Twintig kilo eraf en meer energie dankzij keto dieet. Het verhaal van Maaike Pel-Sijpkens

Inmiddels heeft ze ook corona achter de rug

Na decennia worstelen met overgewicht raakte Maaike Pel-Sijpkens in negen maanden 20 kilo kwijt. Dat niet alleen, ze eet heerlijk, heeft veel energie en doorstond corona tamelijk probleemloos. De keto-leefstijl heeft Maaike’s leven veranderd.

“Vanaf mijn dertiende jaar ben ik met mijn gewicht bezig. Ik vond mezelf al te dik toen je mijn ribben kon zien. Toen ik uitgegroeid was, ik ben 1.81 meter, bleven de kilo’s er makkelijk aan zitten. Destijds begon ik al met diëten. Weight Watchers, brooddieet, citroensapdieet enzovoort. Af en toe viel ik af, maar het kwam er ook weer snel bij. Het eindresultaat was dat ik zwaarder werd.”

“Het echte overgewicht, en de strijd ertegen, kwamen na mijn zwangerschappen. Na de geboorte van onze zoon wist ik tot een redelijk gezond gewicht terug te keren, maar nadat ons tweede kind (een dochter) was geboren kreeg ik de kilo’s er niet meer met diëten vanaf. Een diëtiste gaf me een eetdagboek. Alles ging volgens de schijf van vijf, ik moest boterhammen met mager beleg, magere yoghurt, mager vlees en veel fruit eten. Ik viel niet af en had alleen maar veel trek.”

Gefrustreerd

“Langzaam werd ik steeds gefrustreerder. Mijn BMI was 30, randje obesitas. Ik wist heel goed dat mijn overgewicht niet goed voor mijn gezondheid was. Als ik telde kwam ik tot 1.000-1.300 calorieën per dag. Voor mijn werk als evenementenorganisator liep ik veel, en volgens mijn stappenteller verbrandde ik 600 calorieën. Toch viel ik niet af. ’s Ochtends nam ik vaak twee volkorenboterhammen met een banaan, twee uur later had ik enorme trek en was ik moe. Dan nam ik wat magere yoghurt met muesli. Ik dacht de hele dag aan eten. Uit frustratie at ik dan soms weer te veel chocola, taart of ijs. Als in de lente de zon ging schijnen dacht ik meteen aan mijn badpak en zomerkleren, en mijn te zware lijf erin.”

‘Ik wist heel goed dat

mijn overgewicht niet goed voor

mijn gezondheid was’

Ketodieet

“Een vriendin en mijn broer brachten me op het spoor van het ketodieet. Mijn broer Yvo Sijpkens is internist. Hij is ook medisch adviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Ik had nog nooit van keto gehoord. Voor mijn gevoel stond het haaks op hoe ik geleerd had om te eten. Ik heb veel op internet gelezen en veel geleerd over de processen in ons lichaam, dat ons lichaam vaak niet aan vetverbranding toekomt door de hoeveelheid koolhydraten en suikers die we eten. Over dat het dan steeds moeilijker wordt om af te vallen en dat het lichaam insulineresistent kan worden.”

“Insulineresistentie was het belangrijkste inzicht voor mij. Het verklaarde dat het afvallen met de schijf van vijf niet lukte en dat ik altijd trek had. In januari 2019 begon ik met mijn nieuwe leefstijl. Ik wilde als proefpersoon fungeren voor mijn broer, ik zei: ‘Als het bij mij lukt, zal het bij veel meer mensen lukken om gewicht te verliezen’. Door de voedingscoach Daniel Muller heb ik een persoonlijk voedingsplan laten schrijven.”

Afkicken

“De eerste week voelde ik me raar. Ik moest afkicken van de suikers en koolhydraten. Voor het eerst at ik Griekse yoghurt met 10 procent vet en andere volvette producten zoals 48+ kaas, feta en mascarpone, eieren, zalm, vlees, avocado, noten en heel veel groenten. Heerlijk! Ik begon me energieker te voelen en viel af. Vrij gemakkelijk ben ik in negen maanden tijd twintig kilo kwijtgeraakt. Zonder hongergevoel.”

“Voor een gezond gewicht en een BMI van 23,5 wil ik nu nog van 6 kilo af. Het gaat de laatste tijd niet meer zo snel, maar dat geeft niet. Ik zoek vooral een manier van eten die ik lang kan volhouden. Om de vetverbranding te verbeteren vast ik ook, ik eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Ik voel me tien jaar jonger. Mijn man is samen met me opgetrokken in het dieet. Hij is net zo veel afgevallen als ik en zijn gezondheid is ook sterk verbeterd.”

Corona

“Aanvankelijk was ik bang voor corona. Elke zondag zoomen wij met de hele familie, en we kregen veel nuttige tips van Yvo. Hij zette ons jaren geleden al aan de vitamine D, elke week slikken we nu een grote softgel met 10.000 eenheden (IU). Op aanraden van Yvo zijn we ook onder meer zink, magnesium en vitamine C gaan slikken. Hij vertelde dat onze koolhydraatarme levensstijl en de extra vitamines ons beter zouden wapenen tegen corona. Ook buitenlucht en een goede fysieke conditie zijn belangrijk. Ik heb veel gewandeld en gefietst, en rook noch drink alcohol. Mijn angst voor corona nam af.”

‘Onze koolhydraatarme levensstijl, extra vitamines,

buitenlucht en een goede fysieke conditie

wapenen ons tegen corona’

“Begin januari van dit jaar kreeg onze zoon, die student is, koorts en hoofdpijn. Hij liet zich testen en had inderdaad corona. De volgende dag bleek mijn man het ook te hebben. Toen onze dochter enorme buikpijn kreeg en door de huisarts naar het ziekenhuis werd gestuurd, bleek ze corona en een blindedarmontsteking te hebben. De blindedarmontsteking was mogelijk een gevolg van corona. Ze heeft drie dagen aan het infuus met antibiotica gelegen.”

Enorme kater

“Intussen voelde ik me steeds zieker worden. Het voelde echt alsof mijn lichaam aan het vechten was en ik bleek inderdaad ook corona te hebben. Ik had een gevoel van een jetlag en een enorme kater, ik had veel spierpijn, maar gelukkig geen koorts en ik was ook niet benauwd. We namen alle vier kinine en quercetine op advies van Yvo.”

“Uiteindelijk heeft onze zoon maar één dag koorts gehad. Onze dochter heeft smaak en geurverlies maar de blindedarmontsteking is weg en ze is weer fit. Mijn man heeft een week koorts gehad. Ik heb zelf alweer gefietst en gewandeld. We zijn erg opgelucht dat we er zo goed doorheen zijn gekomen. Als je corona krijgt, weet je niet hoe je lichaam zal reageren. Yvo zei steeds dat ik op mijn lichaam moest vertrouwen, en dat we de vruchten zouden plukken van onze verbeterde leefstijl. Ik heb zelf het idee dat de leefstijl een grote positieve bijdrage heeft geleverd aan het doorstaan van en herstel bij de virusinfectie.”

“Ik blijf bij de keto-leefstijl. Hij bevalt goed. Ik kan hem iedereen aanraden. We cheaten af en toe wel eens, maar pakken dan snel de draad weer op. Door de nieuwe inzichten ben ik veel beter in staat om lichamelijk in balans te blijven. En o, wat ben ik blij dat ik de kilo’s kwijt ben!”

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

De ultieme ketogids

Wil je meer weten over het ketogeen dieet lees dan onze ultieme ketogids. De verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten oftwel jouw macro’s en hoe je die het beste kan berekenen. Over keto bij aandoeningen als diabetes en nog veel meer.

Ga naar de ultieme ketogids