Aantal diabetes type 1-patiënten groeit vier keer sneller dan bevolking

T1D Index maakt verspreiding diabetes type 1 zichtbaar - leefstijlnieuws - beleid

Sinds 2000 is het aantal mensen dat leeft met diabetes type 1 vier keer sneller gestegen dan de mondiale bevolkingsgroei. Dat blijkt uit de T1D Index die diabetesorganisatie JDRF onlangs heeft gepubliceerd. Het doel van de index is de ziekte beter te bestrijden.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier weinig of geen insuline aanmaakt. Het lichaam zet voedsel niet in energie om wat kan leiden tot complicaties zoals schade aan de nieren, ogen, zenuwen en het hart. Leven met diabetes type 1 is voor de patiënten vaak een grote fysieke, emotionele en financiële belasting. Op dit moment is genezing niet mogelijk. Verontrustend is dat diabetes type 1 momenteel een van de snelst groeiende chronische gezondheidsproblemen in de wereld is.

Om de verspreiding en mogelijke behandelwijzen beter te begrijpen, hebben enkele internationale diabetesorganisaties de T1D Index ontwikkeld. Het gaat om een datainstrument dat gegevens vastlegt van onderzoeksresultaten en wetenschappelijke publicaties. Op deze manier wordt inzicht gecreëerd in de mondiale situatie op het gebied van diabetes-1.

Ernst van de ziekte

Met de T1D-index wordt vooral de ernst van de ziekte zichtbaarder gemaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de indicatoren ‘verloren gezonde jaren’ en ‘verloren mensen’, respectievelijk de tijd die iemand als gevolg van de ziekte verliest aan een slechte gezondheid, beperkingen of een vroege dood, en het aantal mensen dat vandaag nog in leven zou zijn als ze niet aan complicaties van de ziekte waren overleden. Wereldwijd is er momenteel sprake van 3,86 miljoen ‘verloren mensen’. Bij een diagnose op 10-jarige leeftijd verliest een patiënt 32 ‘gezonde jaren’ door de ziekte.

Wat de index bovendien mogelijk maakt is dat we meer te weten komen over het effect van bepaalde interventies. Tijdige diagnose en betere toegang tot teststrips, insuline, insulinepompen en glucosesensoren kunnen vele duizenden levensjaren besparen. Meer investeringen in onderzoek zijn nodig om manieren te vinden om diabetes type 1 te voorkomen en genezen. Doordat de index licht werpt op de ernst van de aandoening, worden overheden en kennisinstellingen hopelijk aangespoord om op dat gebied extra inspanningen te leveren.

Meer informatie over de index

Amber Heijneman, ambassadeur van de supportgroep Diabetes 1 In Eigen Hand van Je Leefstijl Als Medicijn, is genomineerd voor de Shaking Tree Award van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De prijs wordt toegekend aan mensen die op een positieve manier aandacht vragen voor verbetering in de zorg. Lees meer

Lees ook

Jongeren met obesitas lopen meer risico op diabetes-1 - leefstijlnieuws - onderzoek

Overgewicht bij tieners verhoogt risico op diabetes type 1

Bij adolescenten hangt obesitas samen met een grotere kans op diabetes type 1, blijkt uit onderzoek. Hoe hoger de BMI, hoe hoger het risico.

Wat is diabetes type 1 ?

Wat is diabetes type 1?

"Uhmm... wat is diabetes type 1 eigenlijk?" deze vraag wordt vaak gesteld aan Amber. In haar animatievideo legt ze het humoristisch en begrijpelijk uit.

behandeling van diabetes 1

Scheefgroei in de behandeling van diabetes 1: de leefstijl staat buitenspel

Het onderzoek van Amber Heijneman naar leefstijl in de behandeling van diabetes 1 geeft een overzicht van de knelpunten en pleit voor kennis en keuzevrijheid.

Anders eten is zo gek nog niet - jong en diabetes type 1

Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.

Diabetes type 1 en insuline_ praktische aanbevelingen voor een stabiele glucoseregulatie (2)

Diabetes type 1 en insuline: praktische aanbevelingen voor een stabiele glucoseregulatie.

Een artikel van ervaringsdeskundige Corine Heijneman, openbaar apotheker Anne-Margreeth Krijger en internist Yvo Sijpkens.

Diabetes 1 In Eigen Hand

Over Diabetes 1 In Eigen Hand

Het ontstaan van Diabetes 1 In Eigen Hand Diabetes 1 In Eigen Hand is in oktober 2020 opgericht. Met de missie om bij alle betrokken partijen de kennis over leefstijl bij diabetes type 1 te vergroten. De initiatiefneemster is Corine Heijneman. In 2019 kregen allebei haar kinderen in negen maanden tijd de diagnose diabetes type...