Overgewicht bij tieners verhoogt risico op diabetes type 1

Jongeren met obesitas lopen meer risico op diabetes-1 - leefstijlnieuws - onderzoek

Bij adolescenten hangt obesitas samen met een grotere kans op diabetes type 1, blijkt uit Israëlisch onderzoek. Hoe hoger de BMI, hoe hoger het risico.

Bij kinderen werd al eerder een verband gevonden van obesitas en diabetes type 1. In een grootschalige Israëlische studie is een dergelijk verband nu ook gevonden bij tieners. De resultaten van de studie werden afgelopen juni gepresenteerd tijdens een congres van de American Diabetes Association.

1,4 miljoen jongeren

Voor de studie werden de gegevens gebruikt van de keuring voorafgaand aan de militaire dienst van gezonde jongens en meisjes tussen 1996 en 2016. In totaal ging het om meer dan 1,4 miljoen jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. Met de gegevens van het gewicht en de lengte kon de BMI worden bepaald. In het Israëlische diabetesregister kon worden opgezocht welke deelnemers diabetes type 1 hadden gekregen.

Bij de zwaarste 25 procent van de tieners was er al een vergrote kans op diabetes type 1. Hoe hoger de BMI, hoe hoger het risico. De 5 procent van de deelnemers met de hoogste BMI werden als obese beschouwd. Zij hadden een dubbel zo grote kans om diabetes-1 te krijgen dan tieners met een gemiddeld gewicht. “We waren enigszins verrast om te zien dat het verband aanhield bij adolescenten die perfect gezond waren – afgezien van het hebben van abnormaal gewicht – zonder duidelijke risicofactoren voor diabetes type 1”, aldus onderzoeker Gilad Twig van Sheba Medical Center in Tel Aviv.

Meer informatie

Lees ook

T1D Index maakt verspreiding diabetes type 1 zichtbaar - leefstijlnieuws - beleid

Aantal diabetes type 1-patiënten groeit vier keer sneller dan bevolking

Internationale diabetesorganisaties lanceren de T1D Index, een instrument waarmee de verspreiding van diabetes type 1 zichtbaar wordt gemaakt.

Anders eten is zo gek nog niet - jong en diabetes type 1

Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.

Kinderen met diabetes

Kinderen met diabetes type 1

Kinderen met diabetes type 1 Bij kinderen is de meest voorkomende vorm van diabetes; type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Op het moment dat je kind te maken krijgt met diabetes type 1, komt het besef dat alles wat hij eet een effect heeft op zijn...

Voeding en diabetes type 1

Gezonde voeding en diabetes type 1

Voeding en diabetes type 1 Het vinden van een balans is ingewikkeld wanneer je diabetes type 1 hebt. Je wilt dagelijks goed functioneren en complicaties voorkomen. Daarbij wil je zo min mogelijk belemmerd worden door diabetes. Sterk schommelende en te hoge of te lage bloedsuikerwaarden hebben een grote invloed op je dagelijkse leven. Die schommelingen zorgen er...