Anje te Velde

Anje te Velde

Ik werk bij het AMC in Amsterdam als immunoloog gespecialiseerd op het gebied van de darmgezondheid. Voor mensen met chronische aandoeningen zijn de darmen een belangrijk aandachtsgebied. Darmproblemen hebben effect op het immuunsysteem, met veel gevolgen voor de gezondheid. In de zorg is daar nog steeds onvoldoende aandacht voor. Tijdens de covidperiode heb ik bijvoorbeeld een artikel in de Telegraaf gepubliceerd, samen met onder meer de hoogleraren Liesbeth van Rossum en Erik Scherder, om het belang van het op peil houden van het immuunsysteem tijdens de lockdown te benadrukken. Daar had in die periode niemand het over.

We kunnen veel leren van mensen die zelf hun leefstijl verbeteren

Wetenschappelijk onderzoek naar de darmgezondheid is lastig omdat de samenstelling van de darmflora bij elk mens verschillend is. Als je mensen bijvoorbeeld bepaalde probiotica (levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben) geeft, zal dat doorgaans bij slechts een deel van de onderzoeksgroep effect hebben. De effecten kunnen bovendien uiteenlopen. Voor de hele onderzoeksgroep is het daarom moeilijk bepaalde resultaten aan te tonen.

Toch spreek ik veel mensen die van voeding veranderen of supplementen gebruiken, en daarmee verbeteringen realiseren. Daar moeten we als wetenschap wat mee, vind ik. We kunnen veel leren van mensen die zelf hun leefstijl verbeteren. Helaas ontbreekt het de artsen nu vaak aan de tijd om met het zelfonderzoek van de patiënt mee te denken. Ik zie het als mijn missie om deze kloof tussen de wereld van de patiënten en van de artsen te overbruggen.

Mijn Eigen Onderzoek

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan het project Mijn Eigen Onderzoek waarin we mensen met chronische ziektes wilden volgen. De opzet was dat mensen werden ondersteund bij het verbeteren van hun darmgezondheid en dat met behulp van een app bijhielden. De opzet van de studie was te complex en kon in deze vorm geen goedkeuring krijgen van Medisch Ethische Toetsingscommissies. Op dit moment zijn we aan het kijken hoe we dit soort citizen science-onderzoek kunnen voortzetten.

Beide partijen moeten goed geïnformeerd zijn

Om de kloof tussen patiënten en zorg op het gebied van zelfonderzoek te overbruggen is het nodig dat beide partijen goed geïnformeerd zijn. Daar zie ik een rol weggelegd voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Ook artsen en wetenschappers hebben de taak om hun werk zo helder mogelijk uit te leggen – zeker als het om de darmgezondheid gaat, wat zoals gezegd ingewikkelde materie is. In mijn rol als wetenschappelijk adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn wil ik daar graag een bijdrage aan leveren.