Digitale begeleiding helpt patiënten met hoge bloeddruk

mogelijkheden digitale begeleiding patiëntzorg onderzocht - leefstijlnieuws - e-health

Een op de vier volwassenen lijdt aan een hoge bloeddruk, maar artsen ontbreekt het vaak aan de tijd om ze goed te begeleiden. Digitale hulpmiddelen bieden hierbij een oplossing, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek werd gedaan door José Castela Forte e.a. en gepubliceerd in International Journal of Environmental Research and Public Health (lees hier de tekst). Castela Forte is onderzoeker aan Universitair Medisch Centrum Groningen en oprichter van Ancora Health.

Wereldwijd lijdt naar schatting een op de vier volwassenen aan een te hoge bloeddruk, en als gevolg van de veroudering zal dat percentage naar verwachting nog verder stijgen. Veel studies wijzen er inmiddels op dat leefstijlaanpassingen een gunstige uitwerking hebben – volgens sommige studies zijn ze in de eerste fasen van de aandoening te prefereren boven medicijnen. Maar de opdracht voor artsen en POH’ers om patiënten te motiveren een andere leefstijl vol te houden, is buiten gewoon lastig.

Gezonde gewoontes aanleren

Digitale hulpmiddelen blijken een belangrijke rol te kunnen spelen. De deelnemers aan de studie kregen een zestien weken durend leefstijlprogramma aangeboden, waarbij de coaching digitaal plaatsvond. Met een app konden de deelnemers de voortgang bijhouden, en kregen ze er feedback op. De coaching was gefocused op het aanleren van gezonde gewoontes op (onder andere) het gebied van voeding en bewegen. Deelnemers met een te hoge bloeddruk kregen onder meer advies over het eten van meer groenten en minder vlees en zout, het geleidelijk opvoeren van de fysieke inspanning en stressmanagement. In chats met hun coach kregen de deelnemers tips om obstakels in de leefstijlverandering te overwinnen.

De resultaten waren positief. De gemiddelde bloeddruk van de deelnemers ging flink omlaag. Bij de helft van de deelnemers met een verhoogde bloeddruk keerde de bloeddruk naar normale waarden terug.

Ancora Health is een Nederlands medtech-bedrijf dat onder meer digitale tools voor gezondheidsverbetering ontwikkelt. Ancora is partner van Je Leefstijl Als Medicijn.

Lees hier het onderzoek

Lees ook

‘Idee dat samenleving en overheid meer aan zorg dan preventie uitgeven klopt niet’

Preventie heeft ons 35 levensjaren opgeleverd, aldus een groep wetenschappers in een artikel. Onze blik op preventie is eenzijdig

Sridhar Kumaraswamy SEO Ancora Health interview

Waarom Sridhar Kumaraswamy Ancora Health oprichtte

Met innovatieve technologie helpt Ancora Health mensen om de regie over hun gezondheid te nemen. Interview met oprichter Sridhar Kumaraswamy.

Dokters van Morgen Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk - Je Leefstijl Als Medicijn

Hoge bloeddruk ook hier is Je Leefstijl het beste medicijn. Internist Yvo Sijpkens deelt de conclusies van dokters van morgen.

Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health werken samen

Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health werken samen aan een gezonder Nederland

Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health gaan samenwerken. De succesvolle community-aanpak diabetes2doorbreken krijgt een groter bereik.