Leefstijlgeneeskunde in EenVandaag met Hanno Pijl en Simon Huisman

Nieuwsprogramma EenVandaag bespreekt dinsdag 15 oktober Leefstijlgeneeskunde, een jonge loot binnen de geneeskunde met als motto: “Leefstijl is het krachtigste medicijn”. Hanno Pijl, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en Simon Huisman, lid van de Facebookgroep Diabetes reset met Je leefstijl als medicijn, komen in de uitzending aan het woord.

Hanno Pijl

De Leidse hoogleraar professor dr. Hanno Pijl, is lid van de Raad van Advies van Je leefstijl als medicijn. Het stuit hem tegen de borst dat ziektes die voortkomen uit het westers voedingspatroon worden bestreden met medicijnen, terwijl met leefstijlaanpassingen deze ziektes voorkomen en zelfs genezen kunnen worden. Pijl maakt zich dan ook al jaren sterk voor het aanpassen van je leefstijl in het belang van een goede gezondheid.

Simon Huisman “Het ging gewoon steeds slechter met me”

Hagenees Simon Huisman (bijna 68) bekleedde in zijn werkzame leven een commerciële functie binnen de luchtvaart. “Enerzijds een baan waardoor ik heel erg gemotiveerd werd, anderzijds lieten de onregelmatige werk- en eettijden en drank hun sporen achter: ik kwam vele kilo’s aan en kreeg suiker.” Toen Simon 27 jaar was, werd hij naar het ziekenhuis gestuurd omdat zijn suiker te hoog was. “Daar konden ze verder niks vinden en werd ik naar huis gestuurd.” Pas een jaar of vier geleden ging Simon aan de medicatie. De pillen hadden echter niet het gewenste effect, vertelt Simon: “Ik werd depressief van de metformine  en mijn eetlust verdween. Het ging gewoon steeds slechter met me’. Simon dacht dat hij gezond at volgens de schijf van vijf en claims van de voedingsindustrie. “Dit bleek bij nadere bestudering helemaal niet zo gezond te zijn en ook de voedingsadviezen van de diëtiste losten niet de verwachte claims in. De Schijf van vijf werkt niet voor diabetici”, concludeert Simon.

“Ik werd depressief en mijn eetlust verdween”

Facebookgroep

In de facebookgroep van Je leefstijl als medicijn keek Simon eerst de kat uit de boom. Hij hoorde en las allemaal dingen die te mooi leken om waar te zijn. Langzamerhand ontstond er een heel nuttige dialoog met de groepsleden. “Ik leerde veel over voeding door goed te lezen en luisteren naar anderen. Het is een open gemeenschap zonder grenzen en dat helpt enorm”, aldus Simon. “Mijn leven is nu honderd procent in de plus: ik ben energieker, mijn enthousiasme is terug en het zonnetje schijnt elke dag!”

Het gehele gesprek tussen Wim Tilburgs, voorzitter Je leefstijl als medicijn en Simon Huisman kun je  hier terugzien.

“Mijn leven is nu honderd procent in de plus: ik ben energieker, mijn enthousiasme is terug en het zonnetje schijnt elke dag!”

“Leefstijlgeneeskunde is een blijvertje”

Op 11 oktober jl. overhandigde opsteller en lid van de raad van advies van onze Stichting Martijn van Winkelhof, het manifest Leefstijlgeneeskunde aan minister van VWS Bruno Bruins. Het manifest, ondertekend door zo’n 2000 betrokken uit diverse sectoren, pleit ervoor werk te maken van leefstijlgeneeskunde en een halt toe te roepen aan de sterk toenemende chronische ziektelast en oplopende zorgkosten. Volgens Bruins is leefstijlgeneeskunde een blijvertje. “Voor het bestrijden van diabetes type 2 is leefstijl het enige medicijn. Alle andere geneesmiddelen (pillen en insuline dus) verlagen wel de bloedglucose, maar laten de onderliggende problemen onaangeroerd en genezen daarom niet”, stelt het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) op haar site.

Met het manifest, de uitzending van EenVandaag en initiatieven zoals Je Leefstijl Als Medicijn groeit het draagvlak voor leefstijl als waardevol onderdeel van preventieve én curatieve zorg.

EenVandaag, dinsdag 16 oktober 18.15 uur, NPO 1.

 

 

Bovenstaande afbeelding en dit video verslag komen van de site van het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde NILG.

Klik hier voor de bron van de video en de afbeelding

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Reset Met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina’s. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus, beide doodziek en we hebben allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met onze leefstijlaanpassingen begonnen.

Ook hebben we beiden dezelfde missie om andere mensen met diabetes type 2 te helpen en te inspireren om ook hun diabetes om te keren. Dirk van Giel is dan ook actief als moderator bij onze Facebook groep voor mensen met diabetes

Lees hier het persoonlijke verhaal Dirk van Giel keert zijn diabetes om

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.