Natuur is geen recreatie, natuur dat zijn wij.

Een vals gevoel van welbehagen

We leven vandaag, of dat denken we toch, in een constante comfortzone, een vals gevoel van welbehagen. Zodra het wat te koud, te warm, te vochtig, te droog of te nat is, gaan we zeuren. Zonder het te beseffen mishandelen we lijf, ledematen en geest. We eten fastfood, slapen weinig of niet, bewegen amper en laten ons opfokken door een wereld die meer virtueel dan reëel is. Ondanks alle Westerse welvaart voelen mensen zich niet goed in hun vel, stress, burn- en bore-outs, diabetes, obesitas en andere welvaartziektes zijn aan de orde van de dag. Onze huidige levenswijze zorgt er voor dat we de connectie met onze ‘natuurlijke’ habitat zijn verloren. We hollen onszelf 24/7 voorbij en zelfs ontspanning moeten we consumeren tegen een hels tempo. De gekste cardio machines beloven je de neveneffecten van de troostgebakjes snel weg te doen smelten. En voor alles is er ook wel één of ander pilletje.

 

Op ontdekking naar een nieuwe leefstijl

De voorbije 25 jaar hebben wij behoorlijk wat gereisd. Als avonturier- ontdekkingsreizigers konden wij in vele Europese landen, maar ook verder van huis, in Chili, Groenland en verschillende regio’s in Canada, onze honger naar fysieke en avontuurlijke uitdagingen stillen. Waar we de meeste voldoening uit halen? Die ontdekkingsreizen waarbij je kan leren van en leven met mensen die nog dicht bij de natuur staan. Meerdere verblijven bij de Canadese First Nations en het contact met Mongoolse nomaden lieten onuitwisbare herinneringen na. Maar al gauw beseften we dat spannende reizen maken richting ‘natuur’ niet genoeg is. We wilden met die ervaringen en herinneringen ook thuis aan de slag gaan, en dan iet alleen tijdens het weekend of zo, gewoon elke dag. We gingen bewust op ontdekkingstocht naar een nieuwe leefstijl, in en met de natuur en gebaseerd op het jager-verzamelaars model.

Rewilding

Rewilding is een manier van leven, geïnspireerd op natuurvolkeren, nomaden en jager-verzamelaars, met als doel, gezond, vrij en blij, sterk en ja, ook wat wilder, door het moderne leven te stappen.

Natuurvolkeren leven in constante verbinding met hun natuurlijke omgeving, met zichzelf en met hun clan. Leven in de natuur wordt soms voorgesteld als hard, gevaarlijk en zelfs dodelijk. Het is echter bewezen dat onze voorouders, en dan spreek ik over de tijd voor de industriële revolutie, helemaal niet zo ziekelijk en zielig rondliepen als we ons zelf willen doen geloven en dat ze ook helemaal niet zo jong overleden. Jager-verzamelaars zien natuur niet als een pretpark waar ze eens kunnen doorwandelen. Ze maken actief deel uit van die natuur, net zoals de planten, dieren, rivieren en zonnestralen. Natuur is geen recreatie. Natuur, dat zijn wij!.

 
 

Rewilding Drum

Met een rugzak vol ervaringen en de nodige opleidingen, wilden we na verloop van ook anderen gaan inspireren en begeleiden. Zo kwamen we tot onze eigen coachingspraktijk “Rewilding Drum”.

Via coaching, workshops, lezingen, outdoor activiteiten en retreats willen we mensen o.a. bewust maken van het feit dat:

  • voeding uit de natuur, zo weinig mogelijk behandeld en/of verpakt niet alleen lekker, maar ook gezonder is,
  • een heuse workout ook out door kan met het eerste het beste natuurlijke materiaal dat je rond je kan vinden,
  • de planeet niet stopt met draaien als je je gsm even niet bij je hebt of je regelmatig bewust offline gaat.
  • bushcraft en survival technieken je heus wel wat lifestyle wijsheden kunnen bijbrengen: een mens heeft, eens zijn basisbehoeftes zijn ingevuld, niet veel meer nodig.

Rewilden is een Werkwoord

Rewilding is een werkwoord, je moet er iets voor over hebben. Rewilding is geen wedstrijd, wel een state of mind. Natuurlijk ga je in Patagonia of Alaska automatisch dicht bij de natuur leven, maar rewilden moet ook in Amsterdam, Brussel of New York kunnen! Wij geloven dat rewilden je sterker, blijer en gezonder maakt. Graag willen wij dat ook jou, proefondervindelijk, doen

 

Opmerking van de redactie:

Ik heb Bert Poffé en Kiki Nárdiz leren kennen tijdens een clinic bij het Ancestral Health Symposium 2017. Ik had de aankondiging al gezien en me er veel van voorgesteld. Echter na de clinic en het bestuderen van wat Bert en Kikki allemaal doen ben ik tot de overtuiging gekomen dat dit echt volledig dekt waar leefstijl als medicijn voor staat.

Bent u in de gelegenheid om aan een van de trainingen of trektochten of avonturen van Bert en Kiki mee te doen dan weet ik zeker dat u daarmee uw gezondheid en uw persoonlijke geluk een enorm waardevol geschenk geeft.

Een avontuur met Bert en Kiki staat in ieder geval bij mij en mijn vrouw hoog op de bucketlist.

Voor meer informatie of contact met Bert en Kiki bezoek hun website.

Wim Tilburgs

Rewilding Herontdek je natuurinstinct

Inmiddels hebben wij  om eens te gaan rewilden met Bert en Kiki van onze bucketlist af kunnen halen. We zijn met ze mee geweest op rewilding expeditie. We hebben er een fotoverslag van gemaakt dat je hier kan bekijken. Bert en Kiki hebben inmiddels ook een boek uitgegeven en dat kan je via de link hierlangs bestellen bij bol.com