vorm van chapatti, wat ‘geplat rond’ betekent en er precies zo uit ziet. Er zijn ook berichten dat ze minder of juist meer vlees aten, vooral om de winter door te komen, maar het punt is dat McCarrison, eigenlijk net als Price, spreekt van een voedingspatroon dat rijk is aan vitaminen en mineralen en vetten. McCarrison: ‘De belangrijkste factor bij het behalen en behouden van een goede gezondheid is een perfect samengestelde voeding.’

 

 

Vilhjalmur Stefansson (1879-1962)

Vilhjalmur Stefansson was een wetenschapper die in 1906 naar de Noordpool vertrok, daar elf jaar leefde met de Inuit en onderzoek deed naar hun dieet. De Canadees met IJslandse ouders at er uitsluitend vlees en vis en toonde aan daarbij heel gezond te blijven. Sterker, zodra hij en de Inuit overschakelden naar modern voedsel, dus met veel geraffineerde koolhydraten, merkten zij al snel hoe dit hun gezondheid negatief beïnvloedde, waaronder het gebit dat tot dan toe cariësvrij was geweest. Hij verwijst naar een IJslandse periode van 1200 tot 1800 waarin vrijwel geen cariës werd geconstateerd en legt uit dat men toen voornamelijk melk, vlees en vis consumeerde.

 

Geheel ingaand tegen de in zijn tijd al heersende trend van de antipathie voor vet schrijft hij in 1956 een boek met de titel Het vet van het land. Hij kiest voor dit zinsdeel uit de bijbel, niet vanuit een religieus perspectief, maar om te wijzen op het historische karakter van vet eten, en passant wijzend op talloze voorbeelden van bijbels enthousiasme voor vet, vlees en beenmerg. Een professor die het voorwoord schrijft bij het boek merkt op dat volgens de heersende normen Stefansson als gevolg van zijn ijzige avontuur dood had moeten zijn gegaan aan scheurbuik. Waarna de avonturier opmerkt dat het inderdaad als ‘algemene kennis’ wordt beschouwd dat groenten en fruit noodzakelijk zijn om gezond te blijven en dat vegetariër worden hoog staat aangeschreven. Alleen verkeert hij ten tijde van het schrijven van het boek na het doen van een check up in uitstekende gezondheid op zijn 77e.

Ook andere ondernemende types hebben een dergelijke getuigenis, zoals de Canadese antropoloog Diamond Jennes die bij de Inuit was tussen 1914 en 1916 en spreekt over een dieet van ‘geen fruit, geen groenten, ’s ochtends en ’s avonds niets dan zeehondenvlees weggespoeld met ijskoud water of hete bouillon’. Of denk aan de memoires uit 1840 van Richard Henry Dana, Jr. die spreekt over een periode van zestien maanden op een schip, met niets anders dan vlees en een perfecte gezondheid. De nuance komt van Stefansson die aantekent dat vegetariërs minstens zo gezond kunnen zijn als hij. Hij geeft er meteen een voorbeeld bij.

Op een expeditie krijgen drie mannen scheurbuik omdat ze de instructies om vlees te eten niet hebben opgevolgd en al drie maanden op Europees voedsel leven. Stefansson grijpt in en gaat op jacht naar kariboe, een soort hert. ‘We verdeelden de kariboe in Eskimo-stijl. Dus de honden kregen de organen en de ingewanden. De invaliden en wij jagers kregen de hoofden, het borstvlees, de ribben, het bekken en merg uit de botten.’ Na een aantal dagen zijn de mannen pijnvrij en weer optimistisch en twee weken later zijn ze weer op de been. Een maand na het begin van hun nieuwe dieet hebben ze het gevoel nooit ziek te zijn geweest. Eenmaal thuis correspondeert Stefansson met de New Yorkse scheurbuikdeskundige dr. Alfred Hess die hem vertelt dat hij dezelfde successen boekte op een dieet van groente en fruitsap. Stefansson zegt dit wel te begrijpen, voor hem is duidelijk dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Afsluitend schrijft hij: ‘Als je op vlees alleen leeft, krijg je voldoende vitamines binnen om niet alleen scheurbuik te voorkomen, maar ook alle andere ziektes die ontstaan door tekorten.’

 

Francis Pottenger (1901–1967)

Francis Pottenger bleef in zijn thuisland Amerika, maar deed toch interessant onderzoek, begin vorige eeuw. Hij gaf gedurende tien jaar aan zo’n negenhonderd katten verschillende soorten voeding en merkte dezelfde vormen van degeneratie die Weston Price constateerde bij mensen die afstapten van de traditionele voeding en het nieuwerwetse voedsel omarmden. Pottenger zag in zijn katten dezelfde misvormingen in lichaam en geest die Price bij mensen beschreef: ‘een versmalling van het gelaat, de kaakstructuur en het gebit als het gevolg van een leenproces waarbij het lichaam mineralen van zichzelf gaat lenen. Ook het gedrag verslechterde, iets wat McCarrison ook observeerde bij zijn ratten. De dieren die goed voer kregen waren vriendelijk en lief, de dieren die slecht voer kregen waren agressief, vijandig en vertoonden seksuele perversie’. Katten die rauw vlees aten en rauwe melk dronken verging het prima en andersom: de katten die het verhitte voedsel aten werden al na drie generaties onvruchtbaar en stierven in feite uit.

 

Ondanks dat katten vleeseters zijn en ze lichamelijk anders functioneren dan de mens laten de resultaten van de onderzoeken zien dat ongeschikt voedsel vergaande gevolgen heeft voor de gezondheid van wie het eet. Het werk van Pottenger en Price wordt beheerd door de de Price-Pottenger-stichting. David Getoff is de vice-voorzitter ervan en hij interpreteert het werk van Pottenger eveneens in termen van geschikte en ongeschikte voeding, maar dan natuurlijk uitgaand van de mens. Hij zegt daarom dat een dieet van raw food gedurende een paar jaar gunstig kan zijn omdat het reinigend kan werken op het menselijk lichaam, maar dat je het niet te lang moet volhouden omdat je anders tekort zult komen. Denise Minger beschrijft in haar boek over gezonde voeding levendig hoe goed ze zich voelde na het begin van haar veganistische periode: ‘Ik kroop niet langer uit bed in de ochtend, ik sprong eruit, in NASA-stijl’. Tot de tekorten begonnen op te spelen: ‘Net als de meeste dingen in het leven was alles geweldig, tot het dat niet meer was.’

Terug naar Pottenger. Hij is enthousiast over gelatine. Het is volgens hem erg gezond. Gelatine ontstaat bij maken van een beenderbouillon. Die kun je zelf maken door botten, bijvoorbeeld mergpijpjes van koeien, twaalf of zelfs vierentwintig uur in water op een laag vuur te zetten. Gelatine is een belangrijk element in de Franse keuken voor bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar het interessantst is dat het boordevol mineralen zit en stoffen als collageen, glycine en glucosamine. Die zijn door hun natuurlijke oorsprong makkelijk opneembaar en kunnen een helende werking hebben.

Lees ook over de ontdekkingen van voedingswetenschapper Weston Price. Het eerste deel van het hoofdstuk in het boek Weet wat je eet over deze interessante man wiens werk nu wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap lees je hier. En over wat je verder in Weet wat je eet kunt verwachten kun je terecht op de website bij het boek.

Onderstaande video gaat over het werk van zowel Weston A. Price en Francis M. Pottenger

 

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Artikelen geschreven door Daan de Wit

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 660 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

<script charset=”utf-8″ type=”text/javascript” src=”//js.hsforms.net/forms/shell.js”></script><!– –><script><!– –> hbspt.forms.create({<!– –> portalId: “5010741”,<!– –> formId: “9c3930ed-7ecd-442a-87e9-5e0f25d8777d”<!– –>});<!– –></script>