Samenvatting:

Als mensen een LCHF / Ketogeen dieet volgen treedt een gezonde vorm van insulineresistentie op. De spieren zijn gewend om vet als brandstof te gebruiken en zo blijft de glucose beschikbaar voor de hersenen. Bij deze mensen is de nuchtere insuline waarde laag

Mensen met een ongezonde vorm van insulineresistentie / diabetes type 2 zitten de vetcellen overvol en de spieren zijn niet ingesteld om goed de aanwezige vetten te verbranden. Ze hebben een hoge nuchtere insuline waarde om de glucose toch in de spieren te kunnen stoppen. Ze slaan vetten op in de spieren en op andere verkeerde plaatsen.

Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft als doel om mensen met diabetes type 2 te helpen om deze ziekte om te keren middel van het toepassen van de vijf pijlers van een gezonde leefstijl.

We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een app voor mensen met diabetes type 2 en we hebben de Facebook groep Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn waar we inmiddels meer dan 1.500 mensen actief ondersteunen bij het omkeren van suikerziekte

Een van deze pijlers is voeding. We adviseren een LCHF / Ketogeen voedingspatroon laag in koolhydraten en hoger in natuurlijke vetten. Hiermee is het mogelijk dat mensen weer een normaal HbA1c krijgen maar dat de nuchtere glucosewaardes te hoog zijn volgens de norm.

 

Lezing door Hanno Pijl zijn koolhydraten killers.

Ik geef regelmatig lezingen met Hanno Pijl hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In zijn lezingen geeft  hij een historisch overzicht van ons voedingsgedrag. 

Dat verhaal begint 4 miljoen jaar geleden toen leefden onze voorouders in oostelijk Afrika in de bossen en dat bepaalde ook hun voeding. Ze aten vooral complexe koolhydraten, fruit, planten, noten. Deze koolhydraten werden omgezet in glucose. Het pancreas maakt daarbij insuline aan en de glucose kan dan worden verbrand in de cellen en omgezet in energie of ze worden in de vorm van glycogeen opgeslagen in de spieren en de lever. 

Minuut 4 van de video

Ongeveer een miljoen jaar later is er een hele lange periode van ijstijden. Het word kouder, droger bossen verdwijnen en er ontstaat droger grasland. Er volgt een toename van het aantal grote zoogdieren. Onze voorouders vertrokken naar de waterkant en de vlakte en dat veranderde hun dieet fundamenteel. De mensen gingen voor het eerst substantiële hoeveelheden vis en ook vlees eten. Dat had een enorme impact op onze ontwikkeling. Ons brein ging namelijk groeien. Het werd in die periode 3 keer zo groot. Dat kon alleen maar dank zij die nieuwe voeding. Daar zijn 2 hoofdoorzaken voor:

 1. Het brein is enorm duur in energie verbruik. Het brein van een chimpansee verbruikt ongeveer 8% van de basale energie en bij de mens is dat 25%. Voorheen toen we veel planten aten was het heel moeilijk om daar voldoende energie uit te halen om ze een brein van energie te kunnen voorzien. Maar uit vis en vlees kun je veel makkelijker energie aan onttrekken. 
 2. Een tweede nog belangrijkere reden is dat ons brein voor 60% bestaat uit vet. Waarvan meer dan helft uit meervoudig onverzadigd vet. Dat kunnen wij als mensen niet zelf maken dus dat moet uit onze voeding komen.

Echter nu komen we tot een belangrijk punt alle organen behalve de hersenen en het immuunsysteem kunnen volledig op vetten werken de hersenen kunnen een deel van hun energie uit ketonen halen maar tenminste 30% van de energiebehoefte moet toch uit glucose bestaan. 

We hadden echter een dieet dat veel minder uit koolhydraten bestond en veel meer uit eiwitten en vetten in de vorm van met name vis en vlees en dat is geen bron van glucose. Dus er ontstond toch een probleem voor onze grote hersenen die glucose nodig hadden die minder in onze voeding zat. Daar moest de natuur een oplossing voor vinden.

En wat gebeurde er:

Onze weefsels en met name de lever en de spieren werden ongevoeliger voor insuline en dat had tot gevolg dat het merendeel van de glucose dus niet meer opgenomen werd door lever en spieren maar beschikbaar bleef voor onze hersenen en ons immuunsysteem. We werden dus insulineresistent. 

Echter dit is dus geen pathologische (ziekmakende) insuline resistentie / diabetes type 2 maar de fysiologische en beschermende  insulineresistentie.

Dit is dus wat we zien bij de mensen in onze Facebook groep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn. We passen daar het LCHF / Ketogeen / Banting schema toe en de mensen gaan dan van diabetes type 2 (ernstige pathologische insuline resistentie) naar een fysiologische insuline resistentie. En we zien dan ook de navolgende veranderingen in meetwaardes:

Kenmerken pathologische insulineresistentie

 • Hoge triglyceriden waardes
 • Hoge HbA1c
 • Veel visceraal vet
 • Hoge nuchtere glucosewaardes
 • Hoge nuchtere insulinewaardes

Kenmerken fysiologische insulineresistentie

 • Lage triglyceriden waardes
 • Lage HbA1c
 • Verminderend visceraal vet
 • Hogere nuchtere glucosewaardes
 • Lage nuchtere insulinewaardes

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00580.2013

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/59/9/2117

Bak AM, Vendelbo MH, Christensen B, Viggers R, Bibby BM, Rungby J, et al. (2018) Prolonged fasting-induced metabolic signatures in human skeletal muscle of lean and obese men. PLoS ONE 13(9): e0200817. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0200817

Prolonged fasting-induced metabolic signatures in human skeletal muscle of lean and obese men

De gebruikte afbeelding is vertaald uit het Engels en is afkomstig van Dr. Ted Naiman 

Huisarts 2.0 Lieneke van de Griendt over insulineresistentie

 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 willen Doorbreken.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Vanaf 18 juni is het nieuwe boek van Jonno Proudfoot beschikbaar De complete koohydraatarme keuken. Bestel het nu via deze link.

 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben doorbroken met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met diabetes type 2  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp en motivatie vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. 

 

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren diabetes 2 te doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 3.038,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Wetenschappelijke aanbevelingen

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Doorbreken’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Doorbreken” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.