De start van het nieuwe jaar stond na de feestdagen ook weer in het teken van de “gezonde goede voornemens” met daarbij ook natuurlijk het feit dat vanaf 1 januari 2019 ook de Gecombineerde Leefstijl Interventie in de basisverzekering zit.

Daarom was er in de media veel aandacht voor de onderwerpen leefstijlgeneeskunde en leefstijl als medicijn. De man die zich hier al jaren sterk voor maakt is Hanno Pijl. Hanno is internist, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum maar  hij is ook een van de mede oprichters van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en lid van de adviesraad van onze stichting. 

Persoonlijk ken ik Hanno ook goed. We geven regelmatig samen lezingen over Leefstijl Als Medicijn. In dit artikel even een samenvatting van de artikelen in de media (kranten, tijdschriften, TV en radio) waarin Hanno sprak over Leefstijl Als Medicijn en Leefstijlgeneeskunde.

NRC 31 december 2018 Genees toch zélf je diabetes-2

Hier enkele zinnen quotes uit het artikel die eruit springen cq opvallen:

Hanno Pijl is internist in het Leidse UMC. Hij behandelt veel patiënten met diabetes type 2, maar hij gelooft dat veel patiënten beter zichzelf kunnen genezen van deze ziekte die vooral door een ongezonde leefstijl ontstaat. Diabetes-2 die door leefstijlverandering is te genezen, staat ook vol in de maatschappelijke belangstelling.

Samen met diëtist Karine Hoenderdos schreef Pijl het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Patiënten die meer bewegen, gezonder eten, ontstressen en stoppen met roken kunnen zichzelf van hun diabetes-2 verlossen. Hoenderdos en Pijl adviseren een dieet met veel minder zetmeel en suiker en meer vet. Eventueel zelfs verzadigd vet.

Veel diëtisten geloven heilig in tussendoortjes. Jullie zijn ertegen. Waarom?

„Er zijn steeds meer gegevens over time restricted feeding. Als je eet gaan in je bloed allerlei groeifactoren omhoog. Voeding betekent voor een organisme: ik kan aan de slag, ik kan groeien, ik kan reproduceren. Als je de hele dag door aan het grazen bent, dan blijft dat allemaal aan staan. Tegenwoordig is duidelijk dat het voor een organisme belangrijk is om af en toe die groeifactoren helemaal af te schakelen. Cellen gaan dan onderhoud plegen. Er zijn veel aanwijzingen bij dieren dat dat gezond is. En onderzoeken bij mensen suggereren hetzelfde.”

Hanno Pijl in EenVandaag TV op 3 januari 2019.

Leefstijlgeneeskunde moet zorg betaalbaar houden.

Hanno Pijl in het TV programma De Monitor en op de website van De Monitor.

Voor ons onderzoek naar Overgewicht komen we in contact met Hanno Pijl. Hij is hoogleraar diabetologie en zit in de adviesraad van de stichting ‘Je leefstijl als medicijn’, die diabetici stimuleert om hun ziekte een halt toeroepen door anders te gaan leven. Hij heeft acht eetadviezen voor wie zijn leefstijl wil verbeteren.

Artikel op de site van het Programma De Monitor:

Gezond het nieuwjaar in met deze 8 leefstijltips

Toen ik bezig was met dit artikel heb ik Hanno gevraagd of hij een foto voor me had (zie boven) en of ik nog een persoonlijke quote van hem aan dit artikel mocht toevoegen:

Persoonlijke toevoeging van Hanno Pijl aan dit artikel

Ik vertel over de achtergrond van wat leefstijlaanpassing kan doen bij diabetes en andere leefstijl gerelateerde ziekte. Maar jullie, de mensen die alles in praktijk brengen, zijn degenen die laten zien dat het kan en dat het werkt! Dat zijn de allerbelangrijkste signalen voor anderen om ook in actie te komen! Chapeau!

 

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via onderstaande link kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar ik ontvang hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.

Artikelen met en over het werk van Hanno Pijl

Hieronder vind je een aantal artikelen zoals deze verschenen zijn in de diverse media waarin Hanno zijn visie toelicht. Persoonlijk vond ik het gesprek dat Pascale Naessens had met Hanno Pijl een mooi en duidelijk interview.

Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn: Persoonlijke ervaringen en achtergronden

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes om te keren hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.907,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

 

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13