Leestip: ‘Artsen, maak obesitas bespreekbaar’

Elke arts heeft met obesitas te maken, zegt Liesbeth van Rossum, obesitasexpert en internist-endocrinoloog in een interview in Medisch Contact. Meer dan tweehonderd aandoeningen zijn er immers mee verwant. Obesitas kan gevoelig liggen, maar toch is het nodig het ‘delicate onderwerp’ bespreekbaar te maken, aldus Van Rossum. Artsen moeten ook weten hoe ingewikkeld obesitas is.

Medisch Contact is een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. In een serie zomerportretten werd onlangs een interview opgenomen met Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar aan het Erasmus MC, waarin ze het belang van meer openheid over obesitas op genuanceerde manier uiteenzet.

‘Kwestie van minder eten en meer bewegen’

“Het is belangrijk om uit te leggen waarom obesitas zo ingewikkeld is en wat er wél werkt”, aldus Van Rossum. “Veel dokters denken nog dat het enkel een kwestie van minder eten en meer bewegen is.” Van Rossum hoort geregeld verhalen van obesitaspatiënten over artsen die hun probleem afdoen met ‘u bent te dik, u moet op dieet’.

Maar “artsen beseffen vaak niet dat de vetmassa een endocrien orgaan is, dat honderden hormonen aanmaakt.” Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten bijgekomen. “Voor veel artsen is het daardoor nieuw dat een te grote viscerale vetmassa, met name in de buikstreek, ziek vet is dat laaggradige inflammatie door het hele lichaam veroorzaakt en hormonale disregulatie van het eetlustsysteem kan geven.” De communicatie tussen vet, darmen en brein is cruciaal voor de aansturing van systemen die bepalen hoeveel we eten en hoe de verbranding staat ‘afgesteld’.

Kanker en depressie

Obesitas hangt samen met ruim tweehonderd andere ziekten, “ook volksziekten zoals verschillende kankers en depressie”, zegt Van Rossum. “Het aantal ziekten dat níét wordt veroorzaakt of verergerd door obesitas, is bijna op één hand te tellen.”

Ze heeft een praktische tip voor de arts die met ‘bespreekhuiver’ worstelt: “Vraag toestemming: vindt u het goed dat we het ook over uw overgewicht hebben?’ De meeste patiënten zullen met ja antwoorden, voelen opluchting dat het bespreekbaar wordt. En bij nee wordt er soms toch een zaadje geplant.”

Eenvoudige oplossingen zijn er meestal niet. Ook na gewichtsafname is een door obesitas hormonaal ontregeld lichaam dusdanig ‘geherprogrammeerd’, dat het de neiging heeft weer zwaarder te worden. Toch mag dat geen reden zijn om het onderwerp dan maar te laten liggen. Van Rossum: “Anders pak je alleen een bepaalde klacht aan en komt iemand twee jaar later terug met bijvoorbeeld knieklachten, diabetes of borstkanker.”

Lees hier het interview

Ancora

Lees ook

Ziekenhuizen hebben preventiestrategie nodig

BeBright deed onderzoek naar preventie in ziekenhuizen. Een strategische aanpak ontbreekt doorgaans.

Erasmusziekenhuis opent leefstijlloket

In het Erasmus MC is een leefstijlzorgloket geopend. Het helpt patiënten richting leefstijlverbetering

Hanno Pijl: Nationaal Preventieakkoord is een doekje voor het bloeden

In het Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt tegen chronische ziektes. Ook de industrie moet aan banden worden gelegd, zegt Hanno Pijl

Liesbeth van Rossum wat maakt afvallen nou zo moeilijk

Professor Liesbeth van Rossum - wat maakt afvallen zo moeilijk

In deze korte video legt Professor Liesbeth van Rossum uit dat afvallen vaak meer is dan voeding. Stress, slaaptekort, hormonen, medicijnen tellen ook mee.

Supportgroepen samen sterk

Supportgroepen

Supportgroepen Ontstaan door persoonlijke ervaring Wim Tilburgs, oprichter en voorzitter van Stichting Je leefstijl Als Medicijn, veranderde zijn leefstijl en doorbrak daarmee zijn diabetes type 2. Hij ervoer een algehele verbetering van zijn gezondheid en kwam terug op een gezond gewicht. Hierover was hij zo enthousiast dat hij besloot om daar anderen mee te helpen. Hij...

Online support

Online support helpt bij leefstijlverandering

Iemand die begrijpt wat jij bedoelt… Steun is ontzettend belangrijk bij het veranderen van je leefstijl. Soms is het lastig om dit in je directe omgeving te vinden. Lid worden van een online supportgroep is dan een waardevolle aanvulling. In die groep probeer je allemaal je gezondheid te bevorderen met je leefstijl. Het is prettig om...

Lokale gemeenschap

Leefstijl als medicijn in de lokale gemeenschap

De omgeving beïnvloedt je leefstijl De afgelopen tien jaar zien we in Nederland een sterke toename in het aanbod van ongezonde voeding. Dit soort eten is makkelijk, goedkoop en snel aan te schaffen. Tegelijkertijd verdwijnen er steeds meer winkels zoals groenteboeren, bakkers en viszaken. Deze ontwikkeling zien we het sterkst in wijken met een laag inkomen. De afgelopen...