Persoonlijke ervaringen met leefstijl en diabetes type 1

In het dagelijkse leven met diabetes type 1 hebben we allemaal onze eigen behoeften en ervaringen.
De gemeenschappelijke factor bij Diabetes 1 In Eigen Hand is dat we onze leefstijl en vooral ons voedingspatroon inzetten om diabetes een plek te geven in ons leven. Op deze wijze kunnen we ons leven leiden op een manier die bij ons past. Waarbij diabetes op de achtergrond aanwezig is. Hoe we dat doen, waar we tegen aanlopen en hoe we deze leefstijl met diabetes ervaren, kun je hier lezen.

Ervaringen van een moeder met diabetes
Corine Heijneman en haar kinderen
(Foto: Merel Hegenbart Photography)

Ervaringen van ouders met een kind met diabetes

Corine is moeder van twee kinderen met diabetes type 1. Haar zoon werd op de leeftijd van zes jaar gediagnosticeerd. Zijn zus kreeg 9 maanden later op vijftienjarige leeftijd dezelfde diagnose.

Om complicaties op korte en lange termijn te voorkomen ging Corine op zoek naar mogelijkheden om met behulp van leefstijl de bloedsuikerwaarden te stabiliseren. Door de leefstijlmethode van dokter Bernstein toe te passen verbeterden de bloedsuikerwaarden bij beide kinderen. Hun HbA1c waarden liggen binnen streefbereik.

ervaringen van een tiener met diabetes
Amber Heijneman

Jong en diabetes

Amber werd op vijftienjarige leeftijd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Kort na haar diagnose startte ze met een koolhydraatarme leefstijl. Ze heeft daardoor stabiele bloedsuikerwaarden en een gezonde HbA1c. Hierdoor kan ze prettig studeren en optimaal presteren. Ze krijgt door haar openheid over haar leefstijl veel steun van haar vrienden.

Gerrie van Deuren

Diabetes en sporten:

Gerrie werd op de leeftijd van 52 jaar gediagnosticeerd met diabetes type 1 en al snel was duidelijk dat het LADA was. Voor Gerrie is sporten altijd een belangrijk onderdeel van haar leven geweest. Voor haar was het belangrijk om daar, ondanks de diagnose, mee door te kunnen gaan.

Daarom ging Gerrie op zoek naar een methode om dit mogelijk te maken. Hierdoor kwam zij in aanraking met de leefstijlmethode van dokter Bernstein. Door deze methode toe te passen kan zij, zonder zich druk te hoeven maken over haar bloedsuikerwaarden, sporten. Met deze leefstijl realiseert ze gezonde waarden.

Rennie Fopma

Diabetes type 1 op latere leeftijd; LADA

Rennie werd op de leeftijd van 44 jaar gediagnosticeerd met diabetes type 2. In de daaropvolgende periode begon zij met een koolhydraatarme leefstijl. Drie jaar na haar diagnose werd vastgesteld dat zij geen type 2 heeft. Het bleek LADA (‘late auto-immune diabetes in adults’: type 1 op latere leeftijd) te zijn.

Diabetes 1 In Eigen Hand in de media

Diabetes 1 In Eigen Hand in de media

Op diverse plekken hebben wij ons verhaal mogen delen. We vertellen over onze ervaringen met leefstijl en hoe dit bijdraagt om grip te houden op diabetes. Ook bespreken we hoe we het ervaren om met een andere leefstijl te koken, uit eten te gaan of een verjaardag te bezoeken.

Nieuwsgierig? Bekijk dan de krantenberichten, artikelen of luister de gezellige podcasts.

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De artikelen beschrijven de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in deze artikelen zijn genomen.