Leestip: de geheimen van resistent zetmeel

Resistent zetmeel is een koolhydraatverbinding met verschillende gezondheidsvoordelen. In zijn jongste nieuwsbrief zet Juglen Zwaan ze op een rij.

Resistent zetmeel is een type zetmeel dat niet in de dunne darm wordt verteerd. De spijsvertering kan het niet afbreken, en de suikers komen niet in het bloed. Maar in de dikke darm wordt het zetmeel gefermenteerd, waarbij boterzuur vrijkomt. Dat heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Brandstof voor de dikke darm

Juglen Zwaan schrijft heldere, goed onderbouwde blogs over voeding en gezondheid. Zijn nieuwste artikel over resistent zetmeel is een goed voorbeeld. Consumptie ervan heeft positieve invloed op de darmflora. Boterzuur wordt door de cellen in de wand van de dikke darm als brandstof gebruikt, waardoor de darmwand sterker en vitaler wordt. Het kan ook in de bloedsomloop worden opgenomen gunstig kan werken op het cholesterolniveau. Het zou de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren en de glucosehuishouding optimaliseren, wat het risico op diabetes type 2 kan verlagen.

Afgekoelde koolhydraten

Hoe krijg je resistent zetmeel in je voeding? Onder meer door het eten van peulvruchten, granen (vooral teff), meel van onrijpe (bak)bananen en rauw aardappelzetmeel. Een interessant gegeven is dat eenmaal verhitte zetmelen na het afkoelen een nieuwe verbinding vormen, waarmee resistent zetmeel ontstaat. Afgekoelde aardappels bevatten er bijvoorbeeld bijna drie keer meer van dan wanneer ze warm zijn. Ga dus voor pastasalade, nasi goreng of gebakken aardappelen! Je darmflora geniet mee.

Lees hier het artikel van Juglen Zwaan

Lees ook

Dieetverandering boekt succes bij darmklachten

Patiënten met darmklachten werden een half jaar begeleid. Vooral de verandering van dieet, met veel nadruk op groenten, had een gunstig effect.

Gepersonaliseerd voedingsaanbod

Nieuwsgierig geworden naar het aanbod in gepersonaliseerde voeding? Deze post schetst een beeld van het gepersonaliseerd voedingsaanbod.

Hoe gevoed ben jij?

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!