Lezing Leefstijl Als Medicijn Professor Hanno Pijl en  Wim Tilburgs

Op zaterdag 8 december vond aan de Vrije Universiteit Brussel VUB het eerste Belgische Levensstijl Als Medicijn congres plaats. 

Onder aanvoering van professor Aan Kharagjitsing hoogleraar diabetologie aan de Vrije Universiteit van Brussel heb ik samen met Professor Hanno Pijl internist en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) weer een lezing mogen verzorgen.

Ik geef vaker lezingen met Hanno Pijl maar deze lezing was wel heel bijzonder. We hebben hem gedaan zonder slides maar in plaats daarvan een gesprek samen gevoerd. Deze interactie hadden we ook al een dag eerder gedaan tijdens een college voor derdejaars studenten in Leiden.

Deze vorm van interactief presenteren is ons beiden erg goed bevallen.

Hier vind je de persoonlijke pagina van Hanno Pijl

Hier meer over het Nederlands Innovatiecentrum Leefstijlgeneeskunde dat Hanno Pijl samen met Ben van Ommen van TNO heeft opgezet.

Hier het persoonlijke verhaal van mij Wim Tilburgs

Johan Dezutter Keert Diabetes Om met Zijn Levensstijl Als Medicijn.

Tijdens onze lezing hebben we Johan Dezutter ook op het podium mogen verwelkomen. Hij is in oktober 2018 lid geworden van de Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn. Johan verteld hier hoe hij in erin geslaagd is om in nog geen 2 maanden tijd zijn bloedglucosewaardes weer te normaliseren en dat terwijl zonder medicatie. Daarnaast is hij in die 2 maanden nog eens 11 kilo afgevallen.

Lees hier het volledige verhaal van Johan Dezutter.

Reactie van Prof. Dr. J.J. Michiels MD PhD

Op al de congressen waar ik de laatste tijd kwam kom ik altijd Professor Jan tegen. Deze kranige 80 jarige is iemand die ik zeer heb leren waarderen. Na het congres in Brussel stuurde ik hem de foto hiernaast die ik gemaakt had vanaf het podium. Dit was zijn reactie via de mail. Ik ben best wel trots op deze lovende woorden van Jan. Een zeer bijzonder mens.

Beste Wim,

Ik vind dat duo optreden van Hanno Pijl en Wim Tilburgs de doorbraak van deze eeuw in de leefstijl als medicijn. Voor mij ben jij de ontdekker van leefstijl als medicijn dat door Hanno Pijl LUMC is overgenomen voor nadere uitwerking

De leefstijl geneeskunde van nu vertelt ons  nu  dat internisten te veel hebben aangeleerd over ziekenoorzaken en behandeling wat niet meer klopt en herzien moet worden.

Hartelijke dank Jan Michiels

Het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde in oprichting (nu Lifestyle4Health.nl)

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees het artikel voor het antwoord.


Meer informatie

Online support

Online support helpt bij leefstijlverandering

Iemand die begrijpt wat jij bedoelt… Steun is ontzettend belangrijk bij het veranderen van je leefstijl. Soms is het lastig om dit in je directe omgeving te vinden. Lid worden van…
Voeding in plaats van vulling over vetten koolhydraten eiwitten en calorieën

Voeding als medicijn

Voeding als Medicijn De leefstijlpijler voeding is voor de meesten van ons een belangrijke pijler om te starten met Je Leefstijl Als Medicijn. Jouw voeding als medicijn! De belangrijkste boodschap…