Coronabestrijding kansloos zonder leefstijlaanpak

Miljarden zijn geïnvesteerd in de bestrijding van het coronavirus. Uit studies blijkt echter dat de ziekte vooral schadelijk is bij mensen met bestaande gezondheidsproblemen, waaraan nauwelijks aandacht werd besteed. In een recent onderzoek werden minimaal tachtig ‘bijdragende factoren’ aan de ziekte (waaronder veel leefstijlelementen) blootgelegd. Zonder deze factoren aan te pakken komen we niet tot een effectieve aanpak van corona, schrijven de onderzoekers.

De samenleving ging op slot en buiten wandelen of fietsen werd ontmoedigd. Sportscholen en zwembaden stonden leeg. Bij veel mensen die bijvoorbeeld lange tijd alleen waren, of thuis hun werk en gezinstaken moesten combineren, liep de stress op. Een groeiend aantal mensen waaronder veel jongeren ondervond mentale problemen.

De eenzijdige benadering van de covidaanpak is vaker onderwerp van kritiek geweest. Miljarden euro’s werden vrijgemaakt voor onder meer het compenseren van bedrijven en haastig (en onzorgvuldig) inkopen van mondkapjes. Aan de basisgezondheid van de bevolking werd vrijwel geen aandacht besteed.

Corona staat niet op zichzelf

Dat lijkt een onverstandig besluit te zijn geweest, zoals onder meer blijkt uit een recente, in het wetenschappelijke tijdschrift Food and Chemical Toxicology gepubliceerde studie. Minimaal tachtig factoren beïnvloeden de vraag of iemand met corona ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt. Met andere woorden: corona staan niet op zichzelf. De gevolgen van het virus zijn sterk afhankelijk van andere gezondheids- en leefstijlfactoren. Daar moet in de bestrijding van de pandemie óók op worden ingespeeld.

Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat voor slechts 5 procent van de mensen die aan corona overleed, het virus als enige doodsoorzaak werd aangemerkt. Voor de overige 95 procent geldt dat ze gemiddeld vier ‘comorbiditeiten’ hadden, zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, nierfalen en longaandoeningen. Uit de studie in Food and Chemical Toxicology blijkt dat er veel gemeenschappelijke oorzaken aan te wijzen zijn – ‘giftige stimuli en giftig gedrag’ – onder meer op het gebied van het dieet, de blootstelling aan schadelijke stoffen en stress.

Een eenzijdige focus op vaccinaties en medicijnen is niet genoeg, aldus de onderzoekers: “Elke langetermijnstrategie voor het adresseren van ofwel covid-19 of de geassocieerde comorbiditeiten moet het reduceren/elimineren van blootstelling aan giftige stimuli en veranderen/elimineren van giftig gedrag omvatten.”

Lees de studie

Lees ook

Maaike Pel-Sijpkens - twintig kilo eraf en meer energie dankzij keto leefstijl

Maaike Pel-Sijpkens - twintig kilo eraf en meer energie dankzij keto dieet

Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.

Oproep Internist Dr. Yvo Sijpkens Voeding als belangrijkste wapen in de strijd tegen het coronavirus

Voeding als belangrijkste wapen in de strijd tegen het coronavirus

Internist Yvo Sijpkens er is in de politiek is met geen woord gerept dat verkeerde voeding de hoofdoorzaak is van ernstige gevolgen bij COVID

Maak jezelf weerbaar tegen COVID 19 met je leefstijl corona te lijf

Zo maak je jezelf weerbaar tegen COVID 19 - met je leefstijl Corona te lijf

De meeste mensen die Je leefstijl als medicijn volgen, wisten het al lang. Maar het is nu officieel. Met je leefstijl kun je corona te lijf.