Deze zeven leefstijlgewoontes helpen tegen dementie

Een gezonde leefstijl verkleint de kans op dementie voor diabetes type 2-patiënten, blijkt uit Chinees onderzoek. Wetenschappers onderzochten een combinatie van zeven leefstijlfactoren zoals slaap, voeding en sociale contacten.

“Diabetes type 2 is een wereldwijde epidemie die één op de 10 volwassenen treft, en het is bekend dat diabetes het risico op het ontwikkelen van dementie verhoogt”, aldus Yingli Lu van Shanghai Jiao Tong University School of Medicine in China. Welke invloed heeft een gezonde leefstijl op dat risico, vroegen Lu en enkele collega-onderzoekers zich af?

UK Biobank

Net als in veel andere studies gebeurt, hebben de onderzoekers gespit in de data van UK Biobank, het Britse onderzoeksproject waarbij een half miljoen mensen langdurig worden gevolgd. De onderzoekers trokken de gegevens na van 168.000 mensen van 60 jaar of ouder met en zonder diabetes die aan het begin van de studie geen dementie hadden. Volgens de Biobankdata hadden ruim vierduizend mensen twaalf jaar later dementie ontwikkeld.

Om zicht op de leefstijl te krijgen ontwikkelden de onderzoekers een 7-puntsscore, met één punt voor elke gezonde gewoonte zoals:

  • niet roken.
  • Een matige alcoholconsumptie.
  • Regelmatige fysieke activiteit.
  • Voldoende slaap.
  • Een dieet van meer fruit, groenten, volle granen en vis tegenover minder geraffineerde granen, verwerkt en onbewerkt vlees werd als gezond gedefinieerd.
  • Sociaal contact leverde een gezondheidspunt op (geoperationaliseerd als leven met anderen, minstens een keer per maand samenkomen met vrienden of familie en minstens een keer per week deelnemen aan sociale activiteiten).
  • Een ‘minder sedentair’ bestaan werd tenslotte als gezond gezien, wat werd vertaald uit minder dan vier uur per dag televisiekijken.

Zeven vinkjes

Duidelijk is dat de ‘zeven vinkjes’ van de Chinese onderzoekers met dementie samenhangen. Het risico van een ongezond leven komt bovenop het risico dat met diabetes type 2 gepaard gaat.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd, opleiding en etniciteit hadden mensen die alle zeven gewoontes aanhielden 54 procent minder kans om dementie te krijgen dan degenen die er twee of minder volgden. Elke extra gezonde gewoonte was geassocieerd met 11 procent verminderd risico op dementie. De associatie werd niet beïnvloed door wel of geen medicijnen nemen.

Ook de diabetesfactor kwam uit de studie naar voren. Mensen met diabetes die alle gewoontes volgden hadden 74 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder diabetes die alle gewoontes volgden. En bij elkaar opgeteld: voor mensen mét diabetes die twee of minder van de zeven gezonde gewoontes aanhielden was de kans om dementie te ontwikkelen vier keer zo groot als voor mensen zónder diabetes die alle zeven gezonde gewoontes hadden.

Artsen die diabetespatiënten behandelen moeten ze gezonde leefstijlgewoontes aanbevelen, al is het maar om het risico op dementie te verkleinen, aldus Yingli Lu.

Lees hier het onderzoek

Lees ook

Maastricht UMC+ ontdekt verband leefstijl en kans op depressie bij diabetes

Hoe beter leefstijlfactoren zoals voeding en bewegen onder controle zijn, hoe kleiner de kans op depressiviteit bij diabetes type 2

Ultrabewerkt voedsel nu ook gekoppeld aan dementie

Studies laten een samenhang zien van ultrabewerkte voeding met zowel dementie als verminderde cognitieve prestaties.

Dementieonderzoeker: leefstijladviezen komen bij de verkeerde mensen terecht

Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een rol van leefstijl bij dementie

Leefstijlroer

Het leefstijlroer 6 handvatten voor een gezonde leefstijl

Het leefstijlroer. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden.