Jaarlijks overlijden onnodig honderdduizenden mensen in de Europese Unie en Amerika door de ontspoorde medicijnenindustrie. Oud huisarts en epidemioloog Dick Bijl legt in Het pillenprobleem‘ uit waarom medicijnen niet werken.

Bijl werkte meer dan twintig jaar als redacteur en hoofdredacteur van het Geneesmiddelen Bulletin. In die tijd gingen zijn ogen open voor de marketing van geneesmiddelenproducenten die op grote schaal misleidende en gemanipuleerde gegevens verspreiden. Artsen kunnen deze informatie niet verifiëren, laat staan hun patiënten. Bijl gaat uitvoerig in op de ontwikkelingen van medicijnen, de toelating van nieuwe medicijnen, bijwerkingen en de registratie ervan. Ook toont Bijl overtuigend aan hoe de farmaceutische industrie marketing bedrijft die parallellen vertoont met de auto-industrie, tabaks- en voedingsmiddelenindustrie. Dit businessmodel levert ook  farmaceutische industrie grote winsten op.

… marketing die parallellen vertoont met de auto-, tabaks- en voedingsmiddelenindustrie

Patent

Om een patent op een bepaald geneesmiddel te verkrijgen en te behouden introduceert de farmacie telkens een nieuw en duurder patentmedicijn, dat sterk lijkt op het reeds bestaande medicijn, niet werkzamer is en waarvan de bijwerkingen op lange termijn onbekend zijn. Een ander probleem rond pillen is dat er veel te veel op de markt zijn. Bijl somt op: “Zo zijn er 25 antidepressiva in de handel, 34 anticonceptiva, 23 middelen tegen diabetes en 23 antipsychotica”.

23 middelen tegen diabetes

Suikerziekte

Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende aandoeningen in de wereld, die het leven verkort. Het aantal mensen met deze aandoening neemt nog elk jaar toe, vooral door overgewicht, een zittend bestaan en fastfood eetgewoonten. Diabetes vermindert de kwaliteit van leven en de levensverwachting door aantasting van de kleine bloedvaten, nieren en zenuwen. Ook geeft de aandoening schade aan de grote bloedvaten van het hart en de hersenen. Metformine, dat sinds 1959 op de markt is, is nog steeds het beste eerste keuzemiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2, na Je leefstijl als medicijn natuurlijk (CV). Het grote aantal patiënten met diabetes vormt echter een aantrekkelijke markt voor de farmaceutische industrie die de laatste decennia veel dure medicijnen op de markt bracht, waarvan de werking niet is aangetoond.

Het grote aantal patiënten met diabetes vormt een aantrekkelijke markt voor de farmaceutische industrie

Met medicijnen zeven dagen

Na 22 jaar dagelijks bestuderen van wetenschappelijke artikelen over medicijnen en medicijngebruik , concludeert Bijl dat van de meeste medicijnen niet is bewezen dat ze werken en patiënten genezen. “Minder medicijnen is vaak beter.” De meeste klachten gaan binnen een bepaald tijdsbestek vanzelf over. Denk aan lichamelijk ongemak als diarree, huiduitslag en spierpijn. Verkoudheid duurt meestal een week, met medicijnen zeven dagen…

Minder medicijnen is vaak beter

Malhotra

Het betoog van Dick Bijl over de almachtige farmaceutische industrie, sluit naadloos aan op de presentatie van vijf vooraanstaande deskundigen op het gebied van voeding en geneeskunde in het Europees Parlement. Op 12 april spraken Dr. Aseem Malhotra, MEP Nathan Gill, Sir Richard Thomson, Professor Hanno Pijl en Sarah Macklin in dit supranationaal parlement over “de duistere wereld van het lobbyen. Ze onthulden hoe Big Food en Big Pharma voedings- en medische richtlijnen beïnvloeden waardoor de levens van miljoenen mensen op het spel worden gezet”. Eerder verscheen naar aanleiding hiervan een artikel op deze site.

Medicijnen genezen niet, leefstijl wel.