Virta meldt uitstekende resultaten diabetes 2-bestrijding

Virta Health timmert aan de weg. Het Amerikaanse programma voor de bestrijding en omkering van (pre-)diabetes type 2 maakte onlangs uitstekende resultaten van een vijfjarige proef bekend. Twintig procent van de deelnemers wist zich van zijn diabetes te verlossen, en veel anderen konden met minder medicijnen toe.

115 miljoen mensen leven met diabetes of prediabetes in de VS, schrijft Virta op zijn website, en dat aantal neemt nog steeds toe. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld de trend om te keren. Dat doet het door het aanbieden van een uitgekiend programma waarvan een koolhydraatarm dieetplan, digitale coaching, het bijhouden van gezondheidsdata, deelname aan patiëntengemeenschappen, en informatie en voorlichting onderdeel uitmaken.

De helft minder medicijnen

Met uitstekende resultaten, zoals Virta zelf bekendmaakte tijdens een wetenschappelijke sessie van de American Diabetes Association. Van de deelnemers die een vijf jaar durende proef met Virta’s behandeling afmaakten, raakte een op vijf van de diabetesmedicijnen af (met A1c-waarden onder de 6,5 procent). In de totale deelnemersgroep verminderde het medicijngebruik met de helft. Het gewicht nam gemiddeld met 7,6 procent af. Ook wat betreft HDL-cholesterol, ontstekingswaarden en nieraandoeningen gingen de patiënten erop vooruit.

Therapietrouw

Behalve het herstel is ook de therapietrouw opmerkelijk, aldus Virta. Bij veel interventies is die trouw laag. Van de patiënten die insuline voorgeschreven krijgen, gebruikt na drie jaar bijvoorbeeld slechts 34 procent het hormoon. In Virta’s proef maakte bijna de helft van de programmadeelnemers daarentegen de volle vijf jaar vol.

De resultaten die Virta presenteerde hadden een voorlopig karakter. Veel details van de proef waarover werd gerapporteerd (zoals deelnemersaantallen en onderzoeksopzet) zijn nog niet bekend gemaakt. Met belangstelling zullen we daarom de definitieve publicatie afwachten. Langetermijnonderzoek naar leefstijlinterventies is nog schaars. Wetenschappelijk bewijs dat een koolhydraatarm dieet effectief is bij de bestrijding van diabetes-2 zal de wijsheid van sommige bestaande voedingsadviezen waarschijnlijk in twijfel trekken.

Lees hier de bekendmaking van Virta

Lees ook

Ketogeen dieet ingrediënten

De ultieme keto-gids voor beginners

Hier vind je informatie die je nodig hebt om te starten met het ketogeen dieet. Wat is keto en wat is het niet? Wat is de beste voeding? Hoe meet je ketonen

Commentaar op richtlijn goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Commentaar op richtlijn goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is het niet eens met de richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. We hebben daarom een commentaar ingediend

Voeding en demedicalisering als medische interventie bij mensen met DM2

Voeding en demedicalisering als medische interventie bij mensen met DM2

Deze handleiding is geschreven voor zorgverleners door Dr. Yvo Sijpkens internist en medisch adviseur van Stichting Je leefstijl Als Medicijn