2diabeat in 25 wijken actief

Bij de start van het jaar werd ingezet op 10, maar inmiddels is 2diabeat in 25 wijken in Nederland actief. De wijkgerichte aanpak voor het tegengaan van diabetes type 2 lijkt een schot in de roos.

Flevowijk in Kampen, de Schilderswijk in Den Haag, het zijn twee van de wijken in Nederland waar 2diabeat sinds kort actief is. De unieke bottum up-benadering voor de aanpak van diabetes type 2 groeit harder dan verwacht. De doelstelling voor 2022 is inmiddels verhoogd naar 40 á 50 wijken.

Netwerk van lokale actoren

Diabetespatiënten ondersteunen bij het aanleren van ander leefstijlgedrag kan het beste in hun eigen omgeving worden georganiseerd. Dat is de basisgedachte achter 2diabeat. Bij voorkeur komt het initiatief voor dergelijke hulp uit de lokale gemeenschap – gemeente of wijk – voort. Daarom is 2diabeat georganiseerd als een netwerk van lokale actoren zoals huisartsen, fysiotherapeuten, werkgevers en religieuze gemeenschappen, die ‘aanjager’ in hun eigen wijk van het programma zijn.

Vrijwilliger en ervaringsdeskundige Herma Pol uit Flevowijk is zo’n lokale aanjager. Ze was eerder actief in verschillende vrijwilligersorganisaties en kent de wijk goed. Omdat ze zelf met diabetes type 2 kampt, is ze gemotiveerd om haar wijkgenoten met behulp van 2diabeat te ondersteunen. Ook Feroz Hansildaar uit de Haagse Schilderswijk is zelf diabetes type 2-patiënt. Hij werkt in de verslavingszorg en is hoofdimam in een moskee aan de rand van de wijk, waarmee hij goed bekend is met het lokale zorgnetwerk.

2diabeat doe met ons mee

Leefstijlkaart en toolbox

Lokale initiatiefnemers die zich bij 2diabeat aanmelden worden na een wijk- of dorpanalyse ondersteund met een leefstijlkaart waarin het lokale aanbod omtrent gezond leven wordt weergegeven. Vervolgens wordt het netwerk van wijkbewoners en lokale (zorg)professionals bij 2diabeat betrokken. Bij de leefstijlverandering wordt aandacht gegeven aan voeding, beweging, de mentale gezondheid, ontspanning en slaap.

De lokale actoren worden in hun werk ondersteund met een digitaal platform met onder meer een toolbox met handvatten om mensen te helpen. Met steun van 2diabeat kunnen ze allerlei activiteiten starten om de bewoners extra te motiveren hun leefstijl aan te passen. In een landelijk innovatienetwerk wisselen ze hun ervaringen uit.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is landelijk partner van 2diabeat en doet de implementatie in de gemeente Helmond.

Meer informatie over 2diabeat

Lees ook

leefstijl wordt nieuw paradigma in de zorg - leefstijlnieuws - beleid

Minister delegeert leefstijl naar de gemeente

Leefstijl en preventie moeten centraal staan in de zorg, aldus het concept zorgakkoord van het ministerie

VWS, GGD, ZN en VNG lanceren Gezond en Actief Leven Akkoord (Gala) - leefstijlnieuws - beleid

Gemeentes krijgen deadline voor preventieaanpak

In het Gezond en Actief Leven Akkoord stelt het ministerie van VWS preventiedoelen vast. De gemeentes moeten ze uitvoeren.

geld beschikbaar voor zorgpreventie gemeentes - leefstijlnieuws - beleid

Gemeentes kunnen supportgroepen starten vanuit SPUK-financiering

Met de door het kabinet ingestelde SPUK-regeling kunnen gemeentes hun initiatieven voor zorgpreventie financieren.

Gemeenten zijn sleutel tot succes Integraal Zorgakkoord

Preventie is het kernwoord als het gaat om de transformatie van de zorg. De gemeentes krijgen een spilrol

Leestip: de uitdagingen van de leefstijlgeneeskunde

Hanneke Molema zet de uitdagingen van de leefstijlgeneeskunde op een rij. Professionals die dicht bij de mensen staan spelen een grote rol.

Erasmusziekenhuis opent leefstijlloket

In het Erasmus MC is een leefstijlzorgloket geopend. Het helpt patiënten richting leefstijlverbetering

Gemeenten zouden spil preventie moeten zijn maar kunnen weinig uitrichten

Voor preventief zorgbeleid hebben gemeenten de ideale positie maar te weinig middelen, aldus ex-wethouder Sven de Langen in een podcast

Gedrag is de sleutel tot leefstijlaanpassing

Zonder gedragsverandering geen leefstijlaanpassing, maar gedragskennis wordt ondergewaardeerd, aldus twaalf wetenschappers in een position paper

2diabeat de wijkaanpak

2diabeat

Het programma 2diabeat zet zich net als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn in om een trendbreuk in de toename van diabetes type 2 te realiseren

Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn

‘Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn’

Leefstijladviezen zijn voor de patiënten vaak moeilijk op te volgen. In #GezondHelmond werkt cardioloog Jeroen Lammers aan een wijkgerichte aanpak.

E-health en ervaringsdeskundigen

Op weg naar optimale leefstijlcoaching – hoe TNO ervaringsdeskundigen inzet

Coaching met behulp van ervaringsdeskundigen biedt veel voordelen, aldus TNO-onderzoek

Van GezondDorp naar GezondLand

Van GezondDorp naar GezondLand

Hans van Kuijk (sportarts) en Norbert van den Hurk (huisarts) startten in oktober 2016 het project GezondDorp in Leende: een praktijkproject voor en door inwoners én lokale ondernemers, waarin de kracht van de gemeenschap een belangrijke rol speelt. Onze missie Stichting GezondDorp streeft naar een samenleving waarin we op een vitale manier oud worden Hans...