Screenen op prediabetes heeft wél zin

Bij prediabetes is de kans op ernstige aandoeningen zoals kanker en Alzheimer verhoogd. Uiteraard ook op het ontwikkelen van diabetes type 2. Als mensen worden gescreend kunnen ze hun leefstijl tijdig aanpassen, aldus Hanno Pijl in een podcast van Lifestyle4Health over insulineresistentie.

In een podcastserie behandelt Lifestyle4Health uiteenlopende onderwerpen op leefstijlgebied. In de jongste editie gaan Hanno Pijl en Peter Voshol in op insulineresistentie. Hanno is internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het LUMC en Peter medisch fysioloog en onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut.

Eiwitketen

Hoe ‘werkt’ insulineresistentie eigenlijk? De eiwitketen waarmee insuline zorgt dat bloedsuikers naar de cellen worden overgebracht, kan worden verstoord door ontstekingseiwitten, vertelt Peter Voshol. Die ontstekingen hangen vaak samen met overtollig buikvet. Ook roken of het consumeren van bewerkt voedsel kunnen ontstekingen veroorzaken.

Lang voordat het falende insulinesysteem grote fysieke klachten oplevert en diabetes type 2 wordt geconstateerd, zijn er al signalen dat het systeem minder goed werkt. Prediabetes kan acht tot tien jaar ongemerkt aanwezig zijn. Vier jaar vóór diabetes-2 een feit is, treden al kleine lichamelijke beschadigingen op. Bij prediabetes is het risico op onder meer hart & vaatziektes, een groot aantal vormen van kanker, depressies, astma, inflammatoire darmziektes en de ziekte van Alzheimer verhoogd.

Urgentie

Heeft het zin om mensen vroegtijdig op prediabetes te screenen? Hanno Pijl is voorstander. “Critici zeggen dat het mensen met overgewicht toch niet lukt om gezonder te eten en meer te bewegen. Maar een substantieel aantal mensen lukt dat wél.” Leefstijlverandering begint vaak met een bepaald gevoel van urgentie. Als mensen weten dat ze prediabetes zijn en richting diabetes type 2 gaan, hebben ze in ieder geval een sterke prikkel om hun leefstijl aan te passen.

Beluister de podcast

Lees ook

Voeding en diabetes type 2

Voeding en Diabetes type 2: oorzaak en oplossing

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel je op weg

Diabetypering Anne-Margreeth Krijger-Dijkema

Diabetypering - De uniforme diabetes 2 patiënt bestaat niet

Diabetes type 2-patiënten worden vaak over één kam geschoren. Door de oorzaak van de ziekte te zoeken, heeft de behandeling meer succes.

Alzheimer is niet zo onontkoombaar als gedacht

Alzheimer en leefstijl

In 2023 start TNO samen met Je Leefstijl Als Medicijn en andere partners een Alzheimerproject voor mensen met geheugenproblemen of beginnende Alzheimer.