Koolhydraatarm dieet biedt kinderen en pubers voldoende voedingswaarde

Veel voedingsrichtlijnen ontraden koolhydraatarme diëten voor kinderen en pubers vanwege de veronderstelling dat ze te weinig voedingswaarde bieden. Om dezelfde reden adviseren veel diëtisten om kinderen stevige hoeveelheden koolhydraten te laten eten. Uit een recente studie blijkt dat de angst om de voedingswaarde van koolhydraatarme diëten ongegrond is.

In de studie van Caryn Zinn van de universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, werden vier laag-carbo/hoog-vet-diëten (low-carbohydrate, high-fat: LCHF) op hun voedingswaarde onderzocht. De diëten omvatten minder dan 80 gram koolhydraten. 15-25 procent van de energie-inname was afkomstig van eiwitten, en vetten zorgden voor de overige calorieën. De diëten werden afgezet tegen de minimale voedingsvereisten voor 11-jarige kinderen en 16-jarige pubers. Alle geanalyseerde diëten boden voldoende energie, eiwitten en micronutriënten, zowel voor jongens als meisjes.

Aandoeningen

Koolhydraatarme diëten kunnen een grote rol spelen in de behandeling van aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2. Vanwege de veronderstelling dat ze te weinig voedingswaarde hebben worden ze echter vaak door voedingsrichtlijnen voor kinderen in de groei ontraden. Veel diëtisten nemen dat advies over. Uit de studie van Zinn blijkt dat die angst ongegrond is.

Lees hier de studie

Lees ook

100% suikervrij

Waarom je 100% suikervrij voor kinderen moet lezen

Het boek 100% suikervrij richt zich op verschillende vormen van suiker. Het adviseert om suikers én de producten die zich als suiker in het lichaam gedragen te mijden.

leefstijl in de behandeling van diabetes type 1

Op weg naar herintroductie van leefstijl in de behandeling van diabetes type 1

Langzaam maar zeker wordt vanuit wetenschappelijk onderzoek het belang van voeding en leefstijl in de behandeling van diabetes type 1 (her)ontdekt, schrijft Amber Heijneman in de inleiding van haar profielwerkstuk De diabetes renaissance.

behandeling van diabetes 1

Scheefgroei in de behandeling van diabetes 1: de leefstijl staat buitenspel

Het onderzoek van Amber Heijneman naar leefstijl in de behandeling van diabetes 1 geeft een overzicht van de knelpunten en pleit voor kennis en keuzevrijheid.

Kinderen met diabetes

Kinderen met diabetes type 1

Kinderen met diabetes type 1 Bij kinderen is de meest voorkomende vorm van diabetes; type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Op het moment dat je kind te maken krijgt met diabetes type 1, komt het besef dat alles wat hij eet een effect heeft...