Broodje Gezond:

Koolhydraten… word je dik van brood?

We kennen allemaal wel iemand die succes heeft geboekt door het eten van een  koolhydraatarm dieet. Want kap met bood, pasta, rijst en de kilo’s vliegen er vanaf. Maar komt dit wel door de koolhydraten of is hier iets anders aan de hand? Samen met voedingswetenschappers, diëtisten en psychologen onderzoeken Ersin en Marlijn wat koolhydraten precies zijn, hoe een koolhydraatarm dieet werkt en of het werkt! En waar komt de hysterie rondom het koolhydraatje nu eigenlijk vandaan?

Broodje Gezond, maandag 21 mei om 21.00 uur op NPO 3.

De gebruikte foto Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris is van fotograaf Stijn Ghijsen

Ik ben samen met mijn vrouw Saïda Tilburgs afgelopen winter naar Amsterdam geweest en daar werden de interviews op een buurtmarkt gehouden. Ersin Kiris heeft ons veel (kritische) vragen gesteld en we weten op dit moment niet welke gedeeltes van het gesprek met ons er in de uitzending zullen zitten. Maar feit blijft wel dat Saïda en ik samen ruim 60 kilo zijn afgevallen in vrij korte tijd vanaf het moment dat we zijn begonnen met het ketogeen dieet. Grappig is wel dat Saïda inmiddels net iets minder weegt dan 60 kilo dus we kunnen ook zeggen we zijn ruim 1 Saïda afgevallen :) . Daarnaast heb ik mijn diabetes er mee om kunnen keren en ben ik inmiddels 3 jaar volledig medicatie vrij.

In ieder geval de strekking van mijn antwoorden:

Zijn koolhydraten slecht?

Ja en nee.

Als je ernstige diabetes hebt is het beter om ze tot een minimum te beperken om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Maar koolhydraten uit echte onbewerkte voeding zoals veel groenten is gezond. Ik eet nu dagelijks tussen de 250 en 500 gram aan groenten met daarnaast voldoende natuurlijke eiwitten en vetten.

Echter de kunstmatige “voeding” en snacks en frisdranken zoals die door de multinationals nu met veel marketinggeweld in de markt is gezet is een van de hoofdoorzaken van de tsunami van chronische ziekten die nu op ons afkomt.

Weg met de zwaar bewerkte koolhydraten en chemische olie die men als zijnde “plantaardig” verkoopt. Weg met de margarine. Terug naar de natuurlijke bronnen van voeding. Of zoals ik in mijn vastgemaakte tweet op twitter zeg:

Echt voedsel komt van een boerderij, de akker, de bossen, rivieren of de zee. Het komt niet uit een fabriek en het heeft geen barcode!

Volg mij op twitter

 
 
 
 
 

Zijn koolhydraten killers?

Aansluitend op de uitzending op 30 mei ben ik aanwezig het Health, Food & Technology event. De titel van onze workshop sluit toevallig wel mooi aan bij het onderwerp van deze uitzending.

Zijn koolhydraten killers? is de titel van de workshop gegeven door professor Hanno Pijl hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum maar ook mede-oprichter van het Nederlandse Instituut voor leefstijlgeneeskunde een gezamenlijk initiatief van het LUMC in samenwerking met TNO. Hij gaat spreken over voeding en leefstijl als medicijn bij met name diabetes type 2 en obesitas. Ik (Wim Tilburgs) zal dan meedoen als rolmodel en door mijn voorbeeld aantonen dat leefstijl en voeding op maat het meest effectieve medicijn is bij diabetes type 2.

Voor de lezers van dit blog is er een korting van 150 Euro op toegangsprijs van dit evenement en stellen we 1 kaart ter beschikking voor iemand met een inspirerend persoonlijk verhaal over het inzetten van Leefstijl als Medicijn bij het omkeren van zijn of haar leefstijl gerelateerde chronische aandoening(en).

Lees het artikel over dit evenement hier. 

Voorbeeld van gezonde voeding met goede koolhydraten.

Dagelijks minimaal 400 gram biologische bladgroenten en een stukje grasgevoerde black-angus gebakken in ghee. 2 keer per week rood vlees 2 keer gevogelte en de rest wildgevangen vis.
 
 

Mijn reactie na de uitzending:

Ik heb een half uur met de Ersin Kiris gesproken af en toe onderbroken omdat Ersin even een sigaretje moest roken. Ik heb hem in ieder geval gezegd dat hij beter eerst kan stoppen met roken voordat hij zich druk maakt over koolhydraten maar dit terzijde.

Het feit dat ik mijn diabetes heb omgekeerd is eruit geknipt. Het feit dat ik blijvend 40 kilo ben afgevallen is eruit geknipt. Mijn vrouw is ook geïnterviewd zij is 20 kilo afgevallen en heeft haar artrose weer onder controle is eruit geknipt. Ook werd die dag Schrijfster en gewichtsconsulente Linda Nordholt geïnterviewd. Zij heeft heel veel mensen geholpen om blijvend af te vallen met een koolhydraatarm dieet is er totaal uitgeknipt.

Lees ook de reactie op het blog van Cora Hoskens Keto en zo. Broodje gebakken lucht bij Broodje gezond

 

Maar de uitzending heeft wel weer het debat doen oplaaien op de social media zoals je hier kan zien uit een aantal reacties op twitter.
https://twitter.com/DutchDriver2/status/998652884135960576

https://twitter.com/sovedsevy/status/998660450572292097

https://twitter.com/Farmahond/status/999531346816102400
Wie er wel een goed podium kreeg was Fred Brouns. Fred was ooit hoogleraar in Maastricht en is “ons wereldje” bekend als de “wetenschapper” die spreekt namens veel branche organisaties zoals die van de bakkers en zoals in onderstaande video voor de suikerindustrie. Om dan maar weer op het brood terug te komen. Wiens brood men eet diens woord men spreekt is mij geleerd. Uiteraard weet ik niet of Fred voor zijn inzet voor deze organisaties betaald wordt.
 

Wat te denken van dit artikel op blog van Juglen Zwaan. Wat toevallig dat nu juist deze man komt vertellen over brood in deze uitzending.

Lees het artikel Groot Nederlands onderzoek naar brood is een doorgestoken kaart

Ook wil ik wijzen op het artikel geschreven door Fred Brouns over de geweldige actie van GezondDorp Leende. Lees vooral ook de reacties onder het artikel met name wil ik dan wijzen op de dreigbrieven die door de Fred Brouns zijn gestuurd aan mensen die initiatieven namen op het gebied van Low Carb.

Lees het artikel op foodlog Het dorp zonder koolhydraten een bedenkelijk experiment

Maar ik wil toch ook wijzen hoe de voedingsindustrie de zaken manipuleert zoals voorheen ook gedaan werd door door de tabaksindustrie.

Kijk naar dit interview door RTL Z: Unilever verantwoordelijk voor de obesitas-epidemie.

Ook wil ik wijzen op de recentelijk in het Europees Parlement gehouden lezing door onder andere de Britse Cardioloog Aseem Malhotra en onze Hanno Pijl.  De levensmiddelen industrie en de farmaceuten doden voor winst?

 

 

 

Eendjes worden dik en ziek van Brood.

Gelukkig weten ze bij de dierenbescherming in Eindhoven het veel beter dan de Fred maar ja die krijgen dan ook geen subsidie van de bakker.

Fred zal wel zeggen tja maar Eendjes zijn geen mensen …………..

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief