Leefstijl

Bezig met je leefstijl en zoek je inspiratie en motivatie of ben je op zoek naar kennis? Via deze pagina kan je makkelijk informatie zoeken.

‘Toen ik begon dacht ik van mezelf dat ik totaal geen zelfdiscipline had.’ Je Leefstijl Als Medicijn presenteert twee videoportretten van bijzondere individuen die hun diabetes type 2 wisten om te keren. De lessen van Lizette Tabak en Achiekoela Sadhoe.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Karla Reurink keerde haar diabetes type 2 zelfstandig om en kwam later in contact met Je Leefstijl Als Medicijn. Inmiddels helpt ze anderen om hun gezonde leefstijl vast te houden.
De kennis over de rol van voeding bij IBD neemt toe. Ter gelegenheid van World IBD Day beschrijft Victorien Madsen enkele recente ontwikkelingen.
Als oprichter van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid in 2008 is Yneke Kootstra een van de pioniers van de leefstijl in Nederland. Zelf wist ze met voeding haar migraineaanvallen beter onder controle te krijgen. Daartoe moest ze haar motto ‘Zorg gewoon dat je niet te veel eet’ bijstellen. Het werd ‘Zorg dat je niet te veel eet. En zorg dat je de goede dingen eet.’
Na tien jaar als chirurg te hebben gewerkt wilde Ellen Rouwet meer naar de ‘voorkant’ van de gezondheid. In De Leefstijlkliniek in Rotterdam behandelt zij nu mensen met obesitas. Lichaamssamenstelling-analyse blijkt de behandeling een belangrijke toegevoegde waarde te bieden. ‘Mijn beste beslissing van het jaar.’
Leefstijlaanpassingen hebben Beau Konijn sterk geholpen haar chronische huidaandoening hidradenitis suppurativa onder controle te krijgen. Lange tijd weerde ze zuivel uit haar voeding, maar recent nam ze een grote stap en nam rauwe zuivel in haar dieet op. Wat zijn de gezondheidsvoordelen? Beau beschrijft haar ervaringen.
Hoewel de BMI de meestgebruikte index is om overgewicht in uit te drukken, heeft het middel belangrijke gebreken. Lichaamssamenstelling-analyse is een eenvoudige manier om zorgvuldigere uitspraken over het lichaam en daarmee de gezondheid te doen. Medische professionals kunnen de risico’s inschatten, en samen krijg je inzicht in de vooruitgang.
De moderne mens consumeert ander eten en drinken dan het voedsel waarop onze soort is geëvolueerd. Ons lichaam is niet op de moderne voeding aangepast, met gezondheidsproblemen als gevolg. Hoe zou een 'natuurlijke' voeding eruit moeten zien? Een duik in de biologische antropologie.
Dat veel groente eten gezond is, is bekend. Maar waar zitten die gezondheidsvoordelen dan in? En als we meer groente in ons dieet willen opnemen, hoe pakken we dat aan? Vier smakelijke tips.
Het aantal mensen dat aan mentale stoornissen lijdt stijgt sterk. Waar komt deze toename vandaan? De leefstijl en met name voeding blijken een belangrijke rol te spelen. Jaap Versfelt beschrijft waarom voeding zo schadelijk kan zijn, en hoe we ons dieet kunnen verbeteren.
Het onderzoeksveld is nog tamelijk pril maar de conclusies zijn onontkoombaar. Niet alleen diabetes maar ook mentale aandoeningen zoals alzheimer, depressiviteit en bipolariteit zijn vaak met voeding onder controle te krijgen, en zelfs om te keren. Een nieuw spraakmakend boek hierover, Heel je hoofd van Georgia Ede, is in het Nederlands vertaald. Kort: de westerse leefstijl, koolhydraatpieken en insulineresistentie zijn grote boosdoeners.
Schokkend: in de fatshamer top 10 staan medische professionals en afslankspecialisten bovenaan. Wouter Cornet schreef een aanklacht tegen de flauwe praktijk van het maken van grapjes over overgewicht. Een recensie.
Een gezonde leefstijl volhouden is vaak uitdagend. Via sociale media kunnen mensen die met een leefstijlverandering bezig zijn elkaar steunen, maar deze mogelijkheid is nog onderontwikkeld. Expertisecentrum Pharos onderzocht de Facebookpagina’s van Je Leefstijl Als Medicijn – pionier op dit gebied. Conclusie: de pagina’s doen wat ze moeten doen, mensen vinden er de steun en informatie die ze bij het vasthouden van hun gezonde leefstijl helpt.
De bewijzen stapelen zich op: ultrabewerkt voedsel brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee. Maar waar zitten die risico's precies in? En hoe herken je ultrabewerkt voedsel? In een overzichtsartikel zet Jaap Versfelt het op een rij.
Daniëlle Ruigrok van der Werven vertelt over haar ervaring met yoga en niet aangeboren hersenletsel. Yoga kan helpen bij het loslaten van de competitie met jezelf, die onderdeel kan zijn van het omgaan met een chronische ziekte.
Zijn triptanen de beste pijnstillers bij migraine? Ook voor mensen die hun leefstijl hebben aangepast? Of houden ze de migraine juist in stand? Marina Boeser probeerde het uit.
’s Avonds nog even naar de ijskast lopen om de lekkere trek te stillen, veel mensen kunnen het moeilijk laten. Geen goed idee, schrijven voedingscoaches Marieke de Groot en Brenda Frunt. Onze biologie is er niet op ingericht, en de kans op overgewicht en chronische aandoeningen stijgt.
Aan mensen met migraine lees je aan de buitenkant niet af wat ze doormaken. Hun gedrag is soms moeilijk te begrijpen en kan leiden tot misverstanden. Vijftien dingen die je moet weten over mensen met migraine.
Chronische aandoeningen zoals darmontsteking, reuma en multiple sclerose kunnen samenhangen met een chronisch actief immuunsysteem. Maar waarom blijft dat systeem actief? Schadelijke stoffen, waaronder uit verkeerde voeding, spelen een rol. De mechanismes van onze afweer worden steeds meer blootgelegd. Waarom we verse groenten en fruit moeten eten, wordt daarmee duidelijker.
Recensie van Rethinking Diabetes van Gary Taubes. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de diabeteszorg achter de verkeerde muziek ging aanlopen.
Begin 2024 werd de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap voor de behandeling van diabetes type 2 aangepast. Tijdens de commentaarronde hebben wij de onderstaande bijdrage ingestuurd.
Ervaringsdeskundigen worden als betrouwbare bron van leefstijlinformatie gezien, aldus onderzoek van de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Ze laten zien welke mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen zijn en ondersteunen het vertrouwen van mensen die met leefstijlverandering bezig zijn. Een samenvatting van het onderzoek.
Lottie van Starkenburg is auteur van het boek Mijn vriend Damocles. Toen de ziekte van Hashimoto bij haar werd geconstateerd, werd over voeding niet gerept. Inmiddels is ze erachter dat voeding voor haar veel verschil kan maken. ‘Ik ben trots, maar voel me ook besodemieterd.’
'Jij wordt geen veertig', zei een professor tegen haar. Susanne van Schaik moest leven met de gevolgen van beroertes en aneurysma’s. Voeding bracht de ommekeer.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Edward Reynhout is supportgroepbeheerder, ‘badmeester’ en doet groepswandelingen. Edward: ‘Als het mijzelf lukt om van de pillen af te komen, waarom zou ik anderen dan niet willen helpen?’
Door haar werk kwam Tineke Bakker vaak in contact mensen met gezondheidsproblemen. In haar woonplaats Stede Broec startte ze een supportgroep voor mensen die gezonder willen leven. Een interview met Tineke over haar ervaringen. ‘Het project loopt boven mijn hoopvolle verwachting.’
Wat iedereen die gezondheidsadviezen geeft moet weten over mensen met een lage sociaaleconomische status
Dat mensen uit minder welvarende buurten ongezonder zijn lijkt een onoplosbaar probleem. Supportgroepen bieden uitkomst.
Het leven met een chronische ziekte wordt door Lottie van Starkenburg in ‘Mijn vriend Damocles’ op treffende wijze beschreven. Haar persoonlijke groei van patiënt naar actiënt is een inspirerend verhaal voor iedereen die te maken heeft met ziekte, zowel privé als professioneel. Een recensie.
De eerste keer dat Marianne Beeloo migraine kreeg was ze 11 jaar oud. De aandoening had veel invloed op haar leven, maar sinds enkele jaren gaat het veel beter. Lees hoe Marianne’s zoektocht verliep.
De bodem speelt een grotere rol in onze gezondheid dan veel mensen denken. Schrale aarde leidt tot tekorten aan micronutriënten in de voeding. De manier waarop we nu met de bodem omgaan is niet houdbaar.
Journalist Ineke Evink ging cold turkey van de koolhydraten af. Daarna wist ze een nieuwe voedingsbalans te ontwikkelen. Het verhaal van Ineke.
Artrose is hard bezig om volksziekte nummer een te worden. De leefstijl kan een belangrijk verschil maken. Jaap Wonders beschijft de mogelijkheden. ‘Het is nooit te laat om te beginnen.’
Een slecht darmmicrobioom gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen zoals ontstekingsgevoeligheid. Periodiek vasten gecombineerd met een vezelrijk dieet dragen bij aan gezonde darmen.
Ontdek hoe Corine, die sinds haar vierentwintigste met reuma leeft, zichzelf overwint door te surfen in de Noordzee, waarbij kou, angst, en zelftwijfel plaatsmaken voor groei.
Een chronische ziekte kan zorgen dat iemand zich terugtrekt in een veilige omgeving en uitdagingen uit de weg gaat. Maar om te blijven groeien moet je je comfortzone soms durven te verlaten, aldus Hanin Kzawi, die zelf epilepsie heeft. Ze geeft tips.
Bij mensen met ernstige problemen zoals hersenletsel wordt gedacht dat ze na een eerste intensieve revalidatiefase geen vooruitgang meer kunnen boeken. ZelfZorg aan Zee is een programma opgezet om het tegendeel te bewijzen. Door op zee te surfen wordt het zelfvertrouwen opgebouwd.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nadat Bertha Maat vanwege reuma moest stoppen met werken verdiepte ze zich in zelfmanagement. Ze ondersteunt de supportgroep Grip op reuma.
Meer energie, minder ontstekingsreacties in je hersenen en minder dementie. Omega-3 en MCT-olie lijken je brein te beschermen. In dit artikel lees je hoopvolle resultaten uit mooi onderzoek.
Bipolaire stoornis is een complexe, vaak sterk invaliderende aandoening. Arts Karin van Velthoven zet de mogelijkheden van de leefstijl op een rij.
Bram Bakker, zelf opgeleid als psychiater, is uitgever van Brain Energy, het geruchtmakende boek over de oorzaken van psychische aandoeningen. Een interview over het bijzondere boek. ‘Zoals er in de behandeling van kanker met de immunotherapie echt iets bij kwam, zo kan met dit boek in de GGZ een grote stap worden gezet.’
Als je reuma hebt maken functiebeperking en pijn het koken met verse producten soms lastig. In dit artikel delen we 3 handige tips voor koken met reuma.
Door onze biologie te bestuderen zien we niet alleen waarom voeding verslavend kan zijn, maar ook welke soort voeding het meest verslavend is.