Leefstijlverandering kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van psychische aandoeningen. Dat is de overtuiging van Wim Tilburgs, oprichter van Je Leefstijl Als Medicijn. Om patiënten beter te kunnen helpen zou er meer onderzoek moeten worden gedaan. Wim beschouwt zichzelf als ervaringsdeskundige. In een podcastinterview met Bram Bakker vertelt hij voor het eerst openlijk over zijn ervaringen.

Je Leefstijl Als Medicijn is gestart met de supportgroep Bipolariteit en Leefstijl. Meer informatie

Als dienstplichtige werd Wim Tilburgs uitgezonden naar de vredesmissie in Libanon. Hij vond het geweldig. De hele nacht lagen ze onder vuur, maar de adrenaline gaf hem juist een kick. Wim: “Adrenaline is de zwaarste drug die er bestaat.”

Bij thuiskomst na de missie was er nauwelijks steun of begeleiding. Later kwamen symptomen van posttraumatische stress naar boven, maar het duurde niet lang of thrillseeker Wim was al weer onderweg naar volgende avonturen, als ondernemer en bijvoorbeeld als countrymanager van Exact Software in Marokko. “Ik zocht altijd de kick.”

De man met de hamer kwam uiteindelijk in 2005. Wim kwam in een burn-out terecht, werd afgekeurd en had allerlei gezondheidsklachten, waaronder de diagnose bipolaire stoornis. Hij had een ‘hele zak met pillen’, zoals hij het zegt. Tot hij de leefstijlverandering ontdekte.

De Balansfabriek

De Balansfabriek heet de podcastserie van de ex-psychiater en schrijver Bram Bakker, waarin hij in gesprek gaat met vooraanstaande auteurs en professionals over de zorg. Als theatermaker en auteur van onder meer de boeken Geluk uit een Potje en De dokter als patiënt stelt Bakker regelmatig heilige huisjes in de zorg ter discussie, zoals de overvloed aan pillen die vaak aan psychiatrische patiënten worden voorgeschreven.

Trauma’s en mentale verwaarlozing, stelt Bakker in zijn boek Oud zeer, zijn vaak een verklaring voor huidige psychische en lichamelijke klachten. Het gesprek met Wim Tilburgs voelt bijna aan als een publieke therapiesessie waarin veel ‘oud zeer’ naar boven komt. “Je klinkt als de klassieke veteraan”, roept Bakker uit bij het aanhoren van Wims verhaal. Pas jaren nadat Wim uit Libanon terug was gekomen erkende Defensie dat de nazorg voor de veteranen tekort was geschoten.

Wim vertelt hoe hij uit zijn crisis kon komen nadat hij meer te weten kwam over de mogelijkheden van leefstijlverandering. Niet lang nadat hij van voeding veranderde, en als gevolg daarvan beter ging slapen en meer ging bewegen, kon hij met zijn pillen stoppen. Inclusief de psychiatrische medicijnen.

Onderzoek naar leefstijl en psychische stoornis

Sinds die tijd doet Wim intensief studie naar leefstijl en gezondheid, mede waarom hij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft opgericht. Een supportgroep voor mensen die last hebben van bipolaire stoornis is een van de activiteiten van de stichting.

Recent zijn steeds meer studies verschenen waaruit blijkt dat voeding ook een belangrijke rol kan spelen bij psychische aandoeningen waaronder PTSS, ADHD, bipolariteit, psychoses, autisme en depressiviteit. Vooral met het ketogeen dieet worden bijzondere resultaten behaald.

Meer onderzoek hiernaar is dringend nodig, aldus Wim. Als een leefstijlverandering hun aandoening kan verlichten, kunnen talloze patiënten worden geholpen. Het pleidooi voor meer onderzoek is de reden voor zijn ‘coming out’ in de podcast. Hoe meer mensen zijn verhaal horen, hoe meer aandacht er voor de mogelijkheden van leefstijlverandering bij psychische aandoeningen komt.


Lees ook

De wetenschap van geluk

De wetenschap van geluk

Wat iedereen moet weten over geluk. De wetenschap van Geluk. Een gesprek met Arthur C. Brooks bestseller auteur en professor aan de Harvard Business School.

Waarom veteranen oorlog missen – Why veterans miss war.

Burgers missen de oorlog niet maar veteranen vaak wel. In deze TED talk legt bestseller auteur en oorlogsverslaggever Sebastian Junger uit waarom. De veranderingen die het brein van een jonge man doormaakt in een oorlog maar ook hoe de oorlog een intens gevoel van connectie geeft onder de mannen op het slagveld.

Bram Bakker Boeken.

De boeken die Bram schrijft maar ook uitbrengt via zijn uitgeverij en ook zijn podcasts zijn echt richtinggevend voor de transitie van ziekenzorg naar gezondheidszorg.