In ketose blijven is niet gemakkelijk. Dat schrijft Amanda C. Hughes in het voorwoord van Het keto-dieet compleet. Dat komt vooral door haar familieleden die nog steeds niet begrijpen waarom ze in het weekend bij een avondmaaltijd het brood weglaat. Diëten doe je (in Italië) immers niet in het weekend. Tegelijkertijd is Hughes door het afkicken van koolhydraten zo sterk geworden dat het haar geen moeite meer kost donuts en aardappelpuree te laten staan. Ketogeen is niet voor even. Amy Ramos, auteur van Het keto-dieet compleet, neemt haar lezers bij de hand. Ze legt uit waarom Ketogeen eten gebaseerd is op een lagere consumptie van koolhydraatrijke voedingsmiddelen en adviseert vrienden en familieleden te informeren wanneer je start met het volgen van ketogene leefregels; en vergeet ook de huisarts niet. Het duurt vier tot acht weken duurt voor het lichaam zich volledig aan ketose heeft aangepast.

“Als is het maar 15 minuten per week”

In ketose gaan omvat volgens Ramos vijf stappen: de bezem door de voorraadkast halen, opnieuw boodschappen leren doen, aanvullingen aanschaffen op de keukenuitrusting, een maaltijdplan maken en beweging. Deze laatste stap is wel erg laagdrempelig omschreven: “Elke vorm van beweging, ook al is het maar 15 minuten per week, is beter dan helemaal geen beweging.” Daar had toch wel een steviger doelstelling mogen staan. Ook het adviseren van krachttraining is niet aan Ramos besteed: de keuze voor en onderbouwing van de door haar voorgestelde oefeningen ontbreekt.

Geen uithongering

Het voordeel van ketogeen eten vindt Ramos dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren en geen producten hoeft te eten waar kraak noch smaak aan zit. Dat maakt het volhouden van andere diëten vaak zo lastig. Ramos legt dat goed en overtuigend uit. Ze beschrijft eenvoudige, heerlijke recepten met mooie bijbehorende foto’s. Ik denk dat de doelgroep veel steun heeft aan dit boek omdat het de belofte van gids waarmaakt.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees het artikel voor het antwoord.

Ketogeen dieet pakket

Omdat we veel vraag kregen over het meten van ketonen en glucose in het bloed hebben we in overleg met diabetescentrale.nl deze aanbieding van onder andere een meter met strips.

Aanbieding startpakket met ketonenstrips.

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh