Je ervaart wellicht zelf al dat koolhydraatarm eten je bloedsuikerspiegel én je energieniveau stabieler houdt. En dat gevoel trek je het liefst door tijdens de feestdagen. Hoe organiseer je een koolhydraatarme kerst? In dit artikel geven we je zes tips.

De tafel staat tijdens de feestdagen vol met lekkers. Hoe ga je daarmee om?

Het ligt er vooral aan of je zelf het eten verzorgt tijdens de kerst, of dat je bij anderen aanschuift. Verzorg je het zelf, dan heb je natuurlijk meer regie op wat er op tafel komt. Een lunch of diner kun je prima koolhydraatarm maken, en toch feestelijk.

Als ik aan een feestelijke maaltijd denk dan zie ik een mooi gedekte tafel voor me. Met linnen servetten, kaarsjes, fijne achtergrondmuziek en verschillende gerechten waar je uit kunt kiezen. Dat geeft een knus gevoel. Zet bijvoorbeeld een frisse salade met rode biet en druiven op tafel, aangevuld met gekookte eieren of een omelet met groente. Maak koolhydraatarme crackers en eet daar een lekkere kaas bij, wat vis of avocado. Zet verder vers fruit op tafel en wat gemengde noten.

Heb je mensen aan tafel die écht niet zonder een afbakbroodje kunnen? Serveer die er dan bij voor hen. Jij weet hoe je je voelt na een lunch zonder brood, dus kun je dat prima aan je voorbij laten gaan. Thee of bruisend water met een citroentje maken het geheel compleet. Zet je ‘s avonds een gevulde flespompoen met zalm, spinazie en kastanjechampignons op tafel, dan maak je iedereen blij. Ook de rest van het gezelschap die minder met koolhydraten bezig is.

Eet je bij anderen? Maak hen dan deelgenoot van jouw manier van eten.

Leg bijvoorbeeld uit wat koolhydraatarm eten is, waarom dat voor je werkt en vooral wat je allemaal wél kunt eten. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties aan tafel. Bovendien is mijn ervaring dat anderen graag iets maken dat jij ook met plezier kunt eten. Zo reageert mijn dochter bijvoorbeeld niet goed op tarwe en zuivel. Maak ik dat bespreekbaar, dan zie ik eerst een frons gevolgd door een zucht van verlichting als ik uitleg wat ze allemaal wél kan eten. En zo is iedereen blij.  

Nog een tip; eet totdat je je verzadigd voelt, in plaats van dat je telkens kleine beetjes eet.

Zo voorkom je dat je de hele dag door ‘snackt’ en onopgemerkt met al die koolhydraatarme gerechten alsnog een berg koolhydraten binnen krijgt. Neem de tijd voor je maaltijd, gelukkig zit dat tijdens de kerst vaak wel goed. Eet je namelijk rustig, dan voel je vaak beter wanneer je verzadigd bent. Maak bovendien binnen één maaltijd een combinatie van eiwitten, gezonde vetten en vezels. Die geven je namelijk een lang verzadigd gevoel na je maaltijd en zo ervaar je minder trek om tussendoor te eten. Denk bijvoorbeeld aan vis, kip, ei, vlees, peulvruchten of tempé, noten, zaden, pitten, olijfolie, avocado, groente en fruit.

Staat je nog iets lekkers te wachten bij de koffie of thee, zoals een kokosmakron? Plak dat moment dan het liefst vast aan je lunch of diner. Zo vormt dat samen één eetmoment. Eet je twee uur na je maaltijd namelijk iets lekkers bij de koffie, dan heb je weer een schommeling in je bloedsuikerspiegel en je energieniveau te pakken. En zo beland je makkelijker in de modus van ‘de hele dag door eten’.  

En kijk eens of je een uur of veertien à zestien kunt vasten.  

Stop bijvoorbeeld met eten na het kerstdiner en start de volgde dag met een verlaat ontbijt of kerstbrunch. Tijdens de uren dat je vast kun je wel water blijven drinken of koffie en thee zonder suiker of melk. Vast je veertien à zestien uur dan krijgt je lichaam even rust van je spijsvertering, komt het hormoon insuline meer tot rust en kan je lichaam makkelijker vet verbranden. Dat zorgt voor meer energie en minder snack trek.

Ben je nog niet gewend om veertien tot zestien uur te vasten? Begin daar dan vooral niet mee tijdens de feestdagen.

In het begin kan vasten namelijk wat ongemakken geven. Ben je bijvoorbeeld gewend om zes keer per dag te eten, dan verbrandt je lichaam voornamelijk suikers (glucose) en kan het nog niet genoeg energie uit vetten vrijmaken. Vast je dan ineens zestien uur, dan kun je je slap voelen of juist meer cravings ervaren. Je vetverbranding mag je dus trainen en daar geef je je lichaam het liefst de tijd voor. Wil je daar meer over lezen? Bekijk dan deze blog eens: Afvallen en vet verliezen door intermittent fasting Of gun jezelf het boek Vast Wel! cadeau voor onder de kerstboom. Over hoe minder vaak per dag eten je meer energie geeft.

Laatste tip voor een knusse, koolhydraatarme kerst: ga naar buiten.

Kerst vieren is meer dan alleen eten. Ik weet zeker dat de rest van je gezelschap alleen maar blij is met jouw voorstel om een wandeling te maken in het bos of een rondje te hardlopen. Dat zorgt voor een fris hoofd, en daarna kun je met vernieuwde energie je partner verslaan met een potje Rummikub.

Wil je meer lezen over periodiek vasten? Bekijk dan eens onze eerdere blogs, of koop ons boek Vast Wel!; over hoe minder vaak eten per dag je méér energie geeft. 

Brenda en Marieke zijn beide diëtist, intermittent living coaches en eigenaar van de voedingsacademie. In de praktijk zien zij het effect van periodiek vasten en een koolhydraatarme voeding goed terug bij de mensen die zij begeleiden.  


Lees meer

valkuilen bij periodiek vasten

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten?

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten en hoe ga je daarmee om? In dit artikel geeft Marieke de Groot van de Voedingsacademie herkenbare voorbeelden van valkuilen en oplossingen.