Meer bewijs voor gunstig effect tijdgebonden eten gevonden

Tijdgebonden eten of time restricted eating is een vorm van intermittent fasting. Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft nieuw bewijs gevonden voor een gunstig effect van een eetperiode van maximaal 10 uur per dag op de glucosespiegel bij diabetes type 2-patiënten. Waardoor het effect precies wordt veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

De studie van de Universiteit Maastricht werd gedaan onder veertien personen met diabetes type 2 in de leeftijd van 50 tot 75 jaar met een BMI boven de 25. Tijdens twee periodes van drie weken kreeg een deel van de deelnemers de instructie om hun normale dieet binnen een periode van 10 uur te consumeren, en om na 6 uur ’s avonds niks meer te eten of drinken uitgezonderd water, thee en zwarte koffie. De controlegroep werd gevraagd hun normale voedselinname over ten minste 14 uur te spreiden, zonder verdere beperingen.

Consistent verlaagd

Het lichaamsgewicht van de vrijwilligers werd aan het begin en eind van elke periode gemeten en de deelnemers werden ook uitgerust met een glucosemonitoringapparaat dat elke 15 minuten de bloedsuikerspiegel mat. Aan het eind van de periodes werd bij de deelnemers de insulinegevoeligheid, suikervoorraad in de lever en stofwisseling gemeten.

“We vonden dat de bloedsuiker, gemeten over meerdere dagen van 24 uur, consistent verlaagd werd door time restricted eating, en vooral ’s nachts ook een stuk lager was”, aldus hoogleraar en onderzoeker Patrick Schrauwen van de Universiteit Maastricht op de website van de universiteit. Collega-onderzoeker Charlotte Andriessen: “Onze studie laat zien dat time restricted eating een veilige en haalbare manier is om de suikerspiegel in volwassenen met type 2 diabetes te verbeteren.”

Het onderzoek liet geen veranderingen zien op het gebied van de insulinegevoeligheid, de mitochondriële functie of de stofwisseling. Andriessen: “Er zijn daarom meer en langere studies nodig om te onderzoeken hoe de bloedsuiker exact verlaagd wordt en of er op langere termijn ook nog andere gunstige gezondheidseffecten optreden.”

De studieresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.

Eerdere studies

Met zijn veertien proefpersonen was het onderzoek van de Universiteit Maastricht beperkt van omvang. Eerdere studies naar tijdgebonden eten gaven ook gunstige effecten te zien zoals gewichtsverlies en een verbetering van de insulinegevoeligheid bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2.

Maar zoals de Maastrichtse onderzoekers zeggen: hóe de bloedsuikerspiegel precies wordt verlaagd, weten we niet. Het blijft opmerkelijk dat onze wetenschap nog zo weinig te weten is gekomen van deze eenvoudige gezondheidsmaatregel, die kosteloos en zonder bijwerkingen kan worden uitgevoerd, en enorm veel mensen kan helpen. Het is kennelijk weer het oud verhaal: op vasten kan geen patent worden aangevraagd.

Het artikel op de website van de Universiteit Maastricht

Lees ook

Afvallen en vet verliezen door intermittent fasting

Afvallen en vet verliezen door intermittent fasting

Hoe zet je je vetreserves in als brandstof? Maak kennis met periodiek vasten, oftewel intermittent fasting. Voor afvallen en vetverliezen.

valkuilen bij periodiek vasten

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten?

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten en hoe ga je daarmee om? In dit artikel geeft Marieke de Groot van de Voedingsacademie herkenbare voorbeelden van valkuilen en oplossingen.

periodiek vasten - intermittent fasting

De ultieme gids voor intermittent fasting (IF)

Intermittent fasting of IF, hoe werkt het precies? Ideaal voor vetverlies en verhoogde mentale helderheid tot autofagie en verbeterde insulinegevoeligheid.