Nina de Rooij 
Leefstijladviseur PSV 

Je leefstijl als medicijn, daar sluit ik mij volledig bij aan.

Gezondheidsproblemen voorkomen of genezen met een gezonde leefstijl

Inmiddels tonen verschillende studies aan dat een gezondere leefstijl ervoor zorgt dat de kans op diverse gezondheidsproblemen of aandoeningen  zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen of eventueel genezen kunnen worden. In veel gevallen blijkt dat positieve leefstijlveranderingen direct leiden tot een verbetering voor de persoon in kwestie. Een gezondere leefstijl resulteert niet alleen in het voorkomen of genezen van allerlei aandoeningen maar ook voor een groter gevoel van eigenwaarde, geluk, fitheid en het reduceert stress.  Dit is niet alleen van belang voor de personen zelf, maar ook voor ‘de maatschappij’ als geheel. Als minder mensen ziek zijn, nemen ook de kosten voor de zorg af en hoeven we gezamenlijk minder zorgpremie te betalen. Ook dit is een rede waarom leefstijl gelukkig een steeds belangrijkere pijler is geworden.
Als ik het heb over een gezonde leefstijl, heb ik het niet alleen over een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Ik heb het dan ook over de balans tussen werk, gezin, sociale contacten, ontspanning en nachtrust.

Permanent een gezonde Leefstijl

Echter blijkt, ondanks de wil om een gezonde leefstijl aan te nemen, het vaak erg lastig is om gedrag permanent positief te veranderen. Veel mensen vinden het moeilijk om hun leefstijl op een gezonde manier, blijvend positief te veranderen. Als leefstijladviseur en mijn reeds opgedane ervaringen is het mijn doel geworden om zoveel mogelijk mensen blijvend te enthousiasmeren om een gezonde leefstijl aan te nemen die bij hen past. Passend is daarbij een erg belangrijke factor. Een goede leefstijladviseur, arts, coach, trainer of diëtiste zou je kunnen helpen om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en hoe je grip kan krijgen op je dagelijkse gewoontes. Het helpt om samen met iemand naar jouw eigen doel te werken.

Leefstijladviseur/coach

Elk beroep heeft zijn eigen expertise, kies daar ook bij wat bij jouw persoonlijk past. Wat zoek je precies? De leefstijladviseur is voor veel mensen nog een onbekend beroep. Je zou de leefstijladviseur kunnen omschrijven als jouw gids in een drukke wereld waarbij je zelf de bestemming mag kiezen. Als leefstijladviseur voel ik me betrokken hoe het met jou gaat en houd ik mijn vakkennis op peil. Bij een leefstijladviseur krijg je inzichten en vaardigheden waar je hopelijk de rest van je leven plezier van hebt!

Bij leefstijladviseurs worden daarom de pijlers bewustwording, beweging, voeding, ontspanning, nachtrust, sociale contacten en stressmanagement geïntegreerd in een totaalaanpak waarbij allereerst gewerkt wordt aan bewustwording in combinatie met kennis. Dit zodat je inzicht krijgt in het eigen gedrag, de sociale omgeving, valkuilen en vervolgens handvaten om de kennis in de praktijk te brengen. Hierdoor wordt de kans vergoot om gedrag blijvend te veranderen, en daar gaat het om!

Een maximaal rendement bereiken we samen

Het doel om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om een passende en gezonde leefstijl aan te nemen kan je niet alleen. ‘Je Leefstijl als medicijn’, waarbij de burger centraal staat, brengt al erg veel gezondheidswinst teweeg. Maar hoe zou het zijn als we samen met de gezondheidszorg, overheid, het bedrijfsleven en de persoon zelf een ecosysteem ontwikkelen waarin leefstijl centraal staat? We moeten ophouden om elkaar te zien als concurrent, we zijn geen concurrenten van elkaar, we hebben allemaal het zelfde doel en dat is ‘plezierig, gezond en vitaal leven en ouder worden met zo min mogelijk medicatie’. Samen zijn we verantwoordelijk voor een gezonde en plezierige maatschappij. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen heb ik mijn persoonlijk doel behaald!

Samenwerking Je Leefstijl Als Medicijn?

Na het volgen van een 4 jarige Wellness & lifestyle opleiding en een 4 jarige HBO sportkunde opleiding, kan ik met overtuiging zeggen dat ik gespecialiseerd ben in leefstijl. Tevens heb ik gewerkt in sportscholen, diverse lessen en trainingen gegeven en zowel individueel als voor groepen als leefstijladviseur opgetreden. Momenteel ben ik enkele jaren werkzaam bij PSV als leefstijladviseur waarbij ik een succesvol leefstijlprogramma heb mogen ontwikkelen. Tot nu toe heb ik meer dan 900 personen begeleid naar een bewustere, gezondere en plezierige leefstijl. Aangezien ik veel lees en volg rondom vitaliteit en leefstijl kwam ik ‘Je leefstijl als medicijn tegen’. Dit soort initiatieven kan ik alleen maar aanmoedigen en dat doe ik maar al te graag. Naast mijn fulltime baan denk ik graag mee over ontwikkelingen rondom vitaliteit en leefstijl en hoe we gezamenlijk een ecosysteem kunnen ontwikkelen waarbij leefstijl centraal staat.

PSV en leefstijlinterventies?

PSV vind het belangrijk om te investeren in de vitaliteit van supporters. In 2015 is PSV met vier andere Nederlandse sportclubs begonnen aan het project EuroFIT waarbij de resultaten onderzocht werden door ziekenhuis Amsterdam UMC. Daaruit werd geconcludeerd dat voetbalclubs kunnen helpen om hun supporters af te laten vallen en gezonder te leven.

Lees meer op de website van het Eindhovens Dagblad PSV wil supporters aan een vitaler leven helpen

Programma PSV+

In 2017 is er samen met partner Topsupport van de Sint Anna Zorggroep een twaalfweeks programma ontwikkeld genaamd FitFans. Het programma FitFans is inmiddels afgesloten met bijzonder mooie resultaten. Uit het resultaat van de slotmeting dat in de zomer van 2018 is afgerond bleek dat er sprake was van een gemiddeld gewichtsverlies van 5 kilo.

Lees meer op de website van PSV Eindhoven: https://www.psv.nl/nieuwspagina/artikel/project-fitfans-afgetrapt-.htm
Lees meer op de site van Sint Anna Topsupport; https://www.st-anna.nl/over-st-anna-ziekenhuis/nieuws-agenda/overzicht-nieuws/project-fitfans-afgesloten-gemiddeld-gewichtsverlies-5-kilo/
Lees meer op de website van energiedirect: https://www.energiedirect.nl/psv/fanverhaal/fitfans#

Aangezien we deze positieve trend willen voortzetten hebben we met bovenstaande kennis en ervaringen  PSV+ ontwikkeld. Dit is een leefstijlprogramma speciaal voor medewerkers van bedrijven. Werknemers worden tijdens het programma, dat wordt gevolgd in en rondom het Philips Stadion, gestimuleerd om een positieve leefstijlverandering voor het leven te bewerkstelligen. Het programma bestaat uit twaalf groepsbijeenkomsten die in twee delen worden uitgevoerd. De eerste helft van de bijeenkomst is theorie en de tweede helft praktijk. Tijdens het programma word je op een laagdrempelige manier bewust gemaakt van jouw beweeg-, voeding-, slaap-, en ontspanningspatroon en wat daarin verbeterd kan worden. 

Een van de voordelen van het leefstijlprogramma is dat een gedeelte van de inkomsten van PSV+  ten behoeve komt aan “de PSV Foundation”.  Dit is een stichting waar alle maatschappelijke activiteiten van PSV gebundeld zijn. Denk aan ziekenhuisbezoeken van spelers, het faciliteren van ‘walking football’ voor zestigplussers en bijvoorbeeld het amputatieteam. Een win win situatie dus!