Glucosesensor voorkomt ziekenhuisopnamen

Bij mensen met diabetes type 2 die met basale insuline starten verdrievoudigt de kans op ernstige hypoglycemie. Gebruik van een glucosesensor verlaagt niet alleen het aantal hypo’s maar ook de kans op ketoacidose, bleek onlangs uit Frans onderzoek.

Als oraal toegediende medicijnen niet meer afdoende zijn om de glucosewaarden bij mensen met diabetes type 2 te reguleren, wordt doorgaans begonnen met het eenmaal daags injecteren van basale insuline. Dat levert echter soms problemen op, vermoedelijk als gevolg van de stress die de andere behandelmethode losmaakt. De kans dat mensen ernstige hypo’s krijgen verdrievoudigt bijvoorbeeld.

Frans onderzoek dat recent werd gepubliceerd onderzocht of de glucosesensor op dit soort problemen invloed heeft. Voor de zogeheten Real World Evidence of FreeStyle Libre (RELIEF)-studie werd gebruik gemaakt van data van de ziektekostendeclaratiedatabase in Frankrijk. Het onderzoek werd gefinanciered door Abbott, de producent van de FreeStyle Libre, de mondiale marktleider op het gebied van glucosemonitoringsystemen.

Acute diabetesvoorvallen

Tijdens de studie werden de gegevens nagegaan van alle mensen in Frankrijk met type 2 diabetes die eenmaal daags insuline gebruiken en tussen 1 augustus 2017 en 31 december 2018 hun eerste vergoeding ontvingen voor de FreeStyle Libre. In totaal waren dat 5933 mensen. Bekeken werd hoe vaak deze mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen vanwege acute diabetesvoorvallen, dat wil zeggen ernstige hypoglykemie, diabetische ketoacidose, coma of hyperglykemie.

Een jaar na het gebruik van de glucosemonitor was het aantal ziekenhuisopnamen vanwege acute diabetesvoorvallen met 67 procent afgenomen. De afname was onder meer te danken aan een vermindering van 75 procent van het aantal opnamen voor ketoacidose en van 44 procent voor ernstige hypoglykemie. De afname in het aantal opnames hield ook twee jaar nadat met de glucosemonitor was begonnen aan.

Belemmerende rol bij de behandeling

Angst voor hypo’s en andere voorvallen kan een belemmerende rol spelen bij de behandeling van diabetes type 2. Zowel patiënten als artsen kunnen terughoudend zijn voor het intensiveren van de behandeling. Glucosemonitoring kan veel van de stress wegnemen en de therapietrouw verbeteren. Bij ouderen, bij wie hypoglykemie vaker gepaard gaat met vallen, botbreuken, dementie en overlijden, kan monitoring veel problemen voorkomen.

Het FreeStyle Libre-systeem voor flash glucosemonitoring bestaat uit een sensor die op de achterzijde van de bovenarm wordt aangebracht en veertien dagen kan blijven zitten, en die gekoppeld wordt aan een reader of smartphone-app. Vier miljoen mensen in meer dan zestig landen gebruiken het systeem. In Nederland wordt het vergoed voor alle mensen met diabetes type 1 en voor iedereen met diabetes type 2 die een meermaaldaags insulineschema heeft.

Meer informatie

Lees ook

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’ - leefstijlnieuws - e-health

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’

Studenten van Harvard Medical School die een glucose sensor kregen, kregen meer begrip van voeding en metabole processen

Van patiënt naar actiënt, hoe ga je om met een chronische ziekte?

Van patiënt naar actiënt, hoe ga je om met een chronische ziekte?

Hoe ga jij om met je ziekte? Verwacht jij dat de dokter je beter maakt? Of stel jij je actief op als gelijkwaardige gesprekspartner?

glucoserevolutie

Glucoserevolutie - Nooit meer pieken en dalen

Een recensie van Glucoserevolutie waarin Jessie Inchauspé haar inzichten deelt over de pieken en dalen in je bloedglucose en de effecten ervan op je gezondheid.