Luistertip: ‘In een gezin kun je het alleen maar goed doen als je het samen doet’

Wat gebeurt er met een gezin als een van de kinderen diabetes type 1 heeft? Niet alleen voor het kind zelf maar voor alle gezinsleden heeft het consequenties, vertellen gezinscoaches Marina van der Wal en Gideon de Haan in een podcast voor DiabetesPro. Bij problemen gaat soms de aandacht naar de verkeerde oorzaken uit.

Marina van der Wal is opvoedkundige en Gideon de Haan gezinstherapeut en mediator. Samen begeleiden ze gezinnen die te maken hebben met kinderen met diabetes type 1 in intensieve (weekend)sessies in Den Helder. In een podcast voor DiabetesPro vertellen ze over deze bijzondere problematiek.

‘Troost’ voor de kleinzoon

Neem bijvoorbeeld het geval van de 14-jarige jongen die met diabetes-1 was gediagnosticeerd, en die op alle gebieden alleen maar achteruit bleef gaan. Op school en op sociaal gebied ging het slecht en de bloedwaardes werden niet beter. Uiteindelijk bleek rouw om een overleden gezinslid een rol te spelen, die er mede voor zorgde dat oma haar kleinzoon wilde ‘troosten’ met het toestoppen van lekker (maar ongezond) eten.

Bij dit soort diagnoses ligt de focus vaak exclusief op het betreffende kind, aldus Gideon de Haan, maar voor het hele gezin geldt dat het leven verandert. Iedereen komt onder druk te staan en ook de onderlinge relaties krijgen het te verduren. Daarom is het bij de begeleiding van de gezinnen belangrijk om meerdere disciplines te betrekken, voegt Marina van der Wal toe.

Als je je te veel focust op ‘dwars gedrag’ van de patiënt, kun je terechtkomen in discussies die aan de ware oorzaak van de spanningen voorbijgaan. Pas als alle gevolgen van de diabetesdiagnose in ogenschouw worden genomen, kunnen gezinnen vaak ik rustiger vaarwater komen.

Beluister de podcast: Waarom aandacht voor de gezinsdynamiek belangrijk is als een van de kinderen diabetes type 1 heeft?

Lees ook

diabetes 1 gezin Corine

Leefstijl en diabetes type 1: hoe Corine’s gezin de rust terugvond

Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.

Diabetes 1 In Eigen Hand

Diabetes 1 In Eigen Hand

Ben je op zoek naar rust, voorspelbaarheid en stabiliteit in je leven met diabetes type 1? Meld je dan aan bij diabetes 1 in eigen hand.

Jong en diabetes

Jong en diabetes

Jong en diabetes Als jongvolwassene krijg je te maken met nieuwe factoren die een effect hebben op diabetes type 1. Toch is het mogelijk om in deze periode het heft in eigen handen te nemen. Het belangrijkste is dat je weet wat je eet. Juist op deze leeftijd als tiener of jongvolwassene wordt het eenvoudiger...