Op naar voeding die écht bijdraagt aan je gezondheid

Op naar voeding die écht bijdraagt aan je gezondheid

Voeding dat precies bij jou past. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Daconcept introduceert deze post.  

De vorige posts introduceerden een aantal basisconcepten met betrekking tot voeding en je persoonlijke voedingstoestand. Zo lazen jullie eerder al hoe voeding, bijvoorbeeld een banaan, impact heeft op o.a bloedsuikerwaardes en je voedingstoestand. Ook beschreven de posts dat de uitkomsten van het eten van de banaan verschillen van persoon tot persoon. Bij de een zorgt het voor een giga bloedsuikerpiek, terwijl de ander er goed mee over weg kan. Hieruit blijkt dat een persoonlijke aanpak belangrijk is: er is geen ‘onesize-fits-all’dieet. Wat gezond is verschilt van persoon tot persoon. Dit is geen nieuwe kennis. Zo zei Hippocrates ongeveer 2400 jaar geleden al: “It’s more important to know what sort of person has a disease than to know what sort of disease a person has”. Tot zover een samenvatting van de vorige posts.  Deze post gaat over de volgende stap en introduceert het concept gepersonaliseerde voeding.    

Wat is gepersonaliseerde voeding? 

Het achterliggende idee van gepersonaliseerde voeding is dat ieder mens anders is en profijt heeft van voeding die precies bij hem/haar past. Met ‘passen’ doel ik op voeding die is afgestemd op  iemands persoonlijke gezondheid, leefstijl, leef context en waardes. Alleen als de voeding en het voedingsadvies goed passen is het effectief om bij te dragen aan een betere gezondheid.  Waar deze adviezen allemaal op afgestemd kunnen worden? Bijvoorbeeld: op iemands lichamelijke gezondheids- en voedingsstatus, levensfase, motivatie, gewoontes, smaakvoorkeuren, waardes, geloof, cultuur, sociale omgeving, kennis en kunde en financiële omstandigheden. Een hele lijst, en vastenzeker missen er nog zaken! 

Om een voorbeeld te schetsen: een vegetariër of iemand met een krapper budget adviseren om zalm te eten leidt naar verwachting niet tot een hoge acceptatiegraad. Ook suggesties voor bepaalde gezonde maaltijden kunnen zo in de prullenbak geworpen worden als ze niet aansluiten bij iemands persoonlijke smaakvoorkeuren en zijn/haar keuken-skills en tijd. Er wordt in deze gevallen geen gezondheidswinst geboekt. 

Een voorbeeld van een gepersonaliseerde voedingsservice: na een vingerprikje om je vitamine status te meten ontvang je het advies en stimulans om meer van bepaalde producten, zoals broccoli, te eten

Weetje: Gepersonaliseerd of precisie?  

In deze post is ervoor gekozen om de term gepersonaliseerde voeding te gebruiken. Dit is in Nederland de meest gangbare term. In het Engels vertaald:‘personalised food’ of ‘personalised nutrition’. Het is goed om te weten de er ook nog een andere term in omloop is met een iets andere lading, namelijk: precision nutrition. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt en over de exacte verschillen is geen eenduidig beeld. Precision nutrition wordt voornamelijk beschreven als de meest geavanceerde vorm waarbij de voeding en adviezen niet alleen worden afgestemd op de genetica en gezondheid van de persoon, maar ook de interactie tussen de persoon en zijn/haar omgeving en gedrag meeneemt . Dit vergt veel data en ook kennis over de wisselwerking tussen voeding en deze factoren: een complex plaatje dus.  

Van common naar personalised: waar staan we?  

Er komt steeds meer aandacht om voeding (en levensstijl in het algemeen) onderdeel te laten zijn van gezondheidszorg. Zowel ter preventie en als behandeling van ziektes. Voeding afgestemd op het individu is dus geen toekomstmuziek meer. Zo kan de juiste voeding je prestaties verbeteren (denk aan topsport en hoe eiwitrijke voeding kan bijdragen aan een spoediger herstel van een operatie) en het voorkomen, vertragen en omkeren van bepaalde ziektes, zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker.  

 

En wat betekent gepersonaliseerde voeding  voor… 

… jou? Een centrale rol van voeding in je leven en een maatwerk aanpak. Inzicht en aanbod in voeding die bij jou past. Het resultaat? Een betere gezondheid met daarbij een zo hoog mogelijk ‘genot’.   

… de gezondheidszorg? Het gebruik van voeding ter preventie, behandeling en herstel van ziektes. Gepersonaliseerde voeding past precies in de grotere ambitie om de gehele gezondheidszorg te personaliseren. 

… commercie? Aanbod van producten en services gerelateerd aan voeding en gezondheid. Denk hierbij aan gezondheidstesten, persoonlijke adviezen en aanbod van voeding die precies is afgestemd op jou. Start-ups schieten uit de grond en bestaande winkels, zoals supermarkten, zullen hun huidige businessmodel aanpassen, bijvoorbeeld met nieuw aanbod in producten en services en een andere klantensegmentatie.    

… de land-en tuinbouw sector? De prikkel om voeding te verbouwen die rijk is aan voedingstoffen (nu is de prikkel voor snelle en goedkope verbouw leidend). Daarnaast kun je denken aan innovaties om voeding nog meer, of andere, gezonde eigenschappen te laten bevatten en de teelbaarheid te verhogen. En aanpassingen in het business model. Is er überhaupt genoeg voedsel aanwezig als we met ons allen meer groentes en minder granen gaan eten? Verschillende lokale initiatieven spelen op deze transitie in, zoals de ‘herenboerderij’.  

… ons allen? Ook creëert persoonlijke voeding speelveld voor nieuwe samenwerking. We dragen namelijk samen de verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving. Samen bereiken we meer. Wat gebeurt er als de gezondheidszorg, commercie en de land-en tuinbouwsector hun handen ineen slaan en daarbij de consument centraal stellen en betrekken? Gepersonaliseerde voeding is een ware voedingsbodem voor een win-win, of een win-win-win-win; als ik de bovenstaande groepen tel 😉  

 

Om dicht bij voedingstermen te blijven: hopelijk heeft deze post je interesse in gepersonaliseerde voeding ‘gekweekt’. Ik hoor je al denken: allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dit dan echt? Dat komt in de volgende post aan bod.  

 

 Ordovas, J. M., Ferguson, L. R., Tai, E. S., & Mathers, J. C. (2018).Personalized nutrition and health. BMJ, 361, 1–7. https://doi.org/10.1136/bmj.k2173 

 

Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen

Leefstijl op maat – de volledige planning van artikelen door Veerle

Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.

Lees het artikel

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.

Lees het artikel

koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen 

Lees het artikel

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Lees het artikel

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg

Lees het artikel

Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?

Lees het artikel

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!

Lees het artikel

Voeding die precies bij jou past. Maatwerk. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.

Lees het artikel

Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.

→ Lees het artikel

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

ALTIJD GRIP OP JE GEZONDHEID

Neem de regie over je gezondheid. Join the deep health revolution!

Ancora.health

Lees ook of meld je aan

Wat eten we vandaag – Gezonde leefstijlrecepten

Wat eten we vandaag? Wat is echt gezond? Voeding als medicijn. Tips en recepten real food, koolhydraatarm, ketogeen, veel groenten, eiwitrijk.

Ga naar het artikel wat eten we vandaag

 

Leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 – Diabetes2Doorbreken

Diabetes2doorbreken het online leefstijlprogramma voor leden van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Heb jij diabetes type 2? Doe mee!

 

Voeding op maat – personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.