Hoe kan ik u ondersteunen in uw gezondheid?

Aangenaam,

mijn naam is Loes Verkuijlen, afgestudeerd arts en yogateacher. Ik ben mij aan het specialiseren tot huisarts en ben momenteel bezig met het laatste jaar van deze opleiding aan de universiteit van Maastricht. In kader van mijn opleiding ben ik gestart met een leefstijlspreekuur in huisartspraktijken in Leende en in Urmond. Mijn passie voor leefstijlgeneeskunde komt voort uit mijn ervaring op het gebied van gezondheid, sport, voeding, mindset en ontspanning die ik afgelopen jaren heb opgebouwd. Dit in combinatie met mijn medische achtergrond, maakt mij tot de arts die ik nu ben.

Leefstijlspreekuur in Leende en Urmond

In de huisartsenpraktijk zet ik voeding en leefstijl dagelijks in als medicijn. Veel mensen voelen zich met een gezonde leefstijl algeheel beter, energieker en meer ontspannen. Het belang van het bewaren van dit evenwicht is de reden voor het opstarten van een leefstijlspreekuur. Dit initiatief komt voort uit het project ‘GezondDorp’, destijds geïnitieerd door huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk in Leende. In Huisartsenpraktijk Urmond gaan wij een spin-off van project GezondDorp verwezenlijken, namelijk ‘GezondDorp Urmond’, nu echter compleet met een leefstijlspreekuur.

De balans bewaken

Het leefstijlspreekuur is met name gericht op ‘de balans bewaken’. Het doel van dit leefstijlspreekuur is het evenwicht weer terug te vinden wanneer iemand de balans kwijt is geraakt. Dit kan door bijvoorbeeld de fysieke gezondheid te verbeteren en aan de slag te gaan met voeding en beweging. Het kan ook zo zijn dat het moeilijk is om ontspanning te vinden, of dat men niet goed kan omgaan met stressoren in het leven. Dan zullen we daar een weg in proberen te vinden. Het verbeteren van de algehele gezondheid wordt dus persoonsgericht aangepakt. Kortom, de vraag zal altijd zijn: ‘Hoe kan ik u ondersteunen in uw gezondheid?’.

Inschakelen professionals

Waar nodig kunnen we professionals inschakelen zoals een diëtiste, praktijkondersteuner of bewegingsdeskundige. Uiteindelijk gaat het er echter om, dat men zelf leert de balans te bewaken, het roer om te gooien met de aangereikte tools en weer grip op het leven te krijgen. Het gaat om een duurzame verandering, die men het hele leven kan volhouden.

Van GezondDorp Naar GezondLand

De missie om ieders gezondheid te verbeteren door middel van leefstijlaanpassingen is niet meer ‘gewoon’ belangrijk, het is essentieel in mijn ogen. De tijd is aangebroken dat we ons realiseren dat we onze leefstijl zelf kunnen en moeten aanpassen om te voorkomen dat we ziek(er) worden. De chronische ziektes die op ons afkomen ontwikkelen zich helaas over tientallen jaren heen. Deze ziektes hebben meestal ook meerdere oorzaken. Je kunt je dan ook voorstellen dat de oplossing meestal niet ligt in één pilletje of één operatie. Om de impact van chronische ziektes op ons eigen leven én het Nederlandse zorgsysteem te verminderen, moeten we dus onze manier van denken en behandelen aanpassen als dokters. Hopelijk kunnen we op deze manier bijdragen aan een gezonder Nederland. Gezondheid begint immers bij jezelf. Stapje voor stapje, van GezondDorp naar GezondLand!

Gezond Peelland

Van een GezondDorp naar een GezondLand nu in samenwerking met Stichting Je Leefstijl Als Medicijn gaan we de boodschap van de artsen uit Leende op meer plaatsen toepassen. In het hart van Peelland in Helmond maar ook in Urmond.

→ Meer informatie op de website van Gezond Peelland

 

 

Norbert van den Hurk Huisarts en initiatiefnemer van GezondDorp Leende.

Na haar stage op de leefstijlpoli van het Sint Anna Ziekenhuis bij sportarts Hans van Kuijk verzorgt Loes nu de leefstijlspreekuren in de praktijk van dokter Norbert van den Hurk.

Huisarts Norbert is leefstijlarts van het jaar 2019 en co-auteur van het boek Van GezondDorp naar GezondLand

→ Lees het artikel

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.