Leestip: hoe hoge bloedsuikers met kanker, COPD en zelfmoord samenhangen

Hoge bloedsuikers worden vaak geassocieerd met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar ook kanker, alzheimer, COPD en zelfs zelfmoord worden erdoor beïnvloed. Acht van de tien meest voorkomende doodsoorzaken in de VS staan in verband met hyperglycemie, schrijft Levels.

Levels is een app waarmee gebruikers hun metabole gezondheid kunnen bewaken. De app geeft onder meer de data weer van een continue glucosemonitor die de gebruikers dragen. Het zijn deze glucosemonitors die de wetenschap momenteel met sprongen vooruit brengen. “Pas sinds we continue glucosemonitoren hebben, beginnen we de complexiteit van de bloedsuikerspiegel te begrijpen”, aldus Matthew S. Nicholson, arts, endocrinoloog en hoofddocent aan Augusta University in Georgia, in een artikel op de website van Levels.

Niet alleen het bloedsuikerniveau zelf, maar ook de pieken en dalen erin spelen een rol. Regelmatige flinke bloedsuikerpieken kunnen tot insulineresistentie leiden, die een van de oorzaken van diabetes type 2 is. In de VS is diabetes de nummer 8 meest voorkomende doodsoorzaak, waaraan ongeveer 100.000 mensen per jaar overlijden. Maar behalve op diabetes hebben verhoogde bloedsuikers (of hyperglycemie) op vrijwel alle top 10 doodsoorzaken invloed, aldus Levels.

Glucose doet kankercellen groeien

Tumoren hebben bijvoorbeeld veel glucose nodig om te groeien. Hyperglycemie kan bovendien ontstekingen veroorzaken, die met het ontstaan van tumoren kunnen samenhangen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met metabole disfuncties meer risico op bepaalde vormen van kanker hebben. Niet alleen met kanker, ook met beroertes, alzheimer en COPD zijn verbanden aangetoond.

Na het opkomen van de covidpandemie is zelfmoord gezakt naar de 11e plaats op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken. Maar zelfs bij zelfmoord bestaat er een link naar de bloedsuikerspiegel, schrijft Levels. Depressies komen twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes type 2. Signaalstoffen in de hersenen die het gemoed reguleren, worden mogelijk door bloedsuikers beïnvloed.

Lees het artikel op de site van Levels

Lees ook

al het onderzoek naar effecten suiker op gezondheid op een rij - leefstijlnieuws - onderzoek

Suiker veroorzaakt overgewicht, hartziektes, depressie en kinderobesitas

Als alle beschikbare studies op een rij worden gezet wordt zonneklaar dat suiker zeer schadelijk is.

Ultrabewerkt voedsel nu ook gekoppeld aan dementie

Studies laten een samenhang zien van ultrabewerkte voeding met zowel dementie als verminderde cognitieve prestaties.

Kankervrij in de dagelijkse praktijk

Kankervrij in de dagelijkse praktijk

Het handboek bij kanker is de opvolger van William Cortvriendts succesboek Kankervrij. Een recensie.

glucoserevolutie

Glucoserevolutie - Nooit meer pieken en dalen

Een recensie van Glucoserevolutie waarin Jessie Inchauspé haar inzichten deelt over de pieken en dalen in je bloedglucose en de effecten ervan op je gezondheid.