Huisarts en leefstijlarts Laurens Poelsma

Na een relatief zorgeloze en sportieve jeugd, ben ik in 2006 geneeskunde gaan studeren aan het LUMC. Enkele grote tegenslagen hebben geleid tot forse vertraging van mijn opleiding, maar gelukkig heb ik deze in 2017 succesvol kunnen afronden. Inmiddels werk ik al enkele jaren als arts en ben ik in opleiding tot huisarts, maar het was niet altijd even vanzelfsprekend dat ik hier zou uitkomen.

De dokter als patiënt

Mijn ziekte, het syndroom van Alport, maakt mij onder andere een chronisch nierpatiënt. Tijdens het studeren heb ik geregeld de kant van de patiënt mogen ervaren. Vlak na de aanvang startte de controles bij de nefroloog op en al gauw kreeg ik een waslijst aan leefstijladviezen mee, inclusief afspraak bij de diëtist, en werden verscheidene medicijnen aangeboden. Het was al snel duidelijk dat ik door mijn ziekte en enkele andere voortvloeiende persoonlijke omstandigheden nog maar nauwelijks mee kon komen met de opleiding. Ik liep veel vertraging op en de tegenslagen hebben mij zelfs enige tijd laten twijfelen of afstuderen überhaupt nog tot de mogelijkheden behoorde. Gemotiveerd door alle tegenslagen ging ik nog strikter leven. Ik was dé voorbeeld patiënt, maar het mocht niet baten. Ondanks mijn rigoureuze regiem was er sprake van een progressief ziektebeloop. Hoe harder ik mijn best deed, hoe minder goed ik mee kon komen in het dagelijks leven.

Laurens Poelsma lid RvA Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Laurens Poelsma

Voeding als medicijn

Het spreekwoordelijke geluk bij het ongeluk van mijn ziekte heeft mij hier gebracht. Dat ik zo ver gekomen ben, heb ik deels te danken aan een goede vriend die mij op het boek van dr. Atkins heeft geattendeerd. De informatie uit dit boek stond loodrecht op mijn eigen kennis over dit onderwerp, wat mijn interesse wekte en er toe leidde dat ik mij hier in ben gaan verdiepen. Tot mijn grote verbazing bleek er al veel goede literatuur te bestaan, die de uitspraken uit het boek konden onderbouwen. Ik kwam al gauw tot de conclusie, dat ik het op z’n minst een keer zou moeten proberen. De omschakeling naar een ketogeen dieet benodigde wat doorzettingsvermogen, maar eenmaal over was het alsof het lampje weer aan ging. Binnen enkele weken was ik in staat de coschappen weer te doorstaan, sociale activiteiten te hervatten én dagelijks twee uur in de sportschool te staan.

Leefstijl als medicijn

In de afgelopen jaren ben ik nog veel verder in de voedingsleer gedoken en ook de andere leefstijl pijlers als beweging en bioritme zijn uitgebreid aan bod gekomen. Deze uit de hand gelopen hobby heeft veel van mijn kennis ontkracht en heeft mij ook veel nieuwe kennis gebracht. Maar nog veel belangrijker, het heeft mij een nieuwe kans gegeven. Het is hedendaags niet meer te ontkennen dat (relatief) simpele leefstijl aanpassingen haast onvoorstelbare resultaten geven en er komt nog maar zelden een pilletje aan te pas!

Leefstijlarts

Na jaren de verdieping gezocht te hebben, beschouw ik mijzelf leefstijlarts. Ik heb mij aangesloten bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, omdat ik geloof dat we het roer volledig moeten omgooien. In de huidige gezondheidszorg ligt de nadruk nog veel te veel op symptomatisch behandelen. Daarnaast blijken de huidige preventieve adviezen wetenschappelijk zeer slecht onderbouwd en werken deze adviezen de chronische ziekten mogelijk zelfs in de hand. De komende tijd zal ik geregeld stukjes schrijven voor de stichting en voor mijn eigen website www.laurenspoelsma.com. Hierin zal ik het hebben over onvolkomen- en onjuistheden in de huidige voedingsadviezen, in het kader van zowel primaire als secundaire preventie. Zo mogelijk maak ik hier en daar ook een uitstapje naar de overige pijlers. Mijn doel is om er voor te zorgen dat iedereen een keuze voor zichzelf kan maken over zijn leefstijl, op basis van de juiste informatie.

Lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Als lid van de raad van advies hoop ik enige sturing te kunnen geven aan de nieuwe vormgeving van de primaire en secundaire preventieve geneeskundige zorg en een bijdrage te kunnen leveren aan het wetenschappelijk niveau van de stichting.  Ik zal op verscheidene manieren pogen deze kennis publiekelijk te verspreiden en namens de stichting connecties proberen te leggen met gelijkgezinde studenten en artsen. Bovendien ben ik onder andere actief als moderator in de Facebookgroepen van de stichting en mijzelf. Hierin probeer ik zo veel mogelijk vrijblijvende begeleiding te bieden aan iedereen die op zoek is naar een gezonde leefstijl. Hiermee hoop ik anderen de kans te geven op een beter en gezonder leven, zoals ik die ook heb gehad.