Genen en geld bepalen risico op hart- en vaatziektes

De kans op hart- en vaatziektes wordt mede bepaald door je sociaaleconomische status en je genetische afkomst. In een studie in Den Haag bleken Nederlanders van Surinaamse afkomst, die in meeerderheid Hindoestaanse roots hebben, een aanmerkelijk grotere kans op de ziektes te hebben.

Artsen zien in de spreekkamer veel verschil, aldus Janet Kist, arts en onderzoeker in Den Haag. Samen met een groep collega’s (onder wie Yvo Sijpkens, medisch adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn) onderzocht Kist bij welke mensen hart- en vaatziektes het meest voorkomen. Nederland geldt als laagrisicogebied voor hart- en vaatziekten, maar sommige groepen lopen wel degelijk meer gevaar.

Surinaamse achtergrond

De onderzoekers maakten gebruik van gezondheidsdata van 155.000 mensen in de regio Den Haag en Zoetermeer. Over een periode van dertien jaar werd gekeken hoeveel mensen hart- en vaatziekten kregen. Mensen met een Surinaamse achtergrond overkwam dat bijna twee keer zo vaak. Dat had niet alleen te maken met inkomensverschillen: ook de mensen met een Surinaamse achtergrond uit de hogere inkomensgroepen hadden een hoger risico.

De onderzoekers legden een verband met het feit dat 76 procent van de Surinamers in de regio van Hindoestaanse afkomst is. Ook uit andere studies is gebleken dat Zuid-Aziaten meer risico’s lopen. “Overal waar zij wonen is het risico op hart- en vaatziekten bijna twee keer zo hoog”, zei Kist in NRC.

Inkomen

Het effect van het inkomen is eveneens groot: Nederlanders met lage inkomens hebben 1,5 keer meer risico op hart- en vaatziektes. Volgens de onderzoekers wordt dat veroorzaakt door ongezonde voeding, roken en stress. Bij elkaar opgeteld blijkt het risico op hart- en vaatziektes van Hindoestaanse mannen met lage inkomens 2,5 keer zo groot als van rijke niet-Surinaamse mensen.

Volgens Kist sluiten Hindoestaanse patiënten soms de ogen voor de risico’s. Kennis van de genetische verschillen maakt gepersonaliseerde behandelingen mogelijk.

Het onderzoek verscheen in eClinicalMedicine

Lees ook

Leven in welvaart levert 25 jaar gezondheid op

Mannen en vrouwen uit de hoogste welvaartsgroep leven 25 respectievelijk 23 jaar langer dan die uit de laagste groep, aldus CBS.

Het suikerhuis mensen met diabetes helpen op een laagdrempelige manier

Het suikerhuis mensen met diabetes helpen op een laagdrempelige manier

leefstijlgeneeskunde komt nauwelijks terecht komt bij het merendeel van de mensen die dit het meest nodig hebben. Het suikerhuis zoekt ze op.

Hoe Achiekoela zijn omgeving inspireert bij het omkeren van diabetes

Hoe Achiekoela zijn omgeving inspireert bij het omkeren van diabetes

Toen Achiekoela Sadhoe merkte dat hij zijn diabetes kon omkeren, besloot hij anderen te gaan helpen hetzelfde te bereiken