Het feit dat beide kinderen van Corine Heijneman de diagnose diabetes type 1 kregen, mondde voor haar uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren. Na veel ups en downs wist ze met haar gezin grip op de ziekte te krijgen. Om ervaringen met lotgenoten te kunnen delen is Corine een supportgroep onder de vlag van Je Leefstijl Als Medicijn gestart, Diabetes 1 In Eigen Hand.

2 kinderen met diabetes type 1

In de zomer van 2019 was Corine Heijneman dicht bij een breekpunt. Sinds een half jaar wist ze dat haar zoon, op dat moment 7 jaar oud en geboren met één nier, diabetes type 1 had. Het lukte maar niet zijn bloedwaardes onder controle te krijgen. Haar medische begeleiders wilden dat hij meer koolhydraten zou eten, maar het resultaat was vooral een jojo-effect van de waardes. Corine tastte in het duister over de oorzaak van zijn gevaarlijk hoge bloedsuikers en had geen idee wat ze moest doen. Hij kreeg klachten die op ketoacidose leken te wijzen. Op dat moment kreeg ze het bericht dat haar 15-jarige dochter ook met diabetes type 1 was gediagnosticeerd.

Zoektocht naar betere regulatie bloedsuikerwaardes

Na de diagnose van haar zoon verdiepte Corine zich intensief in de natuurvoeding. Die periode stond in het teken van een grote zoektocht, zegt Corine. “Ik wilde weten hoe ik het bloedsuikerniveau van mijn kinderen beter kon reguleren, hun darmconditie verbeteren, organen ondersteunen en gewicht op peil houden.” Haar toenmalige medische begeleiders stelden zich op het standpunt dat alles kan worden gegeten mits insuline wordt gespoten. Vragen over bijwerkingen werden niet beantwoord. Intussen schoten de bloedwaardes van Corines zoon heen en weer, van 3 tot 25 mmol per liter en incidenteel zelfs hoger.

Diabetes overwinnen

Corine las het boek Diabetes overwinnen van Harriët Verkoelen en vroeg Verkoelen om gericht advies. Koolhydraten minderen bij diabetes type 1 vraagt specialistische kennis, en bij kinderen liggen de aanpassingen extra gevoelig. Toen de crisis in de zomer van 2019 zich voordeed, was Verkoelen helaas juist op vakantie.

Dr. Bernstein diabetes solution

In haar zoektocht kwam Corine Je Leefstijl Als Medicijn tegen. Wim Tilburgs adviseerde haar om zich te verdiepen in het werk van Richard K. Bernstein, een Amerikaanse arts die zelf diabetes type 1 heeft. Het advies kwam op het juiste moment, zegt Corine. “Met twee kinderen met diabetes werd een succesvol, draaglijk diabetesmanagement voor ons gezin extreem belangrijk.”

Vooral vezelrijke groene groenten

Corine worstelde zich door Dr. Bernstein’s diabetes solution heen, een lijvige pil. Volgens zijn methode beperk je de inname van koolhydraten tot 30 gram per dag. Je verdeelt ze over de maaltijden en haalt ze vooral uit vezelrijke groene groenten, zodat je een trage omzetting naar glucose krijgt. Daarbij eet je eiwitten naar behoefte, tot je verzadigd bent. Corine: “Volgens Bernstein is verzadiging een natuurlijke graadmeter van je energiebehoefte. Zodra je duidelijk hebt hoeveel gram eiwitten jij bij je maaltijden nodig hebt, probeer je dat dagelijks gelijk te houden. Vetten worden niet extra toegevoegd.”

De door Bernstein aanbevolen leefstijl wordt low carb high protein (LCHP) genoemd: koolhydraatarm en eiwitrijk. Eiwitten zorgen voor een trage en geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Het is van belang dat de insulineafgifte hetzelfde tempo benadert. Bernstein adviseert een insuline met een normaal afgiftetempo zoals Humuline regulier. Een groot voordeel van eiwitten in een koolhydraatarm dieet is dat ze aan de spieropbouw bijdragen.

Nadat Corine’s gezin op de LCHP-leefstijl overstapte, werden de bloedsuikerwaarden stabieler. Het ontbijt en de lunch hebben dagelijks wat betreft koolhydraten en eiwitten nagenoeg dezelfde samenstelling. “Sinds afgelopen zomer zien we een sterke verbetering van het HbA1c bij beide kinderen”, zegt Corine. Haar kinderen hadden de afgelopen jaren soms waardes van boven de 90 gehad. In november 2020 zaten ze rond de 50.

Nieuw medisch team ondersteunt haar visie

Corine’s huidige medische team ondersteunt haar visie. Doordat de leefstijl geleidelijk werd ingevoerd kreeg iedereen de tijd om mee te groeien in het proces. Effecten werden duidelijk zichtbaar. Van daaruit begonnen de kinderen zelf leefstijlkeuzes te maken om hun ziekte te beïnvloeden. Het gezin heeft het gevoel meer grip op hun ziekte te hebben.

Supportgroep Diabetes 1 In Eigen Hand

In januari 2021 is Corine gestart met Diabetes 1 In Eigen Hand, een supportgroep onder de paraplu van Je Leefstijl Als Medicijn. “In mijn zoektocht had ik sterk het gevoel er alleen voor te staan”, zegt Corine. “Ik ben ook maar een leek, een goed bedoelende moeder die haar weg probeert te vinden door dikke boeken te lezen. Mijn ervaring is dat sommige artsen nu eenmaal een beperkt oplossingenrepertoire hebben, en op vragen over de leefstijl helemaal geen antwoord hebben. Maar onder patiënten en ouders van patiënten met diabetes type 1 is enorm veel kennis aanwezig. Je kunt elkaar echt helpen.”

Inmiddels heeft ze met verschillende lotgenoten contact. Alleen al de mogelijkheid elkaar te steunen voelt goed. Corine: “Ook als ik maar één persoon bereik is het de moeite waard. Alles in je eentje uit moeten zoeken is niet alleen lastig. Het is ook behoorlijk zwaar.”

Foto’s Merel Hegenbart Photography

Corine Heijneman is moeder van twee kinderen met diabetes type 1.

Xander werd in december 2018 op de leeftijd van 6 jaar gediagnosticeerd en Amber kreeg, op vijftienjarige leeftijd, in de zomer van 2019 dezelfde diagnose. Met ondersteuning van hun medische team managen ze de diabetes volgens de leefstijlmethode van de Amerikaanse arts Bernstein. 

Hun ervaring en verhaal mag niet worden opgevat als medisch advies. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Indien u overweegt over te stappen naar deze leefstijlmethode bespreek dit dan met uw arts.