Leefstijl en diabetes type 1: hoe Corine’s gezin de rust terugvond

Leefstijl en diabetes type 1: hoe Corine’s gezin de rust terugvond

Nieuwe activiteit Je Leefstijl Als Medicijn

Het feit dat beide kinderen van Corine Heijneman de diagnose diabetes type 1 kregen, mondde voor haar uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren. Na veel ups en downs wist ze met haar gezin grip op de ziekte te krijgen. Om ervaringen met lotgenoten te kunnen delen is Corine een nieuwe community onder de vlag van Je Leefstijl Als Medicijn gestart, Diabetes 1 In Eigen Hand.

2 kinderen met diabetes type 1

In de zomer van 2019 was Corine Heijneman dicht bij een breekpunt. Sinds een half jaar wist ze dat haar zoon, op dat moment 7 jaar oud en geboren met één nier, diabetes type 1 had. Het lukte maar niet zijn bloedwaardes onder controle te krijgen. Haar medische begeleiders wilden dat hij meer insuline zou spuiten, maar het resultaat was vooral een jojo-effect van de waardes. Corine tastte in het duister over de oorzaak van zijn gevaarlijk hoge bloedsuikers en had geen idee wat ze moest doen. Hij kreeg klachten die op ketoacidose leken te wijzen. Op dat moment kreeg ze het bericht dat haar 15-jarige dochter ook met diabetes type 1 was gediagnosticeerd.

Zoektocht naar betere regulatie bloedsuikerwaardes

Na de diagnose van haar zoon verdiepte Corine zich intensief in de natuurvoeding. Die periode stond in het teken van een grote zoektocht, zegt Corine. “Ik wilde weten hoe ik het bloedsuikerniveau van mijn kinderen beter kon reguleren, hun darmconditie verbeteren, organen ondersteunen en gewicht op peil houden.” Haar toenmalige medische begeleiders stelden zich op het standpunt dat alles kan worden gegeten mits insuline wordt gespoten. Vragen over bijwerkingen werden niet beantwoord. Intussen schoten de bloedwaardes van Corines zoon heen en weer, van 3 tot 25 mmol per liter en incidenteel zelfs hoger.

Diabetes overwinnen

Corine las het boek Diabetes overwinnen van Harriët Verkoelen en vroeg Verkoelen om gericht advies. Koolhydraten minderen bij diabetes type 1 vraagt specialistische kennis, en bij kinderen liggen de aanpassingen extra gevoelig. Toen de crisis in de zomer van 2019 zich voordeed, was Verkoelen helaas juist op vakantie.

Dr. Bernstein diabetes solution

In haar zoektocht kwam Corine Je Leefstijl Als Medicijn tegen. Wim Tilburgs adviseerde haar om zich te verdiepen in het werk van Richard K. Bernstein, een Amerikaanse arts die zelf diabetes type 1 heeft. Het advies kwam op het juiste moment, zegt Corine. “Met twee kinderen met diabetes werd een succesvol, draaglijk diabetesmanagement voor ons gezin extreem belangrijk.”

Vooral vezelrijke groene groenten

Corine worstelde zich door Dr. Bernstein’s diabetes solution heen, een lijvige pil. Volgens zijn methode beperk je de inname van koolhydraten tot 30 gram per dag. Je verdeelt ze over de maaltijden en haalt ze vooral uit vezelrijke groene groenten, zodat je een trage omzetting naar glucose krijgt. Daarbij eet je eiwitten naar behoefte, tot je verzadigd bent. Corine: “Volgens Bernstein is verzadiging een natuurlijke graadmeter van je energiebehoefte. Zodra je duidelijk hebt hoeveel gram eiwitten jij bij je maaltijden nodig hebt, probeer je dat dagelijks gelijk te houden. Vetten worden niet extra toegevoegd.”

Koolhydraatarm en eiwitrijk – low carb high protein

De door Bernstein aanbevolen leefstijl wordt low carb high protein (LCHP) genoemd: koolhydraatarm en eiwitrijk. Eiwitten zorgen voor een trage en geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Het is van belang dat de insulineafgifte hetzelfde tempo benadert. Bernstein adviseert een insuline met een normaal afgiftetempo zoals Humuline regulier. Een groot voordeel van eiwitten in een koolhydraatarm dieet is dat ze aan de spieropbouw bijdragen.

Nadat Corine’s gezin op de LCHP-leefstijl overstapte, werden de bloedsuikerwaarden stabieler. Het ontbijt en de lunch hebben dagelijks wat betreft koolhydraten en eiwitten nagenoeg dezelfde samenstelling. “Sinds afgelopen zomer zien we een sterke verbetering van het HbA1c bij beide kinderen”, zegt Corine. Haar kinderen hadden de afgelopen jaren soms waardes van boven de 90 gehad. In november 2020 zaten ze rond de 50.

Nieuw medisch team ondersteunt haar visie

 Corine’s huidige medische team ondersteunt haar visie. Doordat de leefstijl geleidelijk werd ingevoerd kreeg iedereen de tijd om mee te groeien in het proces. Effecten werden duidelijk zichtbaar. Van daaruit begonnen de kinderen zelf leefstijlkeuzes te maken om hun ziekte te beïnvloeden. Het gezin heeft het gevoel meer grip op hun ziekte te hebben.

Nieuwe community Diabetes 1 In Eigen Hand

In januari 2021 is Corine gestart met Diabetes 1 In Eigen Hand, een community onder de paraplu van Je Leefstijl Als Medicijn. “In mijn zoektocht had ik sterk het gevoel er alleen voor te staan”, zegt Corine. “Ik ben ook maar een leek, een goed bedoelende moeder die haar weg probeert te vinden door dikke boeken te lezen. Mijn ervaring is dat sommige artsen nu eenmaal een beperkt oplossingenrepertoire hebben, en op vragen over de leefstijl helemaal geen antwoord hebben. Maar onder patiënten en ouders van patiënten met diabetes type 1 is enorm veel kennis aanwezig. Je kunt elkaar echt helpen.”

Inmiddels heeft ze met verschillende lotgenoten contact. Alleen al de mogelijkheid elkaar te steunen voelt goed. Corine: “Ook als ik maar één persoon bereik is het de moeite waard. Alles in je eentje uit moeten zoeken is niet alleen lastig. Het is ook behoorlijk zwaar.”

Meedoen?

Geïnteresseerden om mee te doen aan Diabetes 1 In Eigen Hand kunnen zich via de pagina bij Corine melden.

Diabetes 1 In Eigen Hand community

Diabetes 1 In Eigen Hand heeft een besloten facebookgroep voor mensen met diabetes Type 1 en LADA die hun inzicht in het effect van leefstijl bij diabetes willen vergroten.
Daarbij motiveren en steunen we elkaar op dit pad naar een eenvoudiger diabetes management en een gezonder en gelukkiger leven met diabetes.

Meld je hier aan.

Diabetes 1 in Eigen Hand blog

Voor mensen met diabetes type 2 is er ons leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken.

Een artikel geschreven door Peter van Lonkhuyzen

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day.

De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn!

 

Meer weten of deze oproep delen?

Lees hier ons verhaal.

Klik op de afbeelding hiernaast om te stemmen

Stem voor de BID positivity awards

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief